Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye’nin Sahiplenmediği 18 Milyon Dolarlık Ekoloji Parkı’na Almanya Talip

Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova beldesinde oluşturulan ve dünyada başka bir örneği bulunmayan Ekoloji Parkı'na birçok Avrupa ülkesi alıcı gözüyle bakarken, Türkiye projeye duyarsız kalıyor.

Zaman



ntalya'nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova beldesinde oluşturulan ve dünyada başka bir örneği bulunmayan Ekoloji Parkı'na birçok Avrupa ülkesi alıcı gözüyle bakarken, Türkiye projeye duyarsız kalıyor.

11 yılda bürokratik engelleri aşmak için 700 defa Ankara'ya gittiğini ancak sonuç alamadığını söyleyen parkın sahibi Selami Tomruk, “Yetkililerin ilgisizliği sürerse parkın anahtarını başka bir ülkeye verebilirim.” dedi.

Yaklaşık 6 ay önce kapılarını ziyaretçilere açan ve son 1,5 ayda 4 bin turisti ağırlayan dünyanın tek bitki ve sürüngen minyatür doku çalışmasını (flora–fauna) devam ettirebilmeleri için desteğe ihtiyaçları olduğunu söyleyen sürüngen uzmanı Tomruk, 18 milyon 870 bin dolar harcayarak oluşturdukları parka hiçbir yetkilinin sahip çıkmadığını kaydetti. Türkiye'ye kazandırdıkları dünyanın ilk doku çalışmasına yasal anlamda destek sağlanması için 4 ay çalışarak, dünyanın değişik ülkelerindeki uygulamaları inceleyip Türkiye için bir yasa teklifi hazırladıklarını belirten Tomruk, 2 yıldır yasanın çıkmasını beklediklerini ifade etti. Türkiye'de doğa bilimine destek olacak bir düzenlemenin bulunmadığını vurgulayan Tomruk, Almanya Orman Bakanlığı'ndan resmi teklif aldığını açıkladı. Alman yetkililerin ekoloji parkını Avrupa'nın resmi parkı haline getirmek istediklerini ifade eden Tomruk, "Çapı büyük olan bu işler oldukça masraf gerektiriyor. Bu dokunun yaşatılıp geliştirilebilmesi için Türkiye'deki otoritelerin parkımıza eğilmesi lazım. Bir sponsor bulabildiğimiz takdirde işlerin daha rahat yürüyeceğini düşünüyoruz. İşlerimizi Antalya Valiliği'nden aldığımız yetki ile düzenliyoruz. Girişimlerimize rağmen henüz bakanlık düzeyinde bir onay alamadık. Daha da olmazsa buranın anahtarını başka bir ülkeye teslim ederim. Türk insanı da bu tesise ev sahibi olarak değil, misafir olarak girebilir." dedi.

6 bin tarantula ve tarantula örümcekleri için dünyanın en büyük eko mağarasını oluşturarak, timsahlar için açık göletler ve sürüngenler için iskeletler müzesi kuracaklarını belirten Tomruk, deniz memelileri için de 8 metre yüksekliğinde, 20 metre eninde ve 230 metre uzunluğunda dev bir akvaryum yapacaklarını kaydetti. Türkiye'deki tüm üniversitelerin parka gelerek araştırma yapabileceğine değinen Tomruk şöyle devam etti: "Buraya Avrupa'nın 17 ülkesinden öğrenciler gelerek kan örnekleri alıp, tezlerini hazırlıyorlar. Bu üniversitelere kaynak aktarıyoruz ve onlara araştırma üssü gibi hizmet veriyoruz. Türk üniversiteleri maalesef bu işin üzerine ciddi anlamda eğilmiyor. Onlar araştırmalar yapıp bu işin kitabını yazarken, bizler de yıllar sonra bu toplama kitaplarla yetiniyoruz. Türkiye'nin bu bilimsel çalışmaları yürütebilecek ne bir alt yapısı, ne de bu işe yeterince merakı var." dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-sahiplenmedigi-18-milyon-dolarlik-ekoloji-parkina-almanya-talip_27932.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!