Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yeni Amblem ‘Hukuka Karşı Hile’

Mahkeme kararı ile iptal edilen “camili Atakule’li” simgeyi küçük rötuşlarla yenileyerek yasal sorumluluktan kurtulduğu yönünde eleştiriler alan Anakent Belediyesi’nin, eski simgeleri söküp sökmeyeceği merak konusu oldu. 8 yıl önce kesinleşen yargı kararına karşın eski simgeler birçok altgeçitte ve parkta kullanılıyor.

Cumhuriyet Ankara
Yeni Amblem ‘Hukuka Karşı Hile’

Mahkeme kararı ile iptal edilen “camili Atakule’li” simgeyi küçük rötuşlarla yenileyerek yasal sorumluluktan kurtulduğu yönünde eleştiriler alan Anakent Belediyesi’nin, eski simgeleri söküp sökmeyeceği merak konusu oldu. 8 yıl önce kesinleşen yargı kararına karşın eski simgeler birçok altgeçitte ve parkta kullanılıyor. İptal edilen simgeyi sökmediği için daha önce Melih Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunan eski CHP Trabzon Milletvekili Rahmi Kumaş, “Gökçek, Ankara ile ilgili her konuyu karmakarışık hale getiriyor” dedi.

Anakent Belediye Meclisi, 16 Temmuz 2011 tarihinde aldığı bir karar ile “Ankara’nın yeni simgesini belirlediğini” duyurdu. Ancak Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “ressamların üzerinde çalıştığını” söylediği simge ile daha önce mahkeme kararı ile iptal edilen “camili Atakule’li” simge arasındaki farkın çok az olması, “hukuk arkadan dolandırılıyor” tartışmasını doğurmuştu. Ankara’nın simgesi olan “Hitit Güneşi”nin yine Melih Gökçek yönetimindeki Anakent Belediyesi kararı ile ortadan kaldırılarak, “camili Atakule’li” simgenin yürürlüğe koyulması işlemi karşısında yıllardır hukuk mücadelesi veren CHP eski Trabzon Milletvekili Rahmi Kumaş, yeni simge için de iptal davası açtı.



‘Küçük değişiklerle yenileme hiledir’

Kumaş, dilekçesinde iptal edilen simgenin, üzerinde küçük değişiklikler yapılarak yeniden yürürlüğe koyulması ile ilgili olarak “Davalının iptal edilen simge yerine, o simgedeki yıldız sayısını iki arttırıp beşe çıkarması, kubbenin rengini değiştirmesi yaptığı işlemi hukuka uygun kılmaz. Tam tersine yapılan, hukuka karşı hile olduğundan işlemi sakatlar” değerlendirmesini yaptı.

Suç duyurusu Danıştay’da

Davayı açan Kumaş, daha önce Cumhuriyet Ankara’ya yaptığı açıklamada iptal edilen camili simgenin bulunduğu yerlerden sökülmesi gerektiğine işaret ederek, kendisinin Gökçek hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söylemişti. Suç duyurusunun gerekçesinin “Gökçek’in kamu yararına zarar verdiği” yönünde olduğunu belirten Kumaş, “İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verirse yargılama süreci başlayacak. İlgili mahkemenin de aleyhine karar vermesi durumunda Gökçek, görevi kötüye kullanmak suçundan 1 yıl hapis cezası alır. Tabii ama mahkeme bu cezayı indirebilir ya da erteleyebilir. Ama yeter ki ceza almış olsun” demişti. Kumaş, son olarak suç duyurusunun Danıştay’da görüldüğünü ve kısa bir süre içerisinde davanın açılmasını beklediğini söyledi.

8 yıldır sökülmeyi bekliyorlardı

Eski simgelerin bulundukları yerde durmalarına karşın, yeni bir simge kararı alınması karışıklık yarattı. Ankara 2. İdare Mahkemesi 1995’te açılan davayı 2001 yılında kabul etti ve simge iptal edildi. Anakent Belediyesi’nin çeşitli itiraz ve karar düzeltme talepleri reddedildi ve Danıştay 8. Dairesi’nin 23 Ocak 2003 tarihinde verdiği karar ile simgenin iptali kesinleşti. Kumaş, eski simgelerin kaldırılıp yerlerine yenilenmiş simgenin konulup konulmayacağına ilişkin bir açıklama yapmayan Belediye Başkanı Melih Gökçek için “Ankara ile ilgili her konuyu böyle karmakarışık bir hale getiriyor” dedi. İptal edilen simge, sökülmesi gerektiği halde başta Atatürk Bulvarı’ndakiler olmak üzere tüm altgeçitlerde, parklarda ve belediyeye ait yapılarda görülebiliyor.

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-amblem-hukuka-karsi-hile_88530.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!