Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Valide Sultan Külliyesi Sanat Eğitimi için Kapılarını Açıyor

Mimar Sinan’ın önemli eserlerinden Üsküdar’daki Atik Valide Külliyesi’nin Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (MÜGSF) bünyesinde, uluslararası alanda sanat eğitimi merkezi olması yolunda önemli adımlar atıldı. 9 Ocak 2009 günü Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde düzenlenen basın toplantısında Külliye’nin beklenen kesin

yapi.com.tr
Valide Sultan Külliyesi Sanat Eğitimi için Kapılarını Açıyor

/P>

Atik Valide Külliyesi Tarihçesi

“Sultan III. Murad’ın annesi Nurbanu Valide Sultan  tarafından 1575-1583 yıllarında yaptırılmış olan Atik Valide Külliyesi, İstanbul/Üsküdar’da Valide-i Atik mahallesinde bulunan görkemli bir yapılar topluluğudur. Tasarımı Mimar Sinan’a ait olan bu anıtsal kompleks, döneminin önemli sultan külliyelerinde, örneğin Süleymaniye Külliyesi’nde, kullanılmış olan bir programa sahiptir. Kentsel planda,  ‘çok işlevli/çok yapılı’ bir sosyal donatı grubudur. Cami ve medresenin merkezi oluşturduğu ve bu merkez çevresine yerleştirilmiş tek yapılar  -tekke (hankâh), sıbyan mektebi ve hamam- ile birleşik bir yapılar topluluğu olan ‘kervansaray, darülhadis, darülkurra, aşhane, tabhane ve darüşşifa’nın yer aldığı özgün bir modeldir.”

Tek bir yapı bütünü içinde yer alan kervansaray, darülhadis, darülkurra, aşhane, tabhane ve darüşşifa’dan oluşan Külliye’nin önemli parçalarından olan Darüşşifa, yani bugünkü adıyla hastane, 1870'lerde İstanbul'da baş gösteren kolera salgını sırasında önemli bir rol üstlenmişti. 1873'ten sonra da Osmanlı’nın ilk akıl hastahanesi olarak ünlü doktor ve ülkemizde psikiyatri biliminin kurucularından Dr.Mazhar Osman’ın başhekimliğinde hizmet vermeye başladı. 1935'te Gümrük ve Tekel Bakanlığı tarafından tütün bakım atölyesi olarak kullanılmaya başlandı. Darülhadis ve darülkurra grubu ise son yıllara kadar Toptaşı Cezaevi olarak  kullanılırken büyük değişikliklerle mimari karakterini çok büyük ölçüde yitirmiştir. Toptaşı Cezaevi döneminde Valide-i Atik Külliyesi’nde Çetin Altan, Nazım Hikmet, Yılmaz Güney, Necip Fazıl Kısakürek, Nihat Atsız, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Nuri Çolakoğlu gibi isimlerin kaldığı biliniyor.

Atik Valide Külliyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2003 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne tahsis edildi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/valide-sultan-kulliyesi-sanat-egitimi-icin-kapilarini-aciyor_65749.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!