Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yapı Kooperatifleri Son Tapusunu Verdikten Sonra 6 Ay İçinde Dağılabilecek

Ferdileşmesini tamamlamış bir konut yapı kooperatifi, son ortağın tapusunun verildiği tarihten itibaren altı ay içinde amacı değiştirilerek, başka

Dünya



b>Ferdileşmesini tamamlamış bir konut yapı kooperatifi, son ortağın tapusunun verildiği tarihten itibaren altı ay içinde amacı değiştirilerek, başka bir kooperatif türüne dönüştürülmediği takdirde, herhangi bir genel kurul kararına gerek kalmadan dağılma durumuna girebilecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın Kooperatifler Kanunu'na Dair Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Konut yapı kooperatiflerinde, ferdi mülkiyete geçilerek, konutların tapuda ortaklar adına tescil edilmesinden sonra kooperatif tüzel kişiliğinin devam etmesi halinde, konut sahipleri ile kooperatifler arasında çeşitli hukuki sorunların meydana geldiği belirtilen tebliğde, "Bu nedenle, bütün ortakların tapularının dağıtılmış olması halinde kooperatifin amacının gerçekleştiğinin ve ferdileşmenin tamamlandığının kabul edilmesi gerekmektedir" denildi.

Ferdileşmesini tamamlamış bir konut yapı kooperatifi, son ortağın tapusunun verildiği tarihten itibaren altı ay içinde amacı değiştirilerek başka bir kooperatif türüne dönüştürülmediği takdirde, herhangi bir genel kurul kararına gerek kalmaksızın dağılma durumuna gireceğinden, yönetim Kurulu'nca kanunun ilgili maddesinin verdiği görev ve yetkiye dayanılarak, derhal anasözleşmede öngörülen tasfiye işlemlerine başlanması zorunlu olacak.

Genel kurul toplantıya çağrılmak suretiyle tasfiye kurulu üyelerinin genel kurulca seçilmesi de mümkün hale gelecek. Tebliğde, bu durumdaki kooperatiflerin organlarının görev ve yetkileri tasfiyenin yürütülmesi ile sınırlı olduğu, yeni taahhütler içeren bir tasarruf yapma ehliyetlerinin bulunmadığı belirtildi.

Bu arada işletme kooperatiflerine dönüşen konut yapı kooperatifinin ise Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yetki verildiğinde site yönetimini üstlenmeleri mümkün olabilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yapi-kooperatifleri-son-tapusunu-verdikten-sonra-6-ay-icinde-dagilabilecek_19781.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!