Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yasağa 'Baca'lı Çözüm

Sigara yasağına 45 gün kaldı. 19 Ocak 2008’de yürürlüğe giren yasak 4 ay sonra kamu kurum ve kuruluşlarıyla alışveriş merkezleri ve kapalı yerlerde uygulandı. Sigara yasağı 19 Temmuz 2009’dan itibaren ise umuma açık yerleri de kapsayacak. Lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi işletmelerde sigara içilemeyecek. Çadır ve güneşlikler de "kapalı

Vatan Gazetesi
Yasağa 'Baca'lı Çözüm

Sigara yasağına 45 gün kaldı. 19 Ocak 2008’de yürürlüğe giren yasak 4 ay sonra kamu kurum ve kuruluşlarıyla alışveriş merkezleri ve kapalı yerlerde uygulandı. Sigara yasağı 19 Temmuz 2009’dan itibaren ise umuma açık yerleri de kapsayacak. Lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi işletmelerde sigara içilemeyecek. Çadır ve güneşlikler de "kapalı alan" sayılacak. Restoran ve cafe işletmecileri mekanlarına açık alan ve yasağa alternatif şemsiye uygularken, şemsiye üreticileri özellikle sigara dumanını bacası sayesinde çeken 'Bacalı şemsiye'nin satışının arttığını belirtiyor. Bacalı şemsiyeler, çatıları özel bir kapakla açılarak imal ediliyor. Böylece tentenin altında otururken yükselen sigara dumanı, havalandırmanın da etkisiyle üstteki boşluktan çıkıyor. Şemsiyenin çatısındaki açıklık, o bölgeyi 'kapalı alan' olmaktan kurtarıyor.

Türkiye’de yüzde 95’lik bir pazar payına sahip şemsiye üreticilerinden Celal Birsen şemsiyelerinin Satış Müdürü Murat Kuğu, bacalı şemsiye satışlarının geçen seneye oranla yüzde 20 arttığını söyledi. Kuğu, bacalı şemsiye ile ilgili şu bilgileri verdi: "Biz 4 yıldır bacalı şemsiyeyi üretiyoruz. Amacımız insanların açık havada şemsiye altında sigara dumanında etkilenmemesiydi. Bacalı şemsiyede rüzgar olmasa bile, duman yukarıdan çıkıyor. Normal şemsiyelere oranla daha pahalı olan bu modellerin satışı geçen yıla oranla yüzde 20 arttı."

Şemsiye alanında önde gelen üreticilerden Zengin Şemsiye Pazarlama’nın ve Satış Müdürü Sinan Zengin geçen yıl 500 tane sattıkları bacalı şemsiyelerden bu yıl 1000 adet sattıklarını belirtti. Zengin, fiyatlar hakkında da şu ifadelere yer verdi: "Yoğun İstek üzerine kuleli şemsiyelerin daha büyük versiyonlarını da üreteceğiz. 4’e 4 boyutlarında kuleli şemsiye fiyatı bin sekiz yüz TL’dir. 3’e 3 boyutu, bin beş yüz TL oluyor."

İşletmeci ne diyor?

Sinan Ağzıaçık-Cafe Quik İşletmecisi: "Bacalı şemsiyeler sigara yasağı için. Tanesi 2 bin liradan 6 tane aldık. Şemsiyedeki baca dumanı çekiyor. Bize gelen çalışanlar arasında sigara içmeyen yok. Az önce bir müşteri, ’Yasak olursa buraya kahve içmeye bile gelmeyiz’ dedi."

Ali Özkanca-İstinye Park Masa Restoran İşletmecisi: "Bu şemsiyelerin varlığı açık alanda sigara yasağına alternatif. Diğer işletmelerime de yaptıracağım. Şemsiyelerin tepesindeki baca sayesinde duman geçiyor. Yazın sigara yasağının bizde müşteri kaybına neden olacağını sanmıyorum. Ancak kışın etkileniriz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/yasaga-bacali-cozum_69520.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!