Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Venedik Sarayı" Yeniden Doğdu!

Yıllarca İtalyan büyükelçilerin İstanbul'daki ikametgahı olarak kullanılan Venedik Sarayı, kültür merkezi olarak yeniden doğdu.

yapi.com.tr/AA
"Venedik Sarayı" Yeniden Doğdu!

İstanbul'da geçirdiği birkaç hafta boyunca Kazanova'ya da ev sahipliği yapan Venedik Sarayı, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi, Venedikli Gianpaolo Scarante'nin gayretleriyle ''yeniden doğdu.''

Tünel'den Taksim'e doğru giderken, Santa Maria Kilisesi'ni geçince, denize doğru kıvrılarak inen Postacılar Sokağı sizi İstanbul'un gizli hazinelerinden Venedik Sarayı'nı götürür.

Görkemli yapı, 1797'te tarih sahnesinden çekilene kadar Venedik Cumhuriyeti'nin Osmanlı İmparatorluğu'ndaki elçileri ''balyos''ların önce yazlık evi, sonra resmi elçilik binası olarak yüzyıllarca hizmet verdi. 1799'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na geçen döneminin diplomasi merkezi, 1918'de, Venedik'i de içeren birleşik İtalya'ya geri döndü.

Venedik Sarayı'nı ihya eden Venedikli Büyükelçi

Uzun yıllar İtalyan büyükelçilerin İstanbul'daki ikametgahı olarak kullandığı Venedik Sarayı, 2 yıl önce Türkiye'de göreve başlayan İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante ile Türk - İtalyan ilişkileri çerçevesinde kültür etkinliklerinin başlıca merkezi oldu. Bir dönemin diplomsi merkezi günümüzde konserlere, konferanslara, defilelere, balolara, sergilere de ev sahipliği yapıyor.

Sarayı, eşi Barbara Scarante'nin de yardımıyla restore ettirdiğini anlatan Scarante, ''Yapının maddi olarak yenilenmesi için çok çaba harcadık. Ancak bunun yetmeyeceğinin farkındaydık. Bu binayı kullanmalı, böylelikle canlı tutmalıydık'' diye konuştu. Scarante, bu amaçla, sarayı Türk - İtalyan ilişkileri çerçevesindeki sosyal ve kültürel etkinlikler için ana mekan yapmaya karar verdiğini söyledi.

Scarante, sarayın İtalya büyükelçiliği ile İtalyan Kültür Merkezi'nin düzenlediği kültür etkinliklerinin yanı sıra, temel giderleri karşılayacak bir ücret karşılığında, başka kurumlara da kiralanabildiği bilgisini verdi.

Kazanova için bir oda!

Venedik Sarayı'nın tarihi boyunca önemli misafirler ağırladı. En ünlülerinden biri Venedikli maceracı ve yazar Giacomo Kazanova. 19 yaşındayken geldiği İstanbul'da Venedik elçisinin misafiri oldu. Dönemin Avrupasının toplumsal yaşamı, adet ve görenekleri konusunda önemli bir kaynak olarak görülen anılarında Kazanova, 1844 yazında İstanbul'da geçirdiği 3 aya da geniş yer ayırdı. Kazanova'yla ilgili olarak Scarante, ''Evet, Kazanova da burada kalmış. Hangi odada kaldığını bilmiyoruz. Ancak ben, bir oda seçip ona ithaf etmeyi düşünüyorum'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/venedik-sarayi-yeniden-dogdu_105690.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!