Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nun İzmirspor ve Hatay İstasyonlarında Deneme Seferleri Başlayacak''

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metrosunun Büyük Kanal ve Aliağa-Menderes projelerinden sonra İzmir'in 3. büyük projesi olduğunu, İzmirspor ve Hatay istasyonlarının iki ay içerisinde deneme seferlerine başlanacağını ve hizmete alınacağını söyledi.

yapi.com.tr / AA
''Üçyol-Üçkuyular Metrosu'nun İzmirspor ve Hatay İstasyonlarında Deneme Seferleri Başlayacak''

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metrosunun Büyük Kanal ve Aliağa-Menderes projelerinden sonra İzmir'in 3. büyük projesi olduğunu, İzmirspor ve Hatay istasyonlarının iki ay içerisinde deneme seferlerine başlanacağını ve hizmete alınacağını söyledi.

Aziz Kocaoğlu, metro inşaatını basın mensuplarıyla gezdi. Kocaoğlu ve gazeteciler, Üçyol istasyonundan rayların döneme işlemleri tamamlanan İzmirspor istasyonuna kadar yürüdü. Burada gazetecilere açıklama yapan Kocaoğlu, İzmirspor ve Hatay istasyonunda inşaatın tamamlandığını, ince işlerin devam ettiğini ve iki istasyonun birlikte hizmete alınacağını kaydetti.

 Üçyol-Üçkuyular ve Bornova metro hatlarına, çekerlerle birlikte 500 milyon lira harcandığını belirten Kocaoğlu, Büyük Kanal Projesi kadar bir harcama yapıldığını kaydetti. Ulaşıma ve raylı sistem projelerine büyük harcamalar yapıldığını vurgulayan Kocaoğlu, ''1600-1800 otobüsle sabahleyin çıkıp yolcu taşımak, vatandaşı işine, okuluna götürmek artık 4 milyonluk kentlerde hiçbir zaman sağlıklı bir ulaşım olanağı vermiyor. Onun için biz de geldiğimiz günden bu tarafa ulaşıma çok büyük bütçe ayırıyoruz, raylı sisteme çok büyük bir bütçe ayırıyoruz'' dedi.

Üçyol Üçkuyular metro hattındaki sıkıntılar nedeniyle, ''6 senedir bir metroyu, 5,5 kilometreyi bitiremedi'' söyleminin üzerilerine yapıştığını hattın tamamlanmasıyla bu söylemden de kurtulacaklarını belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:

''Şu anda üzerimizde böyle bir söylem var. Bunu da bitirdiğimiz zaman aşacağız. İki istasyonu birlikte hizmete alacağız. Hatay'daki istasyonun üst yollarını açtık. Önümüzdeki iki aydan daha az bir zamanda Göztepe istasyonunun üstünü trafiğe açacağız. Oraya da ulaşmamız için hiçbir sıkıntımız kalmayacak. Bizim büyük problemimiz Poligon İstasyonu ve Fahrettin Altay, Üçkuyular istasyonundaki zemin çökmesi ve makine dayandıramamamız. Zeminin çok sert olması, makinelerin sürekli arıza yapması. Şimdi yeni bir teknolojiyle yeni bir makine başı bulduk. Birkaç gün içinde bu makine geliyor.

Fahrettin Altay'daki çalışmalarda hemen hemen bir aylık işimiz kaldı. Fahrettin Altay'da çalıştığımız zemin de çok kötü değil. Ama Poligon'da çok problemli bir zeminle uğraşıyoruz. Nasıl Aliağa-Menderes'in ilk temelini attığımız Karşıyaka tüneli bittiği zaman Aliağa-Menderes bitti, bizim de burada kritik noktamız Poligon İstasyonu'dur. Biz Fahrettin Altay İstasyonu'nun ince işlerini, raylarını döşeyeceğimizi umuyoruz. Ama açılış Poligon İstasyonu'nun bittiği zamandır. Onun içinde yoğun çaba harcıyoruz. Bizim hedefimiz yıl sonuna kadar bu hattı açmaktır. En azından deneme seferlerine başlamaktır. Şu an da programda bir anormallik görülmüyor. Umuyorum bir aksilik çıkmaz. Yıl başında bu problemden kurtuluruz. İzmir'in 3. büyük projesi Üçyol-Üçkuyular metro hattıdır.''

Kocaoğlu, Aliağa-Menderes hattında seferlerin yılbaşında başladığını, ortaya çıkan sorunların ''çocukluk hastalığı'' olarak değerlendirilmesi gerektiğini, kısa sürede öngörülemeyen bu sorunların da aşılacağını ifade etti. Bu hat için 10 tane geçici çeker alınacağını belirten Kocaoğlu, hattı işleten İZBAN Yönetim Kurulu'nun alınacak 33 çekere ilave olarak 40 çeker daha alma kararı verdiğini, yakında ihaleye çıkılacağını, ilave çekerlerin Torbalı hattında da kullanılabileceğini vurguladı. Kocaoğlu, Aliağa-Menderes hattında sefer sıklığının 3-4 dakikaya kadar düşürüleceğini ve günlük 500-600 bin yolcuya ulaşılacağını belirtti.

Yeni körfez vapurları almak için Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine'den her türlü izinlerin alındığını, dış kredi görüşmelerinin de devam ettiğini belirten Başkan Kocaoğlu, ''Kredi şartnamemiz hazır. Avrupa Yatırım Bankası, Alman Yatırım Bankası Kalkınma Ajansı ile üç tane belli başlı kurumla görüşmelerimiz sürüyor. Mali yapımızı incelediler. Bunu alır almaz da vapur ihalesine çıkacağız. Böylece Körfezi daha etkili, daha süratli ve daha uzun vadede kullanabilecek hale geleceğiz. Seçimden sonra bir formül bulamazsak yurt içi kaynaklardan bu işi yapmaya gideceğiz. O da bize inanılmaz faiz yükü getiriyor. Yabancı kaynağı bunun için istiyoruz. Ama mutlaka projemiz devam edecek'' dedi.

''Tramvay otobüse oranla daha tasarruflu''

Tramvay konusunu da önemsediklerini belirten Kocaoğlu, gerekli izinler alındıktan sonra 33 kilometrelik tramvay hattında da çalışmalara başlanacağını, tramvay hattının İzmir'in dördüncü büyük projesi olacağını, günde 800-850 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini söyledi. Tramvayın otobüse oranla üçte ikilik yakıt tasarrufu olacağını bildiren Kocaoğlu, diğer kalemlerde de tasarruf olacağını kaydetti.

Yeni metro hatlarının hükümet tarafından yapılabileceğini, bunun için bir yazı yazdıklarını belirten Aziz Kocaoğlu, bu tekliflerinin incelendiğini söyledi. Hükümetin olumsuz cevap vermesi durumunda belediye olarak yeni metro hatlarının da yapımını üstleneceklerini dile getiren Kocaoğlu, şunları söyledi:

''Hükümet İzmir'e destek vermek istiyorsa bizim Halkapınar'dan Otogar'a, Üçyol'dan Tınaztepe Buca aksına, yine Üçkuyular'dan Narlıdere İstihkam Okulu'nun ilerisine kadar olan bölüm var. Bunları bize hükümet bütçesinden yapabilirsiniz. Ankara'nın koşullarında, Ankara'ya nasıl yapıyorsanız, nasıl protokol çerçevesinde yapılıyorsa, bunu bize de yapabilirsiniz diye geçen yıl bir yazı yazdık, talepte bulunduk. Sanıyorum inceliyorlar. Bu konuda da bir ilerleme olursa hükümet bütçesinden metrolara destek çıkarsa, biz de İzmir halkı adına şükranlarımızı sunarız, teşekkürlerimizi iletiriz. Ankara'nın da bütçesi devlet bütçesi, İzmir'in bütçesi de devlet bütçesi. Hepsi aynı devlet, bütçesinden bize de bir pay verilmesi, bu güne kadar almadığımız devlet yatırımları, kimsenin gizleyemediği, saklayamadığı rakamlarla sabit''.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ucyol-uckuyular-metrosunun-izmirspor-ve-hatay-istasyonlarinda-deneme-seferleri-baslayacak_87530.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!