Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TÜRVAK Sinema Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, Beyoğlu'ndaki Yeni Yerinde Ziyarete Açıldı

Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK) Sinema Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, Beyoğlu'ndaki yeni yerinde vatandaşların ziyaretine açıldı. Türker İnanoğlu tarafından 2001'de Kavacık'ta kurulan, 30 Aralık’ta yeni yüzüyle Beyoğlu'ndaki beş katlı binasında hizmet vermeye başlayan müze ve sanat kitaplığı, Türk sinema ve tiyatro sanatının hafızalarda iz

yapi.com.tr / AA
TÜRVAK Sinema Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, Beyoğlu'ndaki Yeni Yerinde Ziyarete Açıldı

Fotoğraf: Ebru Atar

Türker İnanoğlu Vakfı (TÜRVAK) Sinema Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, Beyoğlu'ndaki yeni yerinde vatandaşların ziyaretine açıldı. Türker İnanoğlu tarafından 2001'de Kavacık'ta kurulan, 30 Aralık’ta yeni yüzüyle Beyoğlu'ndaki beş katlı binasında hizmet vermeye başlayan müze ve sanat kitaplığı, Türk sinema ve tiyatro sanatının hafızalarda iz bırakan sanatçılarının resimlerini halkla buluşturuyor.

Pazartesi günleri hariç haftanın altı günü 10.00-18.00 saatleri arasında hizmet verecek olan müze, ücretsiz olarak gezilebiliyor.

1904 yapımı Türkiye'ye gelen ilk sinema ve projeksiyon makinesi ile 1912 yapımı üç objektifli kamera, müzede en fazla ilgi uyandıran objeler arasında. Müzede ayrıca, 6 bine yakın Türk filmi afişi, on binlerce film fotoğrafı, binlerce çok değerli sinema belgesi bulunuyor. 1960-1970 yılların unutulmaz Ses ve Hayat dergilerinin sanat sayfalarının çizeri Faruk Alpkurt'un 'artist karikatürleri' de yer alıyor.

Sanat Kitaplığı bölümünde ise 60 bin civarındaki kültür, sanat, edebiyat, tarih ve sinema ile ilgili önemli sanatçılara ait kitap koleksiyonları bulunuyor.

Müzede yaklaşık 5 bin adet orijinal Türk sineması da bulunuyor. Ziyaretçiler, belirlenen günlerde bu filmleri izleme fırsatı bulacaklar.

Karagöz-Hacivat Köşesi, İsmail Dümbüllü Ortaoyunu Salonu, Behzat Butak Tiyatro Belgeleri Salonu ile Belgin Doruk, Adile Naşit, Kemal Sunal ve Ayhan Işık'ın da aralarında yer aldığı sanatçıların bal mumu heykelleri ziyaretçilerin ilgisini çeken bölümler arasında yer alıyor.

Müze Müdürü Erol Şenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müze fikrinin Türker İnanoğlu Vakfı'nın kurulmasıyla birlikte başladığını söyledi. Vakfın kuruluş amaçları arasında Erler Film'in 50 yıllık birikimi ile Türker İnanoğlu'nun elinde bulunan objelerin ve belgelerin dağılmamasının yer aldığını ifade eden Şenel, sinema sektörü emekçilerine de yardım ettiklerini bildirdi.

Sanat, kültür, edebiyat ve sinema sektörünü anlatan kitaplardan oluşan kitaplığın da bu binada hizmet verdiğini ifade eden Şenel, süreci şöyle aktardı: “Çevremizden ve sanat camiasından gördüğümüz destekle Türkiye'de şimdiyle kadar yapılmamış olan bir müze kurmaya karar verdik. 1999 yılında aldığımız bu kararı uygulamaya koyduk ve müzemizi 2001 yılı şubat ayında Kavacık'ta açtık. Kavacık çok bilinen bir yer olmadığından 11 yıl sonra müzemizi Beyoğlu'na taşımaya karar verdik. Beyoğlu, İstanbul'un en hareketli yeri olduğundan müzemizin kuruluş amacına daha çok hizmet edeceğine inanıyoruz''.

ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/turvak-sinema-tiyatro-muzesi-ve-sanat-kitapligi-beyoglundaki-yeni-yerinde-ziyarete-acildi_84853.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!