Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yabancılara Mülk Satışı Yeniden TBMM'de

TBMM, bu hafta Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı verdiği yabancılara mülk satışını öngören yasa tasarısını ele alacak. Geçen hafta 1 Mayıs kutlamalarının damgasını vurduğu Meclis'te bu hafta yoğun mesai var. Genel Kurul hem gece geç saatlere kadar çalışacak hem de cuma günü de mesai yapacak.

CNN Türk
1


 TBMM, bu hafta Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı verdiği yabancılara mülk satışını öngören yasa tasarısını ele alacak.

Geçen hafta 1 Mayıs kutlamalarının damgasını vurduğu Meclis'te bu hafta yoğun mesai var. Genel Kurul hem gece geç saatlere kadar çalışacak hem de cuma günü de mesai yapacak.
 
İlk sırada  Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından yeniden hazırlanan yabancılara mülk satışını düzenleyen yasa tasarısı var. Tasarıyla, yabancılara mülk satışına bazı sınırlamalar getirilmesi öngörülüyor.
 
Daha önce yabancılara satılacak araziler, evler,  illerin yüzölçümünün binde beşini geçemiyordu. Mahkeme bu oranın bazı il ve ilçelerde yerleşim birimlerinin tümüne denk geldiğini belirterek düzenlemeyi iptal etmişti.

Yeni düzenlemede yabancılar, imar planı sınırları içinde kalan alanların yüzde 10'una kadar mülk edinebilecek. Bu da yabancıların mülk edinebilmesinin kısıtlandığı anlamına geliyor.
 
Bakanlar Kurulu bu oranı değiştirme yetkisine sahip. Tasarı, Bakanlar Kurulu'na il ve ilçelerin altyapı,  ekonomi, enerji, çevre, kültür, tarım ve güvenlik açısından önemine göre yüzde 10'u aşmayan yeni bir oran belirleme yetkisi de veriyor.
 
Kamu kurumları yabancıların mülk edinemeyecekleri ya da yüzde 10'dan daha az oranda mülk edinebilecekleri alanları Bakanlar Kurulu'na teklif edebilecek.
 
Ama belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'nda olacak. Tasarı yasalaşırsa yabancılara satış her yıl değerlendirilecek ve il ya da ilçede yabancıların mülk edinme oranı imar planına göre artacak ya da azalacak.
 
Meclis'te bu hafta askerlikle kanununda değişkilik yapılmasını öngören yasa tasarılarıyla, TRT'nin bölge müdürlüklerinin haber bürolarına dönüştürülmesini öngören yasa tasarıları da ele alınacak.  

Plan Bütçe Komisyonu Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova'ya üniversite kurulmasını öngören yasa tasarılarını görüşecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yabancilara-mulk-satisi-yeniden-tbmmde_61331.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • HERGUN BİR YANIMIZ ACIYOR, KİMİ GÜN ORMANIMIZ, KİMİ GÜN TOPRAGIMIZ.. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!