Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yenilikçi Enerji ve Kontrol Konseptlerinin Sistematik Bir Şekilde Uygulandığı Bir Yaşam: Matrix Living

Sıfır enerji tüketimi, 2019'dan sonraki binalar için koyulmuş bir hedef… Uzmanlar şu anda bu hedefe ulaşabilmek için çeşitli konseptler üzerinde çalışıyorlar. Berlin'deki yeni, yüksek değere sahip apartman kompleksi söz konusu hedefin beraberinde getirdiği gereklilikleri karşılamaya bir adım daha yaklaşıyor. Yenilikçi enerji ve kontrol

yapi.com.tr
1 Yenilikçi Enerji ve Kontrol Konseptlerinin Sistematik Bir Şekilde Uygulandığı Bir Yaşam: Matrix Living

Sıfır enerji tüketimi, 2019'dan sonraki binalar için koyulmuş bir hedef… Uzmanlar şu anda bu hedefe ulaşabilmek için çeşitli konseptler üzerinde çalışıyorlar. Berlin'deki yeni, yüksek değere sahip apartman kompleksi söz konusu hedefin beraberinde getirdiği gereklilikleri karşılamaya bir adım daha yaklaşıyor. Yenilikçi enerji ve kontrol konseptlerinin sistematik bir şekilde uygulanması, işletim giderlerinin yüzde 40'a kadar azaltılabileceği anlamına geliyor. Azaltılmış işletim giderleri sayesinde yatırım için daha fazla bütçe kalması başta olmak üzere söz konusu yüksek değerli apartmanların alıcılarını memnun edecek birçok özellik bulunuyor.

Yüksek verimlilik ve konfor standartlarına sahip modern yeni bina projesi

Geleceğe yönelik bir konut projesi olan 'MATRIX Living' apartman kompleksi, Mayıs 2009 ve Ekim 2010 tarihleri arasında Berlin şehrinin tam ortasında, Kurfürstendamm ve Volkspark Wilmersdorf arasında inşa edildi. Kompleks 43 konut, üç adet iş birimi, havalandırmaya sahip 1.200 m² büyüklüğünde yer altı garajı ve 800 m² büyüklüğünde açık alan ve yeşillendirilmiş çatı alanından oluşuyor. Yüksek pencerelere ve teras, balkon veya veranda gibi geniş, özel dış mekanlara sahip geniş apartmanların yaşam alanları 3 ila 9 oda ile 88 ila 399 m² arasında genişliğe sahip alternatiflerden oluşuyor.

Proje geliştiricileri, yapı projesinin bir parçası olarak, sürdürülebilirlik ilkelerini ve modern teknolojiyi uygulamak ve doğal kaynakları korumak için çeşitli yollar aradı. Bu kapsamda geliştirilen enerji konsepti ve bina hizmetleri bu boyuttaki bir apartman kompleksi açısından dikkate değer.


'MATRIX Living' Yeşil bina teknolojileri ve yenilikçi enerji konseptini uygulayan yeni, beş katlı apartman binasıdır.

Yenilikçi teknolojisiyle yüksek düzeylerde enerji tasarrufu sağlıyor

AB Binalarda Enerji Performansı Direktifi'nde (EPBD 2010) yapılan değişiklik 2010 yılında yürürlüğe girdi. Yönetmelik, 2019'dan sonra inşa edilecek tüm yeni binaların net sıfır enerji derecesine sahip olmasını gerektiriyor. Piyasada bu hedefin gerçekten ulaşılabilir olduğundan şüphe duyanlar var ancak, Matrix Projektgesellschaft GmbH, Direktif koşulunu son tarihten yıllar önce neredeyse tam olarak karşılayan bir proje sunuyor. Apartman kompleksinin birincil enerji tüketimi (bina tarafından üretilmeyen veya geri kazanılmayan enerji) yıllık olarak metre kare başına yalnızca 22,6 kilowatt/saat ve yüksek konfor düzeyi garanti ediliyor. Bu iddialı hedefe, gerektiğinde her apartman birimine enerji sağlanacak şekilde kontrol edilen alternatif ve geleneksel ısıtma cihazlarından oluşan akıllı bir ağ kullanılarak ulaşıldı. Apartman kompleksi, yenilikçi kontrol teknolojileri kullanılarak büyük enerji tasarruflarının nasıl sağlanabileceğini gösteren başarılı bir örnek. Zorlu ekolojik ve ekonomik hedeflerin anlaşılmasına büyük katkıda bulunan kontrol teknolojisi ve yapı yönetimi sisteminin arkasında, CentraLine tarafından üretilmiş ve deneyimli bir CentraLine ortağı tarafından kurulmuş sistem çözümü bulunuyor.

MATRIX-Living'deki şebekeli ısıtma konseptinin ana dayanak noktaları şunlar:

  • Çıkan havadan ısı kazanımı gerçekleştirerek havadan suya ısı pompası teknolojisi aracılığıyla ısıtma,
  • Isıtma sisteminin yanında ısıl güneş enerjisi sisteminin kullanımı,
  • Güneş enerjisi sistemi aracılığıyla yaz mevsiminde soğutma işlemine sahip yer altından ısıtma sistemi,
  • Kontrollü havalandırma,
  • Merkezi olmayan şebeke su kaynağı.
Güneş enerjisi sistemi enerji konseptinin esas dayanağı olarak görev üstleniyor ve kompleksin çatısına kurulmuş 126 toplayıcıdan oluşuyor; toplayıcılar yaklaşık 300 m² genişliğinde bir alanı kapsıyor. Isıl enerji evde kullanılacak sıcak su kaynağı için, ısıtma sisteminde yedek olarak ve yaz mevsiminde yaşam alanlarının soğutulması için kullanılıyor.

Başka bir önemli faktör ise odaları ayrı ayrı havalandırmak için bilinçli olarak verilmiş merkezi havalandırmadan vazgeçme kararı. Bu, ayrı apartmanlardan gelen atık ısıyı kullanmayı da içeriyor. Söz konusu atık ısı, kompleksin temel ısınma ihtiyaçlarını kapatmak için güneş enerjisi ile birlikte kullanılıyor. Beş havadan suya ısı pompası, atık ısıyı tampon depolama sistemine iletiyor. Sistem yaklaşık 26.500 litreye kadar depolama yapabiliyor. Toplam 329 kilowatt saatlik enerji talebiyle, soğutma suyu için yedek enerji sağlarken yeterli ısıtma ve evde kullanım için sıcak su olmasını garantiliyor. Sistem ısıtma pompalarının verimliliğinde önemli geliştirmeler sağlarken, yaz mevsiminde ihtiyaç fazlası güneş enerjisini kullanarak yer altı ısıtma/soğutma sistemi aracılığıyla yaşam alanlarının soğutulmasına yardımcı oluyor.

Akıllı bağımsız oda kontrolü en iyi hava kalitesini sağlıyor

Her apartmanda CentraLine'ın sağladığı PANTHER denetleyici bulunuyor. Bu detay, havalandırmayı kontrol ederek tüm yaşam alanlarının ihtiyaç duyduğu şekilde etkili bir hava sirkülasyonuna sahip olmasını sağlar. PANTHER, denetleyici binada bulunan merkezi elektrik dağıtım paneline entegre ediliyor. Ayrıca, bina içi hava kontrol sistemi de ayrı ayrı apartmanlardan dışarı giden ısının kullanımını denetliyor. İhtiyaca ve havadaki neme bağlı olarak vantilatörler banyodan, mutfaktan ve tuvaletten çıkan havayı atık hava kanalı aracılığıyla apartmanın dışına taşıyor. Bunun sonucunda, yaşam alanında hafif bir alçak basınç oluşuyor. Bu alçak basınç; dış duvar hava girişlerinden oturma odasına, yatak odalarına, çocuk odalarına ve diğer yaşam alanlarına temiz, filtrelenmiş hava girdiği anlamına geliyor. Kapılardaki fazla akış aralıkları, doğrudan temiz hava gelen odalarla içerideki odalar arasında uygun havalandırma dengesi olmasını sağlıyor. Bu, sürekli temiz hava dolaşımı olduğu anlamına geliyor: temiz hava önce dışarıdan yaşam alanına, ardından burada iç kısımlardaki odalara geliyor. Hava girişleri rüzgar basıncı kilitleri ve akış hacmi sınırlayıcıları olarak işlev görerek cereyanı engelliyor.


Bina içi hava kontrol sistemi odalara gerektiğinde temiz hava sağlanmasını garantiler.

Fanlara yönelik isteğe bağlı kontrol sistemi nem sıcaklık sensörüyle birlikte takılıyor ve bu kontrol sistemi fan ayarlarını havalandırma gereksinimlerine göre otomatik olarak ayarlıyor. Akış hacmi bağıl neme göre artıyor veya düşüyor. Bu şekilde apartman, mümkün olduğu kadar az ve gerektiği kadar çok havalandırılıyor. Kontrol sistemi aynı zamanda rutubet ve küf sorunlarını da önlüyor. Ayrıca, binadaki 440 odadan her biri yer altından ısıtma/soğutma sistemiyle ısıtma veya soğutma işlemine yönelik CentraLine SERVAL bağımsız oda denetleyicilerine sahip. Bu denetleyici asma tavana takılıyor ve enerji tüketimini en aza indirirken yüksek konfor düzeyi sağlıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: yeşil firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/yenilikci-enerji-ve-kontrol-konseptlerinin-sistematik-bir-sekilde-uygulandigi-bir-yasam-matrix-living_88721.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Gelecek vaat eden alan. İncele, herkesin yanında da bu alan ile ilgili konuşma sadece incele.. ve düşün:) YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!