Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yılmaz Zenger: “Malzemelerin, Üretim Yöntemlerinin ve Tasarımın Yeniden İrdelenmesi Gerek”

İstanbul için tasarladığı "Heykel Kent Mobilyaları Attached to…" sergisi kapsamında "Tasarım, Malzeme ve Üretim Yöntemleri” başlıklı bir konferans veren Yılmaz Zenger tasarım ve yenilikçilik kavramını tartışmaya açtı. Zenger, Yapı-Endüstri Merkezi’nde 14 Ekim akşamı gerçekleştirilen etkinlikte tasarım, malzeme ve üretim yöntemleri arasındaki

Filiz Yavuz
Yılmaz Zenger: “Malzemelerin, Üretim Yöntemlerinin ve Tasarımın Yeniden İrdelenmesi Gerek”





“Mimar artık yeni sorumluluklar almak zorunda”

Küresel ısınmaya atıfta bulunan Zenger, “Böyle bir durumda yeni şartlarda mimar artık yeni işlevlere dönük yeni sorumluluklarda yer almak zorunda. Bu da mimarlığı bir anlamda mimarlığın ötesine taşıyacak; malzemelerin, üretim yöntemlerinin ve de tasarımın yeniden irdelenmesi gerekecek.” dedi.

Zenger resme ve heykele yoğunlaştığı son dört yılda kendini tasarımcı olarak yeniden kurguladığını dile getirdi. Tasarımın yaratıcı sürecinin kendisi için daha çok zihinsel bir süreç olduğunu söyleyen Zenger şöyle konuştu:

“Tek bir tanımı olmayan tasarım hem teorik hem de siyasal olarak pek çok etkiye açık durumdadır. Buna rağmen ya da bu sebeple tasarımın egemenlik alanını çizme çabası son derece önemli. Bugün bu terimi genelde endüstriyel ürünlerin planlanması ve tasarlanması anlamında kullanmaktayız. O zaman tasarımcının tercihlerinden çok malzemenin, üretim tekniğinin ve sorunların tercihleri öne çıkıyor. Sonuçta tasarımcı bunların hizmetinde olmak zorunda. Tasarımcılar şekillendirmekten çok, tasarımı şekillendirecek doğru kriterlerin farkına varıp, onları ön plana çıkarmak ve tasarımı bu doğrultuda çözmek zorundalar.”


Sergiden

Tasarlama eyleminin kendisi için bir oyun olduğunu ifade eden Zenger, başarılı bir tasarımı “hem geçmişi, hem anı, hem de geleceği olan” şeklinde tanımlayarak, “Tasarım, temel bir iletişim eylemidir. Tasarlamayı öğrenmek, tasarımı, iletişim için en etkin biçimde kullanmayı öğrenmektir. Bir tasarım yapıtı, bir nesne değil, bir deneyimdir ve tasarım nesnelere değil, ilişkilere bakmayı öğretir” diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/yilmaz-zenger-malzemelerin-uretim-yontemlerinin-ve-tasarimin-yeniden-irdelenmesi-gerek_64153.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!