Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yargıtay'dan 10 Yıllık Kiracı Kararı

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, yeni Borçlar Kanunu nedeniyle tahliye edilme riski yaşayan Beyoğlu’ndaki Armada restoran ve Lebon pastanesi için “tahliye edilemez” kararı verdi.

yapi.com.tr
Yargıtay'dan 10 Yıllık Kiracı Kararı

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, yeni Borçlar Kanunu nedeniyle tahliye edilme riski yaşayan Beyoğlu’ndaki Armada restoran ve Lebon pastanesi için “tahliye edilemez” kararı verdi. 

2012 yılında yürürlüğe giren 1 Temmuz 2014'te uygulamaya sokulan yeni Borçlar Kanunu'na göre, 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak tahliye edilebiliyor.

Mal sahibi kontrat bitiminden üç ay önce ihtarname çekerek tahliye talep ediyor. Kiracı buna uymazsa mal sahibi tahliye için dava açabiliyor.

25 yıllık Armada restoran ve 30 yıllık Lebon pastanesi de bu kanunun mağdurlarındandı.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, iki dükkan için de birer ay arayla karar vererek kira yenileme sözleşmesi tarihini baz aldı ve tahliye kararını kabul etmedi.

2022'ye kadar kalabilirler

bianet’e konuşan avukat Bahri Belen şöyle dedi:

“İki dükkanda da 2012 yılında kira sözleşmesi yenilenmiş. Ve dolayısıyla bu yeni bir akittir. Armada restoran için İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi 2012’den itibaren 10 yıl geçmeden Borçlar Kanunu’nun 347. maddeye göre dava açamazsınız diye karar verdi. Yargıtay 6. Hukuk Dairesi de bunu onadı.

"Lebon Pastanesi için ise 10. Sulh Hukuk Mahkemesi ise diğer mahkemenin aksine tahliye kararı verdi ancak daha sonra Yargıtay 6. Hukuk Dairesi kira yenilemesi gerekçesini kabul ederek bu kararı bozdu. Yani iki dükkan da 2022 yılına kadar kalabilecekler.”

Tarihi Kelebek Korse'nin tahliyesiyle gündeme gelen Borçlar Kanunu şu anda Beyoğlu başta olmak üzere birçok yerde esnafı kıskaç altına almış durumda.

Birçok dükkana ihtarnameler çekildi, dükkanını boşaltmayanlar için ise davalar açılmaya başladı. Mal sahipleri söz konusu yasayı kullanarak kiraları aşırı şekilde yükseltmenin pazarlığını yapıyor.

Beyoğlu'ndaki kimi esnaf buna boyun eğerek mal sahibi ile anlaşmaya varmak zorunda kaldı. Kirasını 15 binden 40 bine çıkaranlar var. Bunu ödeyemeyecek düzeydeki esnaf için ise tek çare mahkemeler kaldı.

Anayasa Mahkemesi

Söz konusu Borçlar Kanunu için tek çıkış yol Anayasa Mahkemesi. Avukatlar uzun süreli kiracıların korkulu rüyası olan Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunuyor.

Ancak mağduriyet olmadan vatandaşların AYM'ye başvurma hakkı yok. Bir mahkeme hakimi konuyla ilgili dosyası üstünden kanun iptali talep edebilirdi.

Bodrum 2.Sulh Hukuk Mahkemesi bu talepte bulundu. Anayasa Mahkemesi de 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesinin 1. Fıkrasının üçüncü cümlesinin esasının incelenmesine karar verdi.

Söz konusu 347.madde şöyle:

"Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir."

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 10 yıllık kiracıların tahliye edilmelerine olanak sağlayan 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun değişmesi için kanun teklifi verdi.

Kapananlar, tehdit altındakiler

Beyoğlu'ndaki kira artışları, Afet yasası, ya da binaların satılması nedeniyle İnci Pastanesi, Emek sineması, Robinson Crouse, Rebul Eczanesi, Librairie de Pera gibi birçok yer kepenk kapatmak zorunda kalmıştı. Beyoğlu'nda yasanın son mağdurlarından biri de Lebon Pastanesi, Armada restoran ve birçok ofisin bulunduğu Hıdivyal Palas, 70'lik Pub.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yargitaydan-10-yillik-kiraci-karari_144621.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!