Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yarasalar Yapaylığa Karşı

Milyonlarca zeytin ağacı barındıran Edremit Körfezi’nde, zeytin ağaçlarının doğal koruyucusu olarak kabul edilen binlerce yarasa ortadan kayboldu. Yarasaların barındığı doğal ortamları İnboğazı Mağarası’nın içi şu an boş. Mağaranın girişine kurulan ve tahta perdeden oluşturulan barikat, kuşları, barınma ortamları dışında tutuyor. Barikatın,

Cumhuriyet EGE
Yarasalar Yapaylığa Karşı

Milyonlarca zeytin ağacı barındıran Edremit Körfezi’nde, zeytin ağaçlarının doğal koruyucusu olarak kabul edilen binlerce yarasa ortadan kayboldu. Yarasaların barındığı doğal ortamları İnboğazı Mağarası’nın içi şu an boş. Mağaranın girişine kurulan ve tahta perdeden oluşturulan barikat, kuşları, barınma ortamları dışında tutuyor. Barikatın, yarasaların gece avlanmaya çıktıkları sırada kurulmuş olabileceği belirtilirken, 20 binin üzerinde kuşun şu an nerede olduğu ise bilinmiyor.

TOKİ mağarası!..

DSİ tarafından 1995 yılında yapımına başlanan ve su tutma aşamasına gelen Havran Barajı’nın, bölgenin ekolojik dengesi gözardı edilerek projelendirildiği ortaya çıkmıştı. Zeytin sineklerini yiyerek beslenen yarasaların barındığı İnboğazı Mağarası, baraj gövdesi içinde kalmış, bu nedenle DSİ tarafından bölgede ikinci yapay bir mağara oluşturulmuştu. Ancak İnboğazı’ndaki yaklaşık 20 bin yarasa, yöre halkının “TOKİ Mağarası” adını verdiği ve 3 milyon lira harcandığı belirtilen yeni mağarayı benimsememişti. Bunun üzerine İnboğazı’na yetkililer tarafından ses ve ışık sistemi kurulduğu belirtiliyor.

Zeytin ağaçlarındaki, zeytin sineğini yiyerek beslenen ve bu yolla doğal denge oluşmasını sağlayan yarasaların, bugünlerde kış uykusuna yatması gerektiğine dikkat çeken, yöre halkı, Çevre ve Orman Bakanı Veysi Eroğlu’nu, Bern Sözleşmesi başta olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri yerine getirmeye çağırıyor.

Yörede zeytincilikle uğraşan Murat Narin, yarasaların körfez bölgesi için yaşamsal önem taşıdığını vurgulayarak, “Yarasaların yok olması, bölgemizdeki zeytinciliğin yok olmasıyla eş anlamlı. Binlerce yıllık mağaranın barajın ÇED sürecinde gündememe gelmemesi dikkat çekici. Sorunun aşılması için, baraj gövdesi vadinin dar olan yerine çekilmeli” dedi.

DSİ yetkililerinin yarasaları barındıkları mağaradan kaçırttıklarını savunan Narin, “İnboğazı Mağarası’nın içini boşalttılar ve yarasaların tekrar bu mağaraya girmemesi için girişine tahtalar ile set ördüler. Yarasalar yeni oluşturulan TOKİ Mağarası’na girmiyorlar çünkü orada doğal yaşam alanlarına benzer hiçbir şey yok. Yarasaların şu an nerede olduğu bilinmiyor” diye konuştu.

Alternatifi yok...

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken de, Kuzey Ege’de yaşayan yarasalar için anılan mağaranın alternatifi olmayan bir mekan olduğuna dikkat çekti. Yarasaların kış uykusuna hazırlandıkları dönemde, mağaranın boşaltılarak kapatılmasının, kuş türünün sonu anlamına geleceğini söyleyen Eken, “Buradaki yarasa nüfusunun yok edilmesiyle, bölgedeki yarasaların nüfusunda ciddi bir azalma yaşanacak. Zeytin zararlısı böceklerle beslenen ve zeytincilerin doğal destekçisi olan yarasaların azalmasıyla, bölge ekonomisi için büyük değer taşıyan zeytinliklerdeki doğal denge de bozulacak” yorumunu yaptı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yarasalar-yapayliga-karsi_74500.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!