Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'yi Gururlandıran Ödül

Yeni Cami Hünkar Kasrı restorasyonu, Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu (Europa Nostra) tarafından ''AB Kültürel Miras Ödülü''ne layık görüldü.

NTV
Türkiye'yi Gururlandıran Ödül

Yeni Cami Hünkar Kasrı restorasyonu, Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu (Europa Nostra) tarafından ''AB Kültürel Miras Ödülü''ne layık görüldü.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Hünkar Kasrı restorasyonunun Europa Nostra tarafından ''AB Kültür Mirası Ödülü''ne layık görülmesinden duyduğu mutluluğu ifade ederek, İTO olarak 128 yıldır sadece ekonomi alanında değil, kültür, sağlık ve eğitim alanlarında da sosyal sorumluluk projeleriyle hizmet verdiklerini kaydetti.

Yalçıntaş, daha önce tarihi Kızlarağası ve Rüstempaşa medreseleri ile Şehzade Mehmet Külliyesi'nin restorasyonunu yaptırdıkları, bu yıl da Üsküdar, Fatih ve Kağıthane'de 15 tarihi çeşmeyi restore ettirdiklerini söyledi.

Hünkar Kasrı restorasyonunun 2003 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol sonrasında başladığını ve yaklaşık beş yıl sürdüğünü belirten Yalçıntaş, başlı başına bir müze özelliği taşıyan kasrın, çinilerinden ahşap işlemelerine kadar Osmanlı sanatının en güzel örneklerini içerdiğine dikkati çekti.

Yalçıntaş, ''Dört kategoride verilen ödüllerin koruma kategorisinde Türkiye, ilk kez ödüle layık görüldü. Çok büyük mutlululuk yaşıyoruz'' şeklinde konuştu.

SIRA VASİLİANUS BURCUNDA

Yalçıntaş, Hünkar Kasrı'nın bitişiğinde yer alan Bizans dönemine ait Vasilianus burcunu da restore edeceklerini, çalışmaların son aşamaya geldiğini, yakında gerekli protokolün imzalanacağını duyurdu.

Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci de vakıflar olarak 2003 yılından beri çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini, Süleymaniye ve Fatih camileri dahil birçok eserin restorasyonunun da sürdüğünü belirterek, çalışmalarda sivil toplum kuruluşlarının desteğine ihtiyaç olduğuna işaret etti.

İTO'nun Hünkar Kasrı restorasyonu çalışmasıyla çok ciddi bir açığı kapattığını dile getiren Özekinci, İTO'nun üstlendiği 9 milyon TL'lik bir maliyete sahip çalışmanın bir rol model olduğunu, diğer STK'lara örnek teşkil ettiğini söyledi.

RESTORASYONDA ULUSLARARASI STANDARTLAR

Europa Nostra Türkiye Temsilcisi Orhan Silier de 10 Haziran 2010'da Aya İrini'de gerçekleşecek uluslararası törenle sahiplerine ulaştırılacak 29 ödül içinde Türkiye'den bir ödülün olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Bu gurur verici haberin en önemli yanı Türkiye'de restorasyon alanında etkin projelendirme ve uygulama yapılırsa uluslararası standartlarda ürünler verilebileceğini göstermesi'' dedi.

İstanbul'un İTO'nun ekmek teknesi olduğunu söyleyen Silier, tarihin geleceğe kazandırılması konusunda adım atılması ve İTO'nun kentin kültür mirasını sahiplenmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Silier, yakın zamana kadar Avrupa'nın önde gelen asilzadelerinin üye olduğunu Europa Nostra'nın 1963'te kurulduğunu, 53 ülkeden 230 üye kuruluş, 160 birlik ve 1500 üyeye sahip olduğunu kaydetti.

Silier, Europa Nostra tarafından verilen ödüllerin 2002 yılından bu yana Avrupa komisyonu adına verildiğini söyledi.

Koruma kategorisindeki ödüllerin en basit bir çatı restorasyonundan arkeolojik sitlerin korunması çalışmalarına kadar geniş bir alanda verilebildiğini kaydeden Silier, ''Bu ödüllerden birini Türkiye'nin alması çok önemli. Tüm kategorilerde şimdiye kadar 10 ödül alan Türkiye'nin bu 11. ödülü. Türkiye, bugüne kadar verilen ödüllerin yüzde 3'ünü aldı'' şeklinde konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyeyi-gururlandiran-odul_78456.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!