Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türklerin Gözü Dışarıda

Uluslararası marka olmayı hedefleyen inşaat şirketleri bu yıl atağa kalktı. Türkiye’de uzun yıllardır gayrimenkul geliştiren şirketlerin gözü artık yurtdışında. Yakın zamanda İran, Suudi Arabistan, Almanya ve Amerika’da Türk imzalı yapılar yükselmeye başlayacak.

yapi.com.tr
Türklerin Gözü Dışarıda

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Türkiye’de uzun yıllardır konut üreten şirketler artık yurtdışına açılıyor. Kimi şirketler bürokratik engelleden şikayetle bu yola girerken kimi şirketler de birikiminin Türkiye’ye hapsetmek istemiyor. Ardı ardına gelen açıklamalar gösteriyor ki dünyanın bir çok noktasında Türk şirketleri tarafından gayrimenkul projeleri geliştirilecek. Türk müteahhitler artık sadece taahhüt değil, geliştirici olarak da uluslararası arenada etkili olacak.

Ağaoğlu İran yolcusu

İstanbul’da 30 binden fazla konut üreten Ağaoğlu İran’a odaklandı. Uzun yıllardır yabancılara Türkiye’den satış yapan şirket artık o ülkelere gidecek. Türkiye’de iş yapmakta zorlandığını her fırsatta dile getiren ve bürokratik engellerden şikayet eden Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, İran, Suudi Arabistan ve Almanya’da hem gayrimenkul hem de enerji yatırımı yapacaklarını açıkladı. Ambargoların kalkması ile İran’ın önemli bir pazar haline geldiğine dikkat çeken Ağaoğlu, şirketlerinin de bu bölgede yatırım için çalışmalara başladığını belirtti.

Suudi Bakan ile görüştü

Sinpaş Holding bünyesindeki Servet GYO ile 2013 Aralık’ta Frankfurt’taki ticari merkez OSWE’yi satın alarak Almanya’ya adım atmıştı. Şirket Almanya’daki yeni yatırım fırsatlarını kovalarken geçtiğimiz günlerde önemli bir görüşme de yaptı. Suudi Arabistan İmar Bakanı Majed bin Abdullah Al-Huqail, ülkesinde artan konut talebi konusunda Sinpaş Yapı yetkilileri ile görüştü. Suudi Arabistan İmar Bakanı, önümüzdeki beş yıl içerisinde 1 milyon 500 bin konutun piyasa sürmeyi hedeflediklerini, bu hedefi de Türk firmaları ile başarmak istediklerini söyledi.

İlk adres New York

 2010’da İstanbul’da kurulan ve bugüne kadar 24 proje geliştiren NEF, yurtdışına da odaklanmış durumda. Bu sebeple aralarında Foster and Partners gibi dünyanın 5 büyük mimarlık ofisi ile çalışan NEF, yurt dışındaki ilk projesi Nef Newyork’u bu yıl satışa çıkacak. Projeye daha satışa çıkmadan kapasitesinin 7-8 katı ‘mutlaka haber verin’ şeklinde talep geldiğini söyleyen Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Amerika’da ikinci projeyi Şikago’da gerçekleştireceklerini açıkladı. Dünyada gelişmiş metropollere odaklandıklarını belirten Timur, “Almanya’da 2 büyük şehirde ve İngiltere’de Londra’da geliştireceğimiz projeler de hazırlık aşamasında. Amerika ve Avrupa kıtalarından sonra hedefimiz Dubai gibi gayrimenkulde öncü bölgelerde proje geliştirmek. Amacımız dünyanın ilk gerçek uluslararası gayrimenkul markası olmak” diye konuştu.

Dubai projesine ortak oldu

Aşçıoğu Grubu, Birleşik Arap Emirlikleri’nin önde gelen gayrimenkul geliştirme şirketlerinden Dubai merkezli Deyaar ile geçen yıl bir ortaklık anlaşması imzalanmıştı. Bu ortaklığın ilk projesinin bu yıl hayata geçeceğini söyleyen Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Balkanı Yaşar Aşçıoğlu, “Deyaar, Dubai Islamic Bank’ın da ortaklarının arasında bulunduğu halka açık bir firma. Onlarla 450 bin metrekare satılabilir alanı olan Midtown projesini yapacağız. Ayrıca Katar’da da bir ofisimiz var ve buradaki fırsatları da inceliyoruz” dedi.

Suudi Arabistan’a 400 milyon yatırım

2000 yılından bu yana 4 bin konut üreten Fuzul Grup, Suudi Arabistan’ın iki büyük inşaat şirketiyle birlikte Riyad’da konut ve villadan oluşan proje gerçekleştirecek. Yıllık 2.5 milyar lira ciroya sahip Alayuni Group ve yılık 1.5 milyar lira ciroya sahip Alhabib Real Estate şirketleriyle 3’lü konsorsiyum kuran Fuzul Grup, 400 milyon liralık yatırım yapacak. Şirketin yurt dışı yatırımlarına odaklanacağını belirten Fuzul Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, “Suudi Arabistan’da bir proje daha olacak. Onun dışından İran ve Malezya’da yatırım fırsatları var ve görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Önce Ukrayna sonra Almanya

Demir İnşaat, Ukrayna’da Türk Şehri adıyla, konut, otel ve AVM’den oluşan bir proje geliştiriyor. Ukrayna Vinnitsya’da yaklaşık 600 daire ve bir otelden oluşan, altında ticari alanlar bulunan projeye geçtiğimiz yılın ekim ayında start veren şirket, yıllar onca Kiev’de satın aldığı 530 dönümlük büyük arazinde, AVM, konut, villa ve otelden oluşan yeni bir proje planlıyor. Almanya’da da yatırım fırsatlarını incelediklerini ve Almanya Berlin’de bir çalışma yaptıklarını belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Berlin’de devletten yani bakanlıktan talep ettiğimiz üç yerimiz vardı, bunlardan ikisi onaylandı. Önümüzdeki günlerde Almanya’ya giderek çalışmaları başlatacağız. Konut ve AVM’den oluşan güzel bir proje düşünüyoruz” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turklerin-gozu-disarida_143906.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!