Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Yangın Uzmanlığı Kavramı Getirilmeli”

Otel Yangını Araştırma Komisyonu'nda sunum yapan Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, "Yangın uzmanlığı kavramının getirilmesinin çok gerekli olduğunu düşünüyorum." dedi.

yapi.com.tr/DHA
“Yangın Uzmanlığı Kavramı Getirilmeli”

TBMM Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok başkanlığında toplandı. Komisyon Başkanı Altınok'un açılış konuşmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, milletvekillerini bilgilendirdi.

Aslan, 2024 yılının Eylül ayında 'Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik' ile ilgili revize edilmesi noktasında çalıştay yapıldığını belirterek, "Niçin böyle bir çalışma yapma gereği duyduk? 2007 yönetmeliğine göre binaların o zamanki teknolojide izin veren bütün tedbirleri alıyor. Ancak değişen güncel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda revize edilmesi ihtiyacını duyduk. Neden? Mesela elektrikli otomobiller çıktı; bunlarla ilgili otoparklara şarj istasyonları yapılması gibi bir durum var. Bunların yangınla ilgili risk teşkil eden, tedbir alınması gereken, üzerinde mühendislik çalışması yapılması gereken durumlar var. Yine, yapılarda gelişen teknolojiyle birçok elektrik tüketen cihazlar, makineler çıktı. Bu doğrultuda tekrardan gözden geçirmemiz gereken hususlar olduğu kanaatine vardık. Yenilenebilir enerji, alternatif enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaştı ve farklı teknolojilerle kullanımı başladı. Mesela, eskiden sadece bir depo şeklinde sadece sıcak su için kullanılan güneş enerjisi artık günümüzde çatıların tamamını kaplayacak şekilde hem elektrik üretebilir hem sıcak su üretebilir, enerji üretebilir şekilde kullanımı yaygınlaştı. Bunların tesisatlarının ya da çatı arasında ısı artırımının neden olabileceği tehlikeler göz önüne alınarak, güncel ve teknolojik gelişmeler göz önüne alınarak 3 Eylül 2024 tarihinde de yangın yönetmeliğinin güncellenmesi için çalışma başlatılmıştır." ifadelerini kullandı.

'5 yılda bir yapının statiğini etkileyecek hususlar ile ilgili denetim mevduatı çıktı'
Ayrıca çalıştayda yapıların periyodik kontrolleriyle ilgili denetleme sürelerine yönetmelik kapsamında revizyon yapılmasına karar verdiklerini söyleyen Aslan, "Maalesef bu çalışmanın akabinde Bolu'daki Kartalkaya yangını sonrasında da birtakım öneriler geldi, onları da yine gündeme aldık. Biliyorsunuz ki konut türü yapılarda yapım devam ederken; 4708 sayılı Yasa içerisinde, 'Yapı Denetim Kanunu' doğrultusunda yapı denetim şirketleri tarafından denetleniyor. Yine 2021 yılı içerisinde bina kimlik sistemine geçilmiş olup her 5 yılda bir yapının statiğini etkileyecek bir husus olup olmadığına dair denetimler başlatılması yönünde mevzuatı çıktı. Ayrıca uygulama Bakanlığımız, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılmıştı. Bu kapsamda, yangınla ilgili denetimlerin de yapılacağı zaten gündem içerisindeydi, bu konuda ekstra bir öneri gelmedi. Yine, 2026 yılında her 5 yılda bir denetim yapılacağı için bu süreç de başlamış ve devam etme sürecindedir." diye konuştu.

'Binanın yeni yönetmeliğe uygun hale getirilmesi mecburidir'
Aslan, Bolu Kartalkaya'daki otele ilişkin ise "Bolu'daki otel yanılmıyorsam 1997 yılında yapıldıktan sonra, zaman içerisinde gerek miras yoluyla el değiştirdiği için gerek başka çalışmalardan dolayı bir tadilat ruhsatına gidiyor. Oysaki hem imar mevzuatında hem yangın mevzuatında belirtilir ki; herhangi bir sebeple, kullanım amacı değişikliği, binanın el değiştirmesi vesaire, bir ruhsat değişikliği yapıldığı anda, o binanın yeni yönetmeliğe uygun hale getirilmesi mecburidir. Yapı kullanma izin belgesi verilemez ve bunu kontrol etmekle, denetlemekle yükümlü olan birim ilgili idaresidir, itfaiye raporunu düzenleyecek ilgili idaresidir. Ayrıca bir bina yangına uygun yapılır. Sonra ister otel olur, ister yurt olur, ister hastane olur gibi olamaz çünkü onların her birinin yangın tedbirleri farklı, teknik çalışmaları farklı. Hatta binanın kullanım amacı değiştiğinde ruhsat değişir ve yeni yönetmeliğe uygun hale getirilmesi zorunludur. Bir bina konut iken eğer otele dönüyorsa, mutlaka otelin tabi olduğu yangın mevzuatına uymak durumundadır. Bunu denetim açısından ve 2012'de değişen madde açısından arz edeyim; bizim için binanın ne amaçla kullanıldığından ziyade, eni kaç, boyu kaç, kaçış mesafesi kaç, kaç kişi yaşıyor gibi bir durum önemlidir. Aynı şekilde, bizim açımızdan yıldızın önemi, kaç yatak olduğu değil, üç yıldızda da 30 odada da insanlar yaşıyor ve kaçış mesafelerinin, kapıların yanmaz boyayla boyanmasının olması gerekiyor." dedi.

'Yönetmeliği oturup çalışanlar, yangın projesini inceleyebilir'
Otelin yanmaz malzemeden yapılması ile ilgili deneylerden geçmesi gerektiğini kaydeden Aslan, belediye ve itfaiyelerin inceleme yetkisinin bulunduğunu ekledi. Aslan, "2021 yılında uygulamaya geçen Bina Kimlik Sistemi (BKS) modeli var, binalara çipli sistem takılıyor, her 5 yılda 1 de bu binaların her açıdan yani kolon kesildi mi, kaçak kat atıldı mı, asansörle ilgili tedbir alındı mı gibi can güvenliğini tehdit edebilecek tüm yönleriyle inceleme çalışması yapıldı. 2018 yılında İstanbul'da bir bina çökmüştü, Yeşilyurt Apartmanı. Birçok vatandaşımız can kaybı yaşamıştı. Neydi bu? Kaçak kat yapılmıştı ve altta dükkan vardı, kolon kesilmişti. O olaydan, sonra biz Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığıyla bina kimlik sistemi çalıştık. Bina kimlik sistemi 2021 yılında başladı. İskan alan, 2021 yılından itibaren yapı denetimli olan, iskan alan tüm yapılar 5 yılda 1 zaten denetlenecek. Kolon kesen, kaçak kat atan, işte balkonu odaya katan, bodruma pencere açan vesaire artık yapamayacak, yaparsa çok ağır bedeller ödeyecek. İkincisi, yangın mühendisi diye bir kavram şu anda Türkiye'de yok. Zaten elektrik, makine ve farklı mühendisliklerden mezun olanlar ve yangın yönetmeliğine oturup çalışanlar; yangınla ilgili gerek projesini yapma gerekse denetimini yapma gerekse imalatını kontrol etme çalışmasını şu anda gerçekleştiriyor. Yani, 'Acaba Çevre Şehirciliktekiler yangın mühendisi, belediyedekiler değil mi, anlayamaz mı, bilemez mi?' gibi bir soru işareti ya da bir endişe yaşanmasına gerek yok. Çünkü şu anda mevcut okullarımızdan mezun olan mühendis meslektaşlarımızdan bu yönetmeliği oturup çalışan, okuyan, inceleyen kişiler zaten yangın projesini inceleyebilirler." değerlendirmesinde bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yangin-uzmanligi-kavrami-getirilmeli_208348.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!