Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

''Yeşil Bina Pahalıdır' Algısı Problem Yaratıyor"

Frost & Sullivan Türkiye Enerji Sektörü Analisti Özge Özeke, Türkiye'nin kendi sertifikasını uygulamaya koymasıyla yeşil bina anlayışının hızla yaygınlık kazanacağını belirtti.

yapi.com.tr / AA
''Yeşil Bina Pahalıdır' Algısı Problem Yaratıyor"

Yeşil binaların Türkiye'deki gelişim seyrini ele alan Frost & Sullivan'ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de yeşil binalar konusunda genel olarak farkındalık sorunu yaşanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Frost & Sullivan Türkiye Enerji Sektörü Analisti Özge Özeke, farkındalığın yaratılması için kamu sektörünün özel sektöre kılavuzluk edecek referans binaları hayata geçirmesi ve yeşil binaların yaygınlık kazanmasını destekleyecek teşvikleri sağlamasının önemli olduğunu belirtti.

Özeke, hızlı bir ekonomik büyüme gösteren Türkiye'nin enerji talebinin günden güne artış kaydettiğini ifade ederek, ülkenin enerji politikası uyarınca öncelikli olanın uygun maliyetli ve sürekliliği olan enerji arzını sağlamak ve yüzde 70'ler düzeyinde seyreden enerjide dışa bağımlılığı ülkenin kendi potansiyel kaynaklarıyla aşağıya çekmek olduğunu kaydetti.

Özeke, farkındalık düzeyinin yetersiz olmasının önemli bir nedeninin de ''fayda'' faktöründen kaynaklandığını ileri sürerek, ''Yeşil binalara bakış açısı genel olarak 'fayda temelli' olduğu için, yaygın yaklaşım ekonomik bir zihniyeti açığa çıkarıyor ve ağırlıklı olarak yeşil bina algısı, ısı yalıtımı gibi yeşil binanın sadece bir parçasını öne çıkarıyor'' ifadelerini kullandı.

''Sertifikalı bina sayısı giderek artıyor''

Türkiye'de en çok rağbet gören sertifikaların, ABD orijinli Leed ve İngiltere orijinli Breeam olduğunu ifade eden Özeke, şunları kaydetti:

''Türkiye'de Leed ve Breeam'in farklı kategori kriterlerine göre sertifikalandırılmış 30'u aşkın bina bulunuyor. Aralarında alışveriş merkezleri, holding binaları ve ofis katlarının olduğu bu binalarda amaç işletme maliyetlerini düşürmektir. Son yıllarda bu bakış açısıyla inşa edilmiş konutlara rastlamak da mümkün. Sertifikalı binaların çevre bilincinin gelişmesine katkı sağlayan, motive edici bir yaklaşımdır. Türkiye'nin kendi sertifikasını uygulamaya koymasıyla yeşil bina anlayışı hızla yaygınlık kazanacak. 'Yeşil bina pahalıdır' algısı problem yaratıyor. Bu tarz köklü bir algı, ancak kapsamlı bir farkındalık iletişimi ile çözülebilir. Bu araştırma, yeşil binaların tasarım aşamasında ele alınmasıyla yükleniciye maliyet yönünden kayda değer bir fark getirmediğini, ancak varolan bir binanın yeşil binaya dönüştürülmesi sürecinde maliyetler arttığını ortaya çıkarıyor.''

ETİKETLER: yeşil kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/yesil-bina-pahalidir-algisi-problem-yaratiyor-_100552.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!