Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Uydu Takibiyle İş Makinesi Hırsızlığı Yarı Yarıya Azaldı

Yüksek fiyatıyla hırsızların gözdesi olan iş makinelerinde artan hırsızlık olayları üreticiyi alarma geçirdi. Her biri ortalama 150 bin dolar değerinde olan iş makinelerini çalan hırsızlar, uydu takibi ile yakayı ele veriyor. Yeni üretilen iş makinelerine uydu takip sistemini yerleştiren firmalar, böylece hırsızlık olaylarını yarı yarıya frenlemiş

Referans Gazetesi
Uydu Takibiyle İş Makinesi Hırsızlığı Yarı Yarıya Azaldı

Yüksek fiyatıyla hırsızların gözdesi olan iş makinelerinde artan hırsızlık olayları üreticiyi alarma geçirdi. Her biri ortalama 150 bin dolar değerinde olan iş makinelerini çalan hırsızlar, uydu takibi ile yakayı ele veriyor. Yeni üretilen iş makinelerine uydu takip sistemini yerleştiren firmalar, böylece hırsızlık olaylarını yarı yarıya frenlemiş oldu. 2008 yılında 18 milyon TL tutarında 120 adet iş makinesi çalınırken, bu sayı 2009 yılında uydu takip sisteminin de etkisiyle 50 adete kadar düştü.
 
Hırsızlık çetesi çökertildi

Uydu takip sistemiyle makinenin önemli noktalarına vericiler yerleştirildiğini ve olası bir hırsızlık durumunda makinenin motorunun kilitlenerek bir güvenlik şeridi oluşturulduğunu belirten Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy bu meselenin tam anlamıyla çözülmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi. Aksoy, Japonya'da hırsızlık olaylarına karşı 2004 yılında geliştirilen uydu takip sisteminin özellikle 2009 yılında Türkiye'de de yaygınlaştığını söyledi. Sistemin şirketlere maliyetinin 1500 dolar civarında olduğunu ifade eden Aksoy, makinelerin belli noktalarına yerleştirilen vericiler sayesinde uyduya sinyaller gönderildiğini ve böylece çalınma durumunda aracın motorunun kilitlenerek bir güvenlik şeridi oluşturulduğunu dile getirdi.

Uydu takip sistemi sayesinde bir hırsızlık çetesinin çökertildiğini ifade eden SİF JCB Genel Müdürü Cüneyt Divriş, "Sistem ek maliyet yükü getirse de hem üretici hem de alıcıya birçok avantaj sağlıyor" dedi.

Makinelerin elektronik özelliğini artıran ve makinenin konumunu, teknik özelliklerini ortaya koyan bu sistemin 2005 yılı sonrasında üretilen makinelerde kullanılabildiğini ifade eden Divriş, "Uydu takip sistemi sadece hırsızlara karşı koruyucu değil. Aynı zamanda teknik servis hizmetleri için de makineyi uzaktan kumanda da edebiliyorsunuz. Yeni bir teknoloji ve Türkiye'de de son dönemlerde yaygınlaşan bir sistem" dedi. Hırsızlık olayları için uydu takip önleminin tek başına yeterli olmadığını ifade eden Divriş, buna mevzuatların da eşlik etmesi gerektiğini söyledi.
 
Tescil sorunu yaza tamam

Yıllardır devam eden iş makinesi hırsızlıklarının önlenemiyor olmasını kanunlardaki boşluklara bağlayan Divriş, hırsızların kanunlardaki boşluklardan yararlandığına dikkat çekerek, iş makinelerine otomobillerde olduğu gibi ruhsat verilmesi gerektiğini söyledi. Yasal düzenleme konusunda İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşme halinde olduklarını kaydeden Divriş, "Tescil mekanizmasının sağlam olması ve hırsızlığı önleyici bir yapıya kavuşmasını istiyoruz. Bunun için yaptığımız görüşmeler neticesinde mevzuat sorununun bu yaz halledilebileceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uydu-takibiyle-is-makinesi-hirsizligi-yari-yariya-azaldi_76765.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!