Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Uzungöl ve Tarihi Sümela Manastırı Araç Trafiğine Kapatılacak

Trabzon’da doğa harikası Uzungöl ve tarihi Sümela Manastırı’nın araç trafiğine kapatılması için proje başlatıldı.

yapi.com.tr
Uzungöl ve Tarihi Sümela Manastırı Araç Trafiğine Kapatılacak

Cumhuriyet'ten Ahmet Şefik'in haberine göre, Trabzon’da doğa harikası Uzungöl ve tarihi Sümela Manastırı’nın araç trafiğine kapatılması için proje başlatıldı. Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu,“Bu alanlar yayalaştırılarak, parklar oluşturulacak ve ulaşım golf tipi araçlarla, elektrikli araçlarla birlikte sağlanacak. Hem Sümela’ya hem Uzungöl’e tünel parklar yapılacak. Ya da yine Uzungöl yukarısındaki yapılara, yaylalara ulaşımı sağlayacak transit yollar yapılacak” dedi.

Karadeniz’deki doğal ve tarihi-kültürel mekânlar konusunda en temel sorunlardan biri ulaşım ve araç yoğunluğu. Sarp bir coğrafyaya sahip olan Doğu Karadeniz’de, yetersiz altyapı dolayısıyla özellikle yaz sezonunda ulaşımda kaos yaşanıyor. Özellikle Rize’nin Ayder yaylası, Trabzon Uzugöl’de zaman zaman kilometrelerce araç kuyruğu oluşuyor ve ulaşım tamamen duruyor. Bu bölgelere çok sayıda aracın gelişi, zaten büyük bir yapılaşma kirliliği yaşanan bu bölgelere daha büyük zararlar veriyor.

Yayalaştırma projesi

Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Uzungöl ve Sümela’yı araç trafiğine kapatacak bir proje üzerinde çalışıldığını belirterek, “Bu alanlar yayalaştırılarak, parklar oluşturulacak ve ulaşım golf tipi araçlarla, elektrikli araçlarla birlikte sağlanacak. Hem Sümela’ya hem Uzungöl’e tünel parklar yapılacak. Ya da yine Uzungöl yukarısındaki yapılara, yaylalara ulaşımı sağlayacak transit yollar yapılarak Uzungöl’den araçların geçmemesini sağlayacak bir yapı oluşturulacak” dedi.

Projeyi değerlendiren Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Coşkun Eruz, doğal ve tarihi merkezleri trafiğe kapatma projesinin doğru bir yaklaşım olduğunu, dünyanın gelişmiş ülkelerinde benzeri koruma projelerinin bulunduğunu söyledi. Eruz, “bu işi yapmadan önce peyzaj mimarlığı bölümleri ve şehir plancılarına mutlaka sormak gerek. Bu tür projeler doğru yerde doğru tekniklerle ve gelecekteki ihtiyaçlar da düşünülerek yapılmalı. Doğa ve peyzaj bütünlüğü gözetilmeli. Bu bölgelerde toprak dengesi çok hasssastır. Otopark projeleri ya tünel biçiminde ya da kademeli ama doğal yapıya uyumlu yüzey düzenleme şeklinde olabilir. Otoparklardan merkezlere otobüs, teleferik ya da raylı sistemlerle çıkılabilir. Sorun ulaşım değil, otopark sorunudur. Otopark sorunu çözülüp belirli kurallara göre hareket edildiğinde sorun da çözülmüş olur” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uzungol-ve-tarihi-sumela-manastiri-arac-trafigine-kapatilacak_161113.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!