Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yenimahalle’de Tartışmalı Dönüşüm

Başkentteki 7 kentsel dönüşüm alanından biri olan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar ile Yenimahalle Belediyesi arasındaki anlaşmazlık sürüyor. Mahalleliler kabul edilebilir şartlarda sözleşme talep ederken, Başkan Fethi Yaşar, yaklaşık 300 yurttaşın belediye yönetimi ile anlaştığını, anlaşmaya varılmayan evleri yıkmadıklarını

Cumhuriyet Ankara
Yenimahalle’de Tartışmalı Dönüşüm

Başkentteki 7 kentsel dönüşüm alanından biri olan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar ile Yenimahalle Belediyesi arasındaki anlaşmazlık sürüyor. Mahalleliler kabul edilebilir şartlarda sözleşme talep ederken, Başkan Fethi Yaşar, yaklaşık 300 yurttaşın belediye yönetimi ile anlaştığını, anlaşmaya varılmayan evleri yıkmadıklarını söylüyor ve “Herhangi bir rant peşinde değiliz” diyor.

Yenimahalle ilçesinde bulunan Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Duyar döneminde Yenimahalle Belediye Meclisi kararıyla kentsel dönüşüm projesi içine alındı. Mahalledeki yaklaşık 700 hak sahibi, belediye meclisi kararına göre hazırlanan sözleşmeyi imzaladı. Ancak yurttaşlar sözleşmenin çıkarlarıyla bağdaşmadığını, belediye yönetiminin hiçbir şey vermeyip çok şey aldığı bir sözleşme imzalattığını belirterek fesih yoluna gidilmesini istediler.

Yerel seçimlerde mahalleli, AKP’li belediye yönetimini, başlattığı proje ve imzalattığı sözleşme nedeniyle, kendi ifadeleriyle “sandığa gömerek” oylarını, propaganda döneminde kentsel dönüşüm projesini sonlandıracağını söyleyen CHP’li Fethi Yaşar başkanlığındaki yönetim kadrosuna verdiler. Ahmet Duyar döneminde sözleşmeyi imzalayan yurttaşların bir kısmı sözleşmenin feshedilmesi için Yaşar yönetimine dilekçe verdi. Başvurulardan bazıları kabul edildi ve sözleşmeleri feshedildi. Ardından yıkım ekipleri çevik kuvvet eşliğinde Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ndeki birçok evi yıktı. Çıkan arbedede yaralananlar oldu, hatta iddiaya göre, kendi evinin yıkılmasını engellemek için çatıya çıkan bir genç, zabıta memurları tarafından aşağıya itilerek hastanelik oldu. Şimdi mahalleli bir sonraki yıkımın ne zaman olacağını bilmediğinden korku içinde bekliyor. Yine iddiaya göre zabıta kıyafetli birileri “2-3 güne yine geleceğiz, evlerinizi boşaltın” sözleriyle tehdit ediyor. Yurttaş, sorunun çözülmesi için daha iyi şartlarda hazırlanmış, kendilerinin de taraf olduğu, maddeleri üzerinde söz sahibi olabilecekleri bir sözleşme istiyor.

‘Anlaşma yolu esas’

AKP’li Ahmet Duyar yönetimindeki Yenimahalle Belediyesi, Belediye Meclisi kararıyla Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ni 2008 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan etti ve bu karar gereğince, hak sahibi ve belediye arasında imzalanacak bir sözleşme hazırladı. Yurttaşlar, bu sözleşmenin “Gece karanlığında yapılan operasyon ve baskılarla imzalatıldığını” savundu. Belediyelere yetki veren yasanın 73. maddesinin “Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşma yolu esastır” düzenlemesine sahip olduğunu anımsatan yurttaşlar kendileriyle belediye arasındaki anlaşmanın gönüllü yapılmadığını belirtti.

Yurttaşlar, belediyenin kendini bağlayıcı hiçbir maddeye sözleşmede yer vermediğini, sorumluluk almadığını ileri sürdü. Mahalleli, sözleşmenin, kentsel dönüşüm projesi kapsamında üretilen konutların hak sahiplerine ne zaman verileceği, bu evlerin nerede olacağı, evlerin kalitesi, büyüklüğü ve proje bitimine kadar verilecek kira yardımı, enkaz bedeli gibi konulara değinmediğini belirttiler. Mahalle sakinleri, imzadan sonraki 30 gün içinde evlerini terk etmelerinin istendiğini söylediler. “2008 Şubat ayından bu yana proje alanında çakılmış tek bir çivi yok” diyen yurttaşlar, yıllarca kira ödemek zorunda kalabileceklerini, sözleşmede kira yardımının miktarı ve yıllık artış oranları konusunda belediyeyi bağlayıcı hiçbir hükmün yer almadığını belirttiler.

‘Karşınızda koskoca belediye var!’

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, tüm bu gerekçelerle kentsel dönüşüm projesine ve imzalatılan sözleşmeye karşı çıkmak için Barınma Hakkı Bürosu kurdular. Büro çatısı altında örgütlenen yurttaşlar, yerel seçimlerde kendilerine “Kentsel dönüşüm projesini durduracağı, hak sahiplerine müstakil tapu vereceği” yönünde vaatler veren CHP’li Fethi Yaşar’a oy verdiler. Öyle ki Yaşar, bu yönde vaatlerinin bulunduğu bir seçim broşürünü imzalamıştı, mahalleliler de broşürün altına “1 Mart 2009 Pazar günü” notunu düşmüşlerdi. Fethi Yaşar ve kadrosu yönetime gelince, Duyar döneminde hazırlanan sözleşmeyi imzalayan birçok mahalleli sözleşme fesih dilekçesi hazırladı ve belediye yönetimine sundu. Sundukları dilekçeyle yurttaşlar, “Sözleşmenin kuruluş aşamasında görevliler tarafından, ‘sözleşmeyi imzalamamız gerektiği, aksi takdirde var olan evimizin de elimizden alınacağı ve hiçbir hak iddia edemeyeceğimiz’ belirtildi. Hatta ‘Karşınızda koskoca belediye var, onunla mı uğraşacaksınız, evleriniz iki yılda teslim edeceğiz’ denilerek sözleşme yapmaya yönlendirildim. Görevlilerin hilesi ile sözleşme yapıldığını öğrendim. Bu durum yapılan sözleşmeyi hukuka aykırı kılmaktadır” dedi.



Yalnızca 3 kişiye fesih

Sunulan dilekçe, Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Balaban imzalı bir yazıyla feshedildi. Fesih örneğinde “Sözleşme talebiniz üzerine feshedilmiş olup, gecekondunuzun yerine karşılık belediyemizin uygun gördüğü başka bir bölgeden işlem yapılacağını ve gecekondunun enkaz bedeli ödenerek proje dışı bırakılacağınız” ifadeleri yer aldı. Sözleşme fesih dilekçesini yaklaşık 300 yurttaş verdi ancak Barınma Hakkı Bürosu sorumlusu Mahmut Aydoğan’ın verdiği bilgilere göre yalnızca 3 kişinin sözleşmesi feshedildi.

‘Evimi boşaltacağımı kabul ederim’

Bu arada Belediye, Başkan Fethi Yaşar adına Başkan Yardımcısı Erhan Aras imzalı bir taahhütname imzalatmaya başladı. Taahhütnamede, “Gecekondunuzun hiçbir şartta, ihtara ve ihbara gerek kalmaksızın, tahliye edeceğimi, boşaltacağımı ve elektrik, su, doğalgaz ve vergi borçları ödenmiş ve abonelikler iptal edilmiş olarak Yenimahalle Belediye Başkanlığı’na teslim edeceğimi kabul ve taahhüt ederim” ifadesi yer aldı. İlgili belgenin belediyenin taahhüdü kısmının ilk maddesinde “Müteahhitle sözleşme imzalandığı tarihten itibaren konut teslim tarihine kadar müteahhit tarafından kira yardımı olarak aylık 200 TL verilecek” ifadesi yer alıyor. Ancak Barınma Hakkı Büro sorumlusu Aydoğan, bu hükme göre evlerin yıkım tarihi ile müteahhit ile belediye arasında imzalanacak sözleşmenin imzalanacağı tarih arasında geçecek süreçte yurttaşın hem evsiz kalacağı hem de herhangi bir kira yardımı alamayacağını belirtti.

‘Çapulcu, pazarcı, zabıta’

Aydoğan, yıkım ekiplerinin çevik kuvvetle birlikte geldiğini ancak yaklaşık 500 kişilik bir zabıta ekibinin de hazır bulunduğunu söyledi. Aydoğan “Ben meyve-sebze işiyle uğraşıyorum. O gün yıkım için gelen zabıtalar arasında, pazarcı, çapulcular vardı. Hepsi de genç kuvvetli insanlardı. Belediye, bu insanları önceden sözleşmeli zabıta olarak aldı; bizim üzerimize saldı” iddiasında bulundu.

‘İmzalanan sözleşmeyi değiştiremeyiz’

Yenimahalle Belediye BaşkanıYaşar tüm bu iddialara Cumhuriyet Ankara’yla yanıt verdi. Yaşar, Ahmet Duyar döneminde yaklaşık 900 hak sahibinin belediye ile anlaşma imzaladığını söyledi. “Yerel seçimler öncesinde bu anlaşmalar yapılırken biz onlara ‘bu imzaları atmayın’ dedik. Ama attılar” diyen Yaşar, “Bizim Ahmet Duyar döneminde imzalanan sözleşmeyi değiştirmemiz mümkün değil. Ama o sözleşmeyi iyileştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Yaşar sözleşmedeki iyileştirmeleri “Biz inceledik, bir sene uğraştık. Mesela işgalci konumundaki bir arkadaş, arsasını veriyor, gecekondusu yıkılıyor, ‘24 ay taksitle 52 bin lirayı ödeyeceğim’ diye anlaşmış geçmiş yönetimle. Bir diğeri 20 bin lira bir diğeri 30 bin liraya imza atmış. Biz bu arkadaşlar lehine bütün yetkimizi kullanarak, bunu 21-22 bin liraya düşürdük. 24 ayı 48 aya çıkardık. Faiz de almayacağız” ifadeleriyle anlattı.



Kira yardımı konusundaki iddialar üzerine Yaşar, “Bizimle sözleşme imzalayıp, anahtarını verip, evi yıkılan yurttaşa kasım ayından itibaren 250 TL vereceğiz. Bu evleri teslim edilene kadar devam edecek” dedi. Yaşar ayrıca, taşınırken ihtiyaç olması ya da depozito gibi ek harcamaların ortaya çıkması olasılığına karşılık yurttaşa 1000 TL ek ödeme yapacakları bilgisini de verdi.

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ndeki 900 evden yaklaşık 600 tanesini yıktıklarını belirten Yaşar, “Şu anda ‘Benim evimi yıkın’ diye bize müracaat etmiş 300’ün üzerinde insan var. Bizimle anlaşmayan hiç kimsenin evine dokunmuyoruz” diye konuştu.

Kendilerine verilen vaatlerinin hiçbirisinin Yenimahalle Belediye Meclisi tarafından karara bağlamadığı iddiasına ilişkin Fethi Yaşar, “Biz taahhüt ediyoruz. Belediye Meclisi’nden çıkmış 5 tane kararım var benim. Bana verilmiş yetki kararları var. Ama bu benim yasaların dışına çıkabileceğim anlamına gelmez” dedi.

‘Anlaşmasız yıkım yok’

Yıkım günü yaşananları ve pazarcıların zabıta yapıldığı iddiasını karşılık olarak da Yaşar şöyle konuştu:

“O gün ‘Evimizi yıktırmayacağız’ diyenler arasında gerçekten ev sahibi olan 10 kişiyse kalanların hepsi dışarıdan gelmiş. Ben göreve başladığım günden bu yana belediyeye bir tane zabıta almadım. Belki tayin edilerek gelen olmuş olabilir. Bu zabıtalar yılların zabıtaları. Onlar da taşı alıp atmaya, şoföre sopayla vurmaya kimin hakkı var.”

‘Balaban görevinin başında’

Basının bu konuyu farklı şekillerde ele aldığını söyleyen Yaşar, “Bir kısmı olumlu bakıyor bu olaya. Ama belli bir medya grubu için benim tek özürüm CHP’li olmak. AKP’li bir belediye yapsaydı kesinlikle görmezlerdi” diye konuştu. Başkan Yardımcısı Şenol Balaban’ın belediye ile Mehmet Akif Ersoy Mahallesi arasında çıkan anlaşmazlıklar üzerine istifa edeceği yönündeki iddiaları da yalanlayan Yaşar, “Şenol Balaban da, zabıta müdürü de görevinin başında” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yenimahallede-tartismali-donusum_83351.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!