Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yapı Kredi'den Dönemsel Değişken Faizli Mortgage Kredisi Geliyor

Faizlerin 2009'da yüzde 13'e inmesini beklediklerini söyleyen Mehmet Sönmez, 'Seçim riski almak istemeyenlere önce sabit, ardından değişken faizli konut kredisi vereceğiz' dedi.

Radikal Gazetesi



aizlerin 2009'da yüzde 13'e inmesini beklediklerini söyleyen Mehmet Sönmez, 'Seçim riski almak istemeyenlere önce sabit, ardından değişken faizli konut kredisi vereceğiz' dedi

Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sönmez, halen yüzde 1.39 olan konut kredisi faizlerinin yıl sonunda 1.35'lerin altına inmesini beklemediklerini söyledi. Buna karşın halen yüzde 18'lere ulaşan yıllık ortalama faizlerin 2008'de yüzde 15'e, 2009'da ise yüzde 13'lere düşeceği tahmininde bulunan Sönmez, "Bu yıl değişken faizli konut kredisine olan talep düşük olacak, ancak faizdeki düşüşle 2008'den itibaren talep artacak" dedi.

Yapı Kredi Bankası'nın 'değişken faizli' ve 'önce sabit, sonra değişken faizli' olmak üzere iki yeni mortgage kredisi ürünün tanıtıldığı toplantıda konuşan Sönmez, 'Siz konut kredisi kullansanız nasıl bir tercihte bulunurdunuz' sorusuna, "Faizlerin düşeceğini öngörüyorum. Bu nedenle örneğin 10 yıllık bir kredi kullanacaksam bir yılı sabit faizli, kalan dokuz yılı değişken faizli tercih ederdim. Tabii gelirim YTL olduğu için YTL kredi kullanırdım" dedi.
Sönmez'in açıklamalarına göre, YKB'nin değişken faizli mortgage kredisinde faizler kullanıcının talebine göre 1, 3, 6 veya 12 ayda bir yeniden belirlenecek ve yıllık TÜFE baz alınarak hesaplanacak. Önce sabit sonra değişken faizli kredilerde ise kullanıcı kendi belirleyeceği süre boyunca sabit faiz üzerinden kredi ödemelerini yapacak, daha sonra değişken faizli kredi kullanımına geçebilecek.

Bu ürünün özellikle seçim belirsizliğini satın almak istemeyenler açısından ciddi bir alternatif oluşturacağını belirten Sönmez, "Ancak bu yıl çok büyük talep artışı beklemiyoruz. 6-7 ay tüketiciye yeni sistemi anlatma süreci olacak" dedi. Sönmez 'yüzde 2 erken ödeme ücreti' alınmasına ilişkin bir soruyu ise "Herkes kullandığı konut kredisini iki yıl içinde kapatsa bankalar batar" diye yanıtladı.

'Tahminler her zaman tutar'
YKB, kişi başına gelirin 2008'de 5.300-5.400 avro, 2009'da ise 5.600-5.700 avro civarına yükseleceğini ve faizlerdeki düşmenin de etkisiyle mortgage pazarında 2008'de yüzde 35, 2009'da yüzde 40 büyüme olmasını öngörüyor. Seçimler öncesinde siyasi belirsizlik nedeniyle ekonomik beklentilerinde değişiklik olmadığını belirten Sönmez, "Kim gelirse gelsin AB süreci rayına girdiği için tahminler gerçekleşir" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yapi-krediden-donemsel-degisken-faizli-mortgage-kredisi-geliyor_54833.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!