Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yangın Merdiveninin Girişi Tuğlalarla Örüldü

Bakırköy'de alt katı iş yeri, üst katları ise daire olan 3 katlı binanın yangın merdiveni çıkışına tuğla örüldü.

yapi.com.tr/DHA
Yangın Merdiveninin Girişi Tuğlalarla Örüldü

Bolu Kartalkaya'da meydana gelen yangının ardından gözler iş yerlerinde alınan tedbirlere çevrildi. İş yerleri ve dairelerin aynı binalarda bulunduğu megakentteki uygulamalar ise sorgulanmaya başladı. Bakırköy'de ilk katı iş yeri olan üst katları ev olan binadaki farklı uygulama dikkat çekti. İş yerinin yangın merdivenine çıkış kapısı bulunurken, dairelerin bulunduğu katlardaki çıkışların ise tuğla ile kapatıldığı görüldü.

Bina sahibi Ali Bilen, "Binamız üç katlıdır. Bulunduğumuz kat iş yeridir, yangın çıkış kapısı vardır. Diğer katta kiracımız vardır. Yangın merdivenimiz de yönetmeliğe uygun olarak yapılmıştır. Yangın merdivenini biz yaptırdık, dairenin yangın çıkışına tuğlaları biz ördürdük. İş yerinde yangın çıkış kapısı var ama diğer kat mesken olduğu için çıkış kapısı yok. İş yerlerinde yangın çıkış kapısı yapılma mecburiyeti vardır, onun için burada çıkış var ama meskenlerde çıkış kapısı mecburiyeti olmadığı için üst katta kapı yok. Yangın çıkış ve tahliye merdiveni de hazır ve kullanılabilir durumdadır." diye konuştu.

'Yangın merdiveni güvenli çıkış sağlamakla yükümlüdür'
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, "Bu facia bir ders oldu, herkes birer farkındalık yaşadı. Bundan sonra biraz daha dikkatli olacağımızı düşünüyorum. Şimdi bir otele gittiğimiz zaman ilk yaptığımız işlerden biri yangın planına bakmaktır. Artık mesleki deformasyon mu bilmiyorum, yağmurlama sistemi var mı, duvar tipi mi tavan tipi mi bakardım. Ama bu bilince herkesin ulaşması lazım. Böyle bir bilincimiz maalesef yoktu.

Yangın merdivenlerinin özelliği; yangın anında kaçış esnasında, tahliye esnasında güvenli çıkışı sağlamakla yükümlüdürler. O yüzden onların tasarımı teknolojik olarak donanımlı bir şekilde, içerideyse yukarıdan ve aşağıdan gerekirse pozitif basınçla bastırılarak, dışarıdan içeriye duvara sızmamasını sağlamaktır. Her katta en az 2 tane çıkış kapısının olmasını sağlamak, bir takım acil durum sistemleri ile desteklenmesi gerekir ki, o kaçış anında alevlenebilecek bir şey olmasın." dedi.

'Dışarıdaki yangın merdivenleri çok daha riskli oluyor'
İş yeri ve meskenlerin bulunduğu binalarla ilgili uygulamalara dikkat çeken Bingöl, "3 katlı bir binanın giriş katındaki şirkette yangın merdiveni var, üstte yok. Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmelik buraya izin verebilir ama özellikle yüksek katlı binalarda tahliyenin daha zor olacağını düşünerek, burada daha ehemmiyetli kurallar var, binaların yangından korunma yönetmeliğinde. Örneğin 21 buçuk metreyi geçen binalarda içeride olmasını istiyor ki dışarıdaki yangın merdivenleri çok daha riskli oluyor, çünkü yangın anında çıkan alevler ve çok yüksek ısı hatta zehirleyici duman dışarda olan yangın merdivenini etkilediği için yangın merdivenine insanlar yığılıp kalıyor. O yüzden içerde olması daha güvenli oluyor yani biz şimdi faciada gördük, dışarıda yangın merdiveni aradık ama olmaması gayet doğal. İçerideki yangın merdivenlerinin yangın merdiveni vasfı yoktu." şeklinde konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yangin-merdiveninin-girisi-tuglalarla-oruldu_207782.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!