Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

UNESCO: 'İstanbul Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesinde Yok'

Merkezi Paris'te bulunan BM'nin Bilim Kültür ve Eğitimi Örgütü'nün (UNESCO), İstanbul'u ''Tehlike altındaki Dünya Mirası Listesine'' almasının gündeme olmadığı bildirildi. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada; 25 Ağustos'ta Brezilya'da başlayacak olan Dünya Mirası Komitesi toplantısında, İstanbul’un

yapi.com.tr
UNESCO: 'İstanbul Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesinde Yok'

Merkezi Paris'te bulunan BM'nin Bilim Kültür ve Eğitimi Örgütü'nün (UNESCO), İstanbul'u ''Tehlike altındaki Dünya Mirası Listesine'' almasının gündeme olmadığı bildirildi.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin resmi internet sitesinde 11 Temmuz'da yayımlanan açıklamada; 25 Ağustos'ta Brezilya'da başlayacak olan Dünya Mirası Komitesi toplantısında, İstanbul’un Tehlike Altında Miras Listesine alınmasına dair bazı talepler olsa da son temaslar ve olumlu gelişmeler nedeniyle bunun çok muhtemel görülmediği belirtildi.

Anadolu Ajansı'nın Paris kaynaklı haberini kaynak gösteren açıklamada şu ifadelere yer veriliyor:

"UNESCO ile Türk Hükümeti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında yapıcı bir diyalogun sürdüğünü belirten diplomatik kaynaklar, İstanbul'un listeye alınması konusunda bir sorun yaşanmayacağını bildirdi.

UNESCO Dünya Mirası Merkezi ve Dünya Mirası Komitesi belgelerinde ve yapılan temaslarda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İBB’nin İstanbul'un zor koşullarına rağmen Kültür mirasının korunması alanında göstermekte olduğu gayretler olumlu biçimde değerlendiriliyor.

Özellikle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti fonlarının yarısından fazlasının eski eser restorasyonu ve korunmasına tahsis edilmiş olmasından övgüyle bahsediliyor.

UNESCO'nun bununla birlikte, İstanbul'da tarihi yarımada için bir tarihi alan yönetim planının yapılması, Ahşap evler ve surların korunma durumları, kentsel dönüşüm projelerinin kültür mirasına etkisi, Haliç Metro Geçiş Köprüsü Projesinin durumu konusunda İBB ile teknik istişare ve temasları sürüyor.

Dünya Mirası Komitesi kaynakları, bu konular ile ilgili bazı ilerlemeler olmakla birlikte, bazı eksikliklerin de olduğu uyarısında bulunuyor. Bu konulardan en acil olanı Haliç Metro Geçiş köprüsü olarak gösteriliyor. Bu köprünün yapılmasına UNESCO uzmanları ilke olarak itiraz etmedikleri gibi, tarihi yarımadanın trafiğini azaltacak olması nedeniyle kültür mirasının korunması bakımından faydalı bile olabileceğini ifade ediyor.

UNESCO, 1972 tarihli ''Dünya Doğal ve Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesi'' çerçevesinde, dünyadaki en seçkin tarihi ve doğal varlıkların bir envanteri yapmıştı.

'Dünya Mirası Listesi' adını taşıyan bu listeye girmeyi başaran 800'ü aşkın yer, dünya çapında statü, prestij, turistik çekicilik, kaynak ve teknik yardım imkanı elde ediyor.

Ülkeler ise bunun karşılığında söz konusu yerleri sözleşme hükümlerine göre koruma yükümlülüğünü üstleniyor. Listedeki yerden biri de İstanbul'un Tarihi Yarımadası. UNESCO bu çerçevede İstanbul için geçmişte kampanyalar açtı, madalya bastı. Süleymaniye, UNESCO tarafından ''İnsan dehasının emsalsiz bir şaheseri ve en üst rütbedeki Osmanlı yapısı'' olarak niteleniyor."

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/unesco-istanbul-tehlike-altindaki-dunya-mirasi-listesinde-yok_81026.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!