Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yanlış Yol!

Kaçak yapı statüsündeki Munzur'daki Mercan Hidroelektrik Santrali'nin davalarına şimdi de 'görevi kötüye kullanma' suçu eklendi. Davanın ilk duruşması 20 Mart'ta Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi'nde.

Radikal İki
Yanlış Yol!

Munzur deyince akla tehlike olarak sadece baraj ve hidroelektrik santralleri gelse de en az baraj ve hidroelektrik santralleri kadar önemli tehlikeler daha var. Açıklayalım. 1971 yılında millî park statüsüne kavuşan Munzur Vadisi’nin en önemli kaynak değeri Munzur suyudur. Gerek Munzur suyu üzerinde ve gerekse de milli parkın diğer önemli kaynak değerlerinden olan Mercan Deresi üzerinde yapımı planlanan baraj ve hidroelektrik santrallerine karşı yürüttüğümüz hukuksal mücadele sonucunda önemli kazanımlar elde ettik.

Onlarca dava

Munzur Vadisi’ndeki en büyük baraj ve hidroelektrik santrali projesi olan Konaktepe Barajı ve Hidroelektrik Santrali I - II için Konaktepe Şirketi’ne verilen lisans, lisansa karşı açtığımız dava kapsamında Danıştay 13. Dairesi’nce, 11.10.2010 tarihinde verilen karar ile, milli parkta yapımı kararlaştırılan diğer baraj ve hidroelektrik santrali projeleri bakımından da emsal olacak gerekçelerle durduruldu. Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’nin 17. maddesine göre üretim lisansı sahibi tüzel kişiler; üretim tesisi kurulması, işletmeye alınması, elektrik enerjisi üretimi, ürettikleri elektrik enerjisinin ve/veya kapasitenin müşterilere satışı ile iştigal edebilir. Bu sebeple de lisansın yürütmesi durdurulduğunda hiçbir inşaat çalışması vs. hukuken yapılamıyor.

Munzur Vadisi’nin 1. derece doğal sit alanı olarak tespit ve tescili istemiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptığımız başvurunun reddi üzerine açtığımız iptal davasında İdare Mahkemesi’nce Munzur Vadisi’nin pek çok kültürel ve doğal kaynak değerlerine sahip olduğu ve bu haliyle bütünsel şekilde incelenmesi gerektiği gerekçesiyle 15.11.2011 tarihinde iptal kararı verildi.

Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları dahilindeki Mercan Deresi üzerinde 1985’te yapımına başlanan ve 2003’te tamamlanan Mercan Hidroelektrik Santrali’nin kaçak yapı statüsünde vs. olduğu gerekçesiyle gerekçesiyle faaliyetlerinin durdurulması talebinde bulunmuştuk. Talebimize rağmen anılan hidroelektrik santralinin faaliyetlerini durdurmayan mülga Tunceli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri hakkında yaptığımız suç duyurusu üzerine Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’nca görevi kötüye kullanma suçundan dava açıldı. Davanın ilk duruşması 20 Mart’ta Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Ve fakat millî park açısından baraj ve hidroelektrik santralleri dışında başkaca sorunlar da var. Milli Parklar Yönetmeliği’nin 5. maddesi hükmüne göre “Tabiatı mutlak koruma zonlarında, tabii kaynaklar insan etkisi olmaksızın tabii haline bırakılır”.

Biyolojik çeşitlilik ne olacak?

Millî Park Mutlak Koruma Zonları’nda insan eseri hiçbir yapı ve tesis bulunmaması gerektiği halde Tunceli şehir merkezini Ovacık ilçesine bağlayan karayolunun tümü Munzur Vadisi Millî Parkı’nın Mutlak Koruma Zonu’nda kalıyor. Tunceli - Ovacık Karayolu, mevzuat hükümlerine açıkça aykırı. Ve anılan karayolu bu haliyle yanlış bir yol. Radikal bir talep gibi gözükse de Tunceli -Ovacık Karayolu’nun alternatif bir karayolu oluşturularak ulaşıma kapatılması gerekiyor. Karayolunun hangi güzergâhlardan geçirilmesi gerektiği de milli parklar mevzuatı, çevre mevzuatı hükümleri nazara alınarak belirlenmeli.

Millî Parktaki endemik fauna türlerinin yaşam alanlarının genellikle Munzur Suyu ve etrafı olduğu gözetildiğinde anılan karayolunun ulaşıma kapatılmasının biyolojik çeşitliliğin korunmasında vs. getireceği kamusal yarar daha da anlaşılabilir olacaktır. Milli Parktaki endemik fauna türleri olan Kırmızı Benekli Alabalık, Bezuvar Dağ Keçisi, Çengel Boynuzlu Keçi gibi türlerin yasadışı avlanılması açısından sıklıkla bu yolun kullanıldığı da bilinen bir durum.
Diğer önemli bir sorun da Ovacık ilçesinin evsel vs. atık sularının doğrudan Munzur Suyu’na deşarj edilmesi. Anılan durum Munzur Vadisi Milli Parkı’ndaki biyolojik çeşitliliği ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu durum gerek Milli Parklar mevzuatına ve gerekse de çevre mevzuatına açıkça aykırı. Çevre Kanunu ve anılan kanun gereğince çıkarılan yönetmelik hükümleri dikkate alınarak gerekli önlemlerin derhal alınması gerek.

Munzur Gözeleri

Önemle üzerinde durulması gereken bir husus da Munzur Gözeleri’dir. Hali hazırda Munzur Gözeleri’nin mesire yeri / piknik alanı, açık hava restaurantı gibi kullanılması, su kaynaklarına ticari amaçlı yaklaşım, mevzuatta belirtilen koruma amaçlı tedbirlerin alınmaması, denetimsizlik sebepleriyle Gözelerin genel peyzajına, fiziki, jeolojik yapısına ciddi şekilde zarar veriyor. Munzur Gözeleri açısından genel bir duyarsızlık bulunduğunu ifade etmek isterim.
Munzur Suyu’nun kaynağı durumunda bulunan ve 1. derece doğal sit alanı statüsüne sahip Munzur Gözeleri’nde hiçbir ticari, turistik vs. faaliyete izin verilmemeli. Gerek ülkemizin kültür ve tabiat varlıklarını koruma mevzuatı ve gerekse de uluslararası sözleşme hükümlerine göre 1. derece doğal sit alanlarında ticari, turistik vs. amaçlı faaliyet yürütmek kesin olarak yasak ve hukuksal ve cezai yaptırıma tabidir!

Munzur Vadisi Millî Parkı doğal miras alanıdır. Milli parkın ve milli parkın temel kaynak değeri konumundaki Munzur Suyu’nun korunması ve gelecek kuşaklara miras bırakılabilmesi için yukarıda aktarılan hususların yerine getirilmesi yaşamsal önemde. Kaldı ki belirttiğim hususların tümü anayasal çevreyi koruma yükümlülüğü vs. kapsamında hukuksal zorunluluk. Munzur insanlığın ortak mirasıdır ve bu haliyle her bireyin ekonomik mirasından çok daha önemli bir miras olduğu unutulmamalı!

Barış Yıldırım / Avukat

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanlis-yol_90946.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!