Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Uygarlığın Yeri ‘Merkez’

İzmir’e kazandırılması hedeflenen Ege Uygarlıkları Müzesi’yle ilgili yer tartışmaları sürerken, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, dünyanın büyük kentlerindeki örneklerden yola çıkarak “merkezi” işaret etti. Şube Başkanı Hasan Topal, Konak’taki Bahribaba Parkı’nın da bulunduğu alanın, müze için uygun olduğunu, yapının, Kemeraltı ve Agora bağlantılarıyla

Cumhuriyet EGE
Uygarlığın Yeri ‘Merkez’

İzmir’e kazandırılması hedeflenen Ege Uygarlıkları Müzesi’yle ilgili yer tartışmaları sürerken, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, dünyanın büyük kentlerindeki örneklerden yola çıkarak “merkezi” işaret etti. Şube Başkanı Hasan Topal, Konak’taki Bahribaba Parkı’nın da bulunduğu alanın, müze için uygun olduğunu, yapının, Kemeraltı ve Agora bağlantılarıyla kente önemli bir zenginlik katacağını düşündüklerini vurguladı.

Ege Uygarlıkları Müzesi için kent gündeminde İnciraltı, Sasalı gibi yer önerilerinin yapıldığını anımsatan Topal, konuyu şubenin yayın organı “Ege Mimarlık” dergisinin son sayısında değerlendirdi. Paris’teki Louvre, Londra’daki Britanya, Madrit’teki Prado, New York’taki Metropolitan, Atina’daki Yeni Akrapolis, Bilbao’daki Guggenheim gibi dünyaca ünlü müzelerin, kent merkezlerinde, toplu ulaşımla ya da yaya olarak kolayca ulaşılabilen alanlarda olduğuna dikkat çeken Topal, Bahribaba Parkı bölgesinin de konumunun da benzerlik taşıdığını belirtti. Alanın, Konak Meydanı, metro istasyonu, otobüs durakları ve vapur iskelesine yakınlığına dikkat çekerek, “Mevcut müze, Eshot otobüs durakları, Bahribaba Parkı, Deniz Kuvvetleri’nin kullanımındaki binayla birlikte yeni müze alanı olarak belirlenebilir. Konak Meydanı’yla ilişkilendirilerek bir kentsel tasarım konusu ve bir bütün olarak ele alındığında, kentte çok iyi algılanabilen, çok kolay erişilebilen ve yeterli büyüklüğe sahip bir müze alanı en ekonomik koşullarda elde edilebilir” dedi.

Kültürel zenginlik

Bu alanın, başarılı bir kentsel tasarım ve mimariyle, Kemeraltı ve Agora’ya yaya ulaşım bağlantılarının sağlanabileceğini de vurgulayan Topal, “Kadifekale ve antik tiyatroyla ilişkilendirilecek iyi düzenlenmiş tur rotaları, kentin kültürel zenginliğini de güçlendirecektir” yorumunu yaptı.

Kentin çeşitli tür ve temada, çok sayıda müzeye sahip olması gerektiğini de anımsatan Topal, “İzmir’in potansiyelleri irdelendiğinde, kent planı verileri kapsamında, Sasalı’da doğa tarihi müzesi, havacılık müzesi, İnciraltı’nda, doğal SİT niteliklerine uygun bir bölgesinde deniz müzesi (akvaryum), bilim müzesi gibi işlevler geliştirilebilir” yorumunu yaptı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uygarligin-yeri-merkez_75984.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!