Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Yıldız Sarayı'nın Mabeyn Köşkü'nü Devletin Kabul Mekanı Yapmayı Planlıyoruz''

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Türkiye'nin her metrekaresiyle ilgilenmeye çalışıyorum ama sevincim de hüznüm de bu tarihi yarımadadır. Kubbeler ve minareler bu şehrin başında bir taç gibidir. Dünyada, İstanbul gibi başında taç taşıyan başka bir şehir yok'' dedi.

yapi.com.tr / AA
''Yıldız Sarayı'nın Mabeyn Köşkü'nü Devletin Kabul Mekanı Yapmayı Planlıyoruz''

Foto: Uğur Aslanhan (AA)

Çemberlitaş'taki Birlik Vakfında düzenlenen konferansta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1 Eylül 2007'den bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığını belirterek, ''turizm ve kültür bir arada olur mu?'' diye eleştiriler olduğunu, ancak kıyı turizmiyle yetinilemeyeceğini kaydetti.

''Sivil mimarlık örnekleri, arkeolojik eserleri, minareleri, camileri, folkloru, türküler işin içine girmezse, sadece kıyı turizmi yaparız'' diyen Günay, kültür ve turizmi iç içe düşünmek gerektiğini ve bunun da bereketini görmeye başladıklarını söyledi.

Günay, 2009'dan bu yana dünyada turizmin geri gitmeye başladığını anlatarak, ''Biz 2009'da dünya turizmine göre gelişme sağladık. 2010 ve 2011'de turist sayısında artışımız sürdü. AK Parti kurulduğunda Türkiye'ye gelen turist sayısı 13 milyondu, bu yıl 31 milyon 500 bin yabancı pasaportlu ziyaretçi girişi oldu. Gelirimizi de 10 milyar dolar seviyesinden bu yıl asgari ölçülerle 23 milyar dolar seviyesine çıkardık. Kıymetli eşya alışverişini kattığımızda bu rakam 30 milyar dolar seviyelerine ulaşıyor'' dedi.

Kültür alanları ve sanat mekanlarına çekidüzen verildiğini aktaran Günay, 2007'de müzelerden elde edilen gelirin 70 milyon TL olduğunu, müze mağazalarının ve gişelerin iyileştirilmesinin ardından bu rakamın 254 milyon TL'ye çıktığını kaydetti.

Günay, Türkiye'nin kültür altyapısını her alanda iyileştirmeye çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Bizim işimiz, Anadolu toprağında ne varsa sahip çıkmaktır. Bir yandan Roma tapınağı, Selçuklu ve Osmanlı eserlerini korumaya çalışıyoruz. Türkiye'nin her metrekaresiyle ilgilenmeye çalışıyorum ama sevincim de hüznüm de bu tarihi yarımadadır. Dünyada, birçok uygarlığın izlerini bulunduran başka bir şehir yok. Kubbeler ve minareler bu şehrin başında bir taç gibidir. Dünyada, İstanbul gibi başında taç taşıyan başka bir şehir yok.''

Günay, Türkiye'nin her yerinde gezilecek birçok tarihi eser bulunduğunu ifade ederek, ''Anadolu topraklarının bir tek barışa ihtiyacı var. Denizli Pamukkale nasıl turist alıyorsa, Van da, Diyarbakır da o kadar turist alacak, gidilip görülecek'' dedi.

Edirne Yeni Sarayı da ihya ettiklerini anlatan Günay, ''Topkapı Sarayı bizim için çok önemlidir. 5 yıl önce vahim durumdaydı. Sarayın avlusunda 5 tane gecekondu vardı. Otoparkı, hastanesi, Savunma Bakanlığının deposu... Ya, dünyaya hükmetmiş bir imparatorluğun sarayı tutanın elinde kalır mı? Gidin diğer ülkelerin saraylarına bakın. Saraysa, bütünün bir plan çerçevesinde yönetilmesi lazım. Saray içinde hemen hemen işgal kalmadı'' diye konuştu.

Yıldız Sarayı'nın Mabeyn Köşkü'nü devletin kabul mekanı yapmayı planladıklarını aktaran Günay, İstanbul'daki kütüphanelerin de ihya edileceğini, Süleymaniye'nin, yazma eserlerin merkezi olacağını söyledi.

ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/yildiz-sarayinin-mabeyn-koskunu-devletin-kabul-mekani-yapmayi-planliyoruz_90764.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!