Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

VERİMDER Anadolu Buluşmaları Devam Ediyor

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği - VERİMDER, Balıkesir’de düzenlediği Anadolu Buluşmaları toplantısında iklim krizi, enerji verimliliği ve ısı yalıtımının önemine dair ilgi çeken açıklamalarda bulundu.

yapi.com.tr
VERİMDER Anadolu Buluşmaları Devam Ediyor

Anadolu Buluşmaları kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan VERİMDER, kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat - enerji sektörleri ve kanaat önderlerini Balıkesir’de bir araya getirdi. Ana teması “enerji verimliliği ve gelecek” olan toplantı Dalmaçyalı sponsorluğunda Balıkesir OSB’de bulunan BETEK Boya ve Kimya Sanayi Taş Yünü Fabrikası’nda gerçekleşti.

Balıkesir’de gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz yaparken, VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz da konuşmacı olarak yer aldı. Yoğun ilgi gören toplantıda oda, dernek başkanları ve iş insanları konu hakkında söz alarak açıklamalarda bulundu.

“Yerel yönetimler enerji verimliliğinde söz sahibi olmalı”
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, verimlilik konusuna dikkat çekerek ısı yalıtımının önemi hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Konuştuğumuz hep verimlilik, daha doğrusu buna israfın önlenmesi de diyebiliriz. Isı yalıtımı konusu biraz bilinçten kaynaklanıyor. Enerji verimliliği bugün hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Kendimden örnek vermem gerekirse ısı yalıtımı yaptırmadan önce çok fazla kömür yakmama rağmen ev ısınmıyordu. Isı yalıtımı yaptırmanın en verimli yöntemi ise binaları yaparken uygulamayı gerçekleştirmek. Böylece binalar uzun ömürlü ve daha sürdürülebilir hale geliyor. Çünkü yapılan bir şeyi bozup tekrar yenisini yapmak veya bakım maliyetleri sizin enerjiden tasarruf ettiğiniz maliyeti geçiyor. Bizim de ilçe belediye başkanları olarak görevimiz şehrimizde eski yapıları bir an önce ısı yalıtımına, yeni yapıları da en iyi teknolojiyle müteahhidin kendini düşünerek yapacağı tasarruflardan arındırarak bu konuda bilgilendirmek ve teknolojiyi takip etmek.”

İklim krizi mücadelesinde ısı yalıtımı şart!
Isı yalıtımının, enerji verimliliği ve sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmayı sağlamanın yanı sıra gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için de oldukça önemli olduğunu belirten VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, “Ülkemizde son yıllarda bu konuda önemli gelişmeler yaşansa da daha gideceğimiz uzun bir yolumuz var. Türkiye’de 25 milyona yakın binanın yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok. Yeni yapılacak binaların ve mevcut ısı yalıtımsız binaların ısı yalıtımını sağlayarak enerjinin en az yüzde 30’u ila 40’ını tasarruf edebiliriz. Böylece karbon emisyonlarını da aynı oranda düşürmemiz mümkün. Ülkemizde enerji maliyeti 60 milyar dolara yaklaşmış durumda... Bu durumda ısı yalıtımı sayesinde 9 milyar dolar tasarruf edebiliriz böylece elde edilen tasarruf miktarıyla iklimin korunması için mücadele edebiliriz.” dedi.

Hayatın her alanında enerjiyi verimli kullanmamız şart
Dernek olarak enerji tasarrufu, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla toplantılar düzenlediklerini belirten VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 “Ciddi bir enerji ithalatımız var, enerji ihtiyacımız gün geçtikçe artıyor. Çünkü biz büyüyen bir ülkeyiz ve büyümeye devam edeceğiz. Tabi bu olumsuz bir tablo gibi gözükebilir; biz büyüyoruz enerji maliyetleri ve dolayısıyla bizim bundan etkilenmemiz giderek artıyor. Ancak tabi ki bu bir kader değil. 60 milyar dolar gibi bir enerji ihtiyacımız var ve bunun yaklaşık yüzde 70’ini dışarıdan ithal ediyoruz. Son 10-12 yıldır da enerji ihtiyacımız yüzde 40-42 gibi bir artış gösterdi. Ama tabi ki hayatın her alanında enerjiyi verimli kullanmamız şart. Bu anlamda da biz enerji verimliliğine bir bütün olarak bakıyoruz. Özellikle 2018 yılından itibaren şu an ülkemizde en fazla enerjiyi biz konutlarda harcamaya başladık. Buradan baktığımızda aslında 60 milyar doların 20 milyar dolardan fazlasını biz konutlarımızda büyük oranda ısıtma ve soğutma amaçlı harcıyoruz. Şayet mevcut yapı stokumuzun yüzde 80 civarı enerji verimsiz değil de enerji verimli olsa biz her yıl 9-10 milyar dolar gibi bir parayı kenedi ekonomimizde, kendi cebimizde tutabilirdik. Tabi ki bunun için hala çok geç değil. Bununla ilgili birçok faaliyet içinde bulunuyoruz.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/verimder-anadolu-bulusmalari-devam-ediyor_188153.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!