Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'ye Santral İhtarı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'de yıllardır tartışma konusu olan Yatağan, Yeniköy ve Gökova santralları konusunda Ankara'yı uyardı.

Milliyet Gazetesi



b>Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'de yıllardır tartışma konusu olan Yatağan, Yeniköy ve Gökova santralları konusunda Ankara'yı uyardı. Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bu üç santralla ilgili olarak aldığı kararı uygulamadığına dikkat çeken Komite, santralların kapatılmasını ya da gerekli filtre sistemlerinin devreye sokulmasını talep etti.

Komite'nin kararı, hükümetin, Ahmet Okyay tarafından 1996'da açılan dava sonucunda 2005'te alınan kararın gereklerini yerine getirmediğini tespit etmesinin ardından geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, ulusal mahkemelerce belirlenen iyileştirmelerin sağlanması için gerekli olan kontratları imzalamadığını not eden Komite, hava kirliliğini azaltacak ekipmanların da santrallara yerleştirilmediğine dikkat çekti.

Çıkan gaz düzeyinin en az düzeyde tutulabilmesi için santralların asgari kapasiteyle çalıştırıldığı ve aşırı kirlilik nedeniyle özellikle Yatağan santralına çok sayıda ceza kesildiği de Komite'nin tespitleri arasında yer aldı.

'Daha fazla gecikmeyin'
Yargı kararlarına uyulmamasının hukuk devleti ilkesiyle uyumlu olmadığının altını çizen Komite, kararın gereklerinin hızlı bir şekilde yerine getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Çevrenin korunması konusunda mahkeme kararlarına tam anlamıyla saygı gösterilmesinin önemi de Komite'nin vurguları arasında yer aldı. Komite, Türk yetkililerin daha fazla gecikmeden santralları ya kapatarak ya da gerekli filtre sistemlerini yerleştirerek mahkeme kararını uygulamasını istedi. Komite, Türkiye'den benzer ihlallerin önlenmesi amacıyla almayı düşündüğü önlemler hakkında da bilgi talep etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyeye-santral-ihtari_51876.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!