Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yürüyen Merdivenler Ne Kadar Güvenli?

Maslak metrosunda yaşanan kaza 'yürüyen merdivenlerimiz ne kadar güvenli?' sorusunu akıllara getirdi. Kimi uzmanlar bakımlarda sorun olmadığını kazanın tamamen kullanıcı hatası olduğunu belirtirken kimileri ise İstanbul metrosundaki elektrik altyapısının yetersiz olduğunu ve bu yüzden yürüyen merdivenlerin sık sık arızalandığını belirtiyor.

yapi.com.tr
Yürüyen Merdivenler Ne Kadar Güvenli?

İstanbul'un en işlek metro istasyonlarından İTÜ-Ayazağa durağının Maslak çıkışında bir vatandaş dün yürüyen merdivenin altında kaldı. Şans eseri hayatını kaybetmeyen kişinin kolu kırıldı. Bacağında ezikler oluştu.

İBB yürüyen merdivenin kaza öncesi kapatıldığını söylüyor. Yürüyen merdiven kazası ise akıllara İstanbul'daki yürüyen merdivenler ne kadar güvenli sorusunu getirdi. Sozcu.com.tr olarak konunun uzmanlarıyla konuştuk.

Kimi uzmanlar metrolardaki elektrik altyapısının yürüyen merdivenleri destekleyecek kuvvette olmadığını söylüyor. Kimi ise merdivenin periyodik bakımlarının yapılmasının hayati olduğunu vurguluyor.

Trafik saatine göre ayarlanıyor
Sözcü'de yer alan habere göre; Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği Genel Sekreteki Mustafa Kavukçu yaptığı açıklamada, yürüyen merdivenlerin ayda bir kez kontrol edildiğini söylüyor. Yürüyen merdivenlerin kenarlara metal sıkışması, stop düğmesine keyfe keder basılması gibi durumlarda arızalanabileceğini belirtiyor.

Kavukçu İstanbul Metrosu gibi bir yapı için kullanılacak yürüyen merdivenlerin trafik hesaplarının dikkatle yapıldığını söylüyor. Kavukçu, “Özellikle Ayrılıkçeşme gibi ana istasyonlarda yürüyen merdiven sayısı ve insan trafiği fazladır. Buna göre değerlendirme yapılır. Bakımlar da buna göre olur” ifadesini kullandı.

"Ankara'da böyle olmuyor"
Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Teknik Bölüm Müdür Yardımcısı Burkan Karaçoban merkezlerinin bulunduğu Ankara ilindeki metrolarda yürüyen merdivenlerde İstanbul'daki kadar sorun yaşamadıklarını söyledi. Karaçoban, “Asansör ve yürüyen merdivenlerin kontrolünün 6 ay ve 1 yıl gibi rutin bakımlarının yapılması gerekiyor. Aynı zamanda bu cihazlara aylık olarak da bakılması gerekiyor. Ankara’daki bu konudan sorumlu yetkililer düzenli bakımlarını yaptırıyorlar. Demek ki aynı durum İstanbul’da söz konusu değil” şeklinde konuştu.

Elektrik altyapısı yetersiz
Dünya çapında asansör üreten bir firmanın yetkilisi ise yaptığı açıklamada İstanbul metrolarındaki elektrik altyapı sistemlerinin yürüyen merdivenleri taşımakta zorlandığını ve elektrik akımının gelip gitmesinden dolayı sıkça arıza ile karşılaştıklarını söyledi.

Yetkili ” İstanbul’daki yürüyen merdivenlerin arıza nedeni elektrik alt yapısının uygun olmamasından kaynaklanıyor. Çünkü yürüyen merdiven olarak adlandırdığımız cihaza az veya yetersiz elektrik gittiğinde cihazın beynine zarar veriyor. Bu nedenle de bu tarz sıkıntılarla çok sık karşılaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yuruyen-merdivenler-ne-kadar-guvenli_163444.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!