Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Yerli Malı' Uydu 2010'da Uzaya Çıkıyor

RASAT (Gözlem), gelecek yıl Rusya’nın Orenburg Bölgesi’nde bulunan ‘Yasny Fırlatma Üssü’nden uzaya fırlatılacak. RASAT ile TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemlerinin uzayda denenmesi ve diğer milli uydu görevlerinde kullanılması hedefleniyor. RASAT’tan elde edilecek uydu görüntüleri ayrıca, şehir bölge planlama, ormancılık,

Radikal Gazetesi
'Yerli Malı' Uydu 2010'da Uzaya Çıkıyor

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün (TÜBİTAK UZAY), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından sağlanan kaynakla Türkiye’de yerli mühendislerce tasarlayıp ürettiği ilk gözetleme uydusu RASAT (Gözlem), gelecek yıl Rusya’nın Orenburg Bölgesi’nde bulunan ‘Yasny Fırlatma Üssü’nden uzaya fırlatılacak.

Tasarım, üretim ve test aşamalarının tamamının Türk mühendisler tarafından gerçekleştirildiği ilk uydu olan RASAT’ın uzaya fırlatılmasında sona gelindi. TÜBİTAK yetkilileri ile International Space Company Kosmotras (ISCK-Uluslararası Uzay Şirketi Kosmotras) adlı şirket yetkilileri arasında RASAT’ın uzaya fırlatılması için gerekli sözleşme geçen ay imzalandı.

Ormanlar, şehirler izlenecek

RASAT ile TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemlerinin uzayda denenmesi ve diğer milli uydu görevlerinde kullanılması hedefleniyor. RASAT’tan elde edilecek uydu görüntüleri ayrıca, şehir bölge planlama, ormancılık, tarım, afet izleme ve benzeri başka amaçlarla da kullanılabilecek. RASAT uydusu, çoklu uydu fırlatmasına katılan uydulardan biri olacak. Fırlatma, dünyanın en güçlü kıtalararası balistik füzesi olan SS-18’den geliştirilen Dnepr fırlatma aracı ile gerçekleştirilecek. Dnepr, günümüzde alçak yörüngeye yapılan mini uydu fırlatmaları için kullanılan en hassas ve etkin fırlatma araçlarından biri olarak biliniyor.

1985 yılında kuruldu

Prototip geliştirme ve operasyonel fırlatma aracı üretme sürecinde 160’ın üzerinde SS-18 roket fırlatması yapıldı ve bunlardan 13 tanesi Dnepr programı kapsamında gerçekleştirildi. RASAT’ın katılacağı fırlatmanın, Dnepr fırlatma aracının uydu taşımak için yapacağı 17. fırlatma olması planlanıyor.

TÜBİTAK UZAY, uzay teknolojileri, elektronik, bilgi teknolojileri ve ilgili alanlarda Ar-Ge projeleri yürütmek üzere 1985’de kuruldu. Enstitüde, araştırma alanında ulusal çapta öncü bir rol almak ve uzmanlık alanlarında ülke sanayiinin sistem tasarımı, seçimi, kullanımı ve ürün geliştirilmesi konularındaki teknik problemlerinin çözümüne yardımcı olacak faaliyetler yürütülüyor.

TÜBİTAK UZAY, küçük uyduların tasarımı, üretimi ve test edilmesi alanındaki yeteneklerin geliştirilmesine ve uzay teknolojilerinde uluslararası işbirliğinin oluşturulmasına öncelik veriyor. TÜBİTAK UZAY, Türkiye’nin uzay çalışmalarına destek olacak şekilde teknoloji geliştirme faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yerli-mali-uydu-2010da-uzaya-cikiyor_72169.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!