Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yatırımcı Rusya'yı Sevdi

Rusya pazarından pay almak isteyen Türk firmaları yatırım atağına kalktı. Enka, Anadolu Grubu ve Koç Holding, Rusya'da faaliyeti olan gruplar. Vest

Radikal



b>Rusya pazarından pay almak isteyen Türk firmaları yatırım atağına kalktı. Enka, Anadolu Grubu ve Koç Holding, Rusya'da faaliyeti olan gruplar. Vestel ve DY0 yatırım hazırlığında.

150 milyon nüfusa sahip Rusya, Türk yatırımcılar için son 15 yılda cazibe merkezi oldu. ENKA, Anadolu Grubu ve Koç Holding başta olmak üzere irili ufaklı birçok kuruluşun yatırım yaptığı pazara son olarak Zorlu ve Yaşar Grubu da girdi. Rus- Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Ali İhsan Akıskalıoğlu'na göre Türkiye'nin şu anda 1.5 milyar dolar olan Rusya'daki yatırım tutarı 2010 yılına kadar 20 milyar dolara çıkacak. İki ülke arasındaki ticaret hacmiyse 10 milyar dolardan 50 milyar dolara yükselecek.
Bugüne kadar ağırlıklı olarak tekstil, inşaat, içecek, deri ve deri mamulleri sektöründe yatırım yapan Türklerin önümüzdeki dönemde beyaz eşya, otomotiv yan sanayi, boya ve elektronik sektörüne yönelmesi bekleniyor.
Bunun ilk başlangıcını yapan Vestel'in Moskova yakılarında kurulan TV fabrikasının önümüzdeki ay faaliyete geçeceği açıklandı. Vestel yetkilileri ilk yıl için planlanan üretim ve satış hedefinin 500 bin adet olduğunu, ancak kademeli olarak artırılacak olan üretimin önümüzdeki dönemde 1 milyon adede çıkarılacağını anlattı.
1995 yılından bu yana Rusya pazarında faaliyet gösteren DYO, Kemipex adlı şirketi kurarak ithalat ve pazarlama faaliyetlerini bu kanaldan yapmaya başladı. Önümüzdeki yıl sonbaharda Rusya'nın Krasnador şehrinde kurulacak fabrikanın faaliyete geçeceğini söyleyen Yaşar Holding Boya ve Kimya Grubu Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, fabrikanın kuruluş kapasitesinin 10 bin ton/yıl olacağını anlattı. Fabrikada ilk birkaç yıl inşaat boyaları, sonra mobilya,
metal ve oto boyaları üreteceklerini ifade eden Yiğitbaşı, Rusya ve Türk cumhuriyetleri pazarı hakkındaki düşüncelerini şöyle açıkladı:

İhracattaki payı da yüksek
"Yaşar Boya Kimya Grubu ihracatlarının yaklaşık yüzde 40'nı Rusya ve Türk cumhuriyetlerine yapıyor. Bu pazarlara inşaat boyaları, mobilya boyaları, matbaa mürekkepleri, oto boyaları ve çeşitli kimyasallar ihraç ediyoruz. Sürekli olarak büyüyen ve geçmişte bıraktığı krizlerin izlerinden tamamen sıyrılıp sağlıklı bir yapıya kavuşan Rusya, birincil derecede önem verdiğimiz pazarlar arasında yer alıyor. 2005 yılından itibaren petrol gelirleri sebebiyle bölgesinin en zengin ülkesi haline gelecek olan Azerbaycan'a ve adeta yeniden inşa edilen Kazakistan'a bizim de kayıtsız kalabilmemiz mümkün değil. Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan'da karşılaşılan çeşitli yasal ve yapısal zorluklara rağmen, grup olarak buralarda iş yapmanın biçimini çözmüş olmamız giderek bu pazarlarda da büyümemizi sağlıyor."
Bugün Azerbaycan'da otomobil boyaları pazarında lider olduklarını dile getiren Yiğitbaşı, "Güney Rusya'da ise inşaat boyaları alanında en büyük pazar payına sahip ithal markayız. Birkaç yıl içinde Rusya'da matbaa mürekkepleri konusunda da lider markalardan biri olmayı hedefliyoruz. Kısaca boya sektöründe Türkiye'nin en büyük ihracatçısıyız" diye konuştu.

--------------------------------------------------------------------------------

'Ekonomisi büyüme sürecinde'
Vestel yetkilileri, Rusya'da yatırım yapma nedenlerini şöyle açıkladı:
"Rusya'da 1998 yılındaki derin krizin üzerinden beş yıl geçti ve o dönemde neredeyse iflas eden Rusya ekonomisi, siyasi istikrar sayesinde bugünkü büyüme ivmesini yakaladı. Yabancı yatırımın artmasıyla, Rusya ekonomisi bu yılın ilk beş ayında yüzde 7'lik bir büyüme sağladı. Rusya'nın dünya ile bütünleşme çabaları çerçevesinde gerekli reformları tamamlaması ekonomiyi çok daha istikrarlı, sağlıklı ve yatırımcı için cazip hale getirecektir. Rusya'nın diğer ülkelerden çok daha farklı dinamikleri var. Hızlı bir gelişim süreci içinde. Bu dinamikleri yakından tanımak ve bilmek ve önemli. Gelecek 10 yıl içerisinde dünya ekonomisine damgasını vuracak birkaç ülkeden birisi kuşkusuz Rusya. Bu çerçevede elektronikte Rusya'daki ilk ciddi yatırımı yapan Vestel, bu gelişim sürecinde yerini almış olacak. "



http://www.yapi.com.tr/haberler/yatirimci-rusyayi-sevdi_5954.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!