Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zeugma Kazıları Bu Ay Sonunda Başlıyor

Zeugma Antik Kenti'nde yapılacak bilimsel kazı ve çalışmaların bu ayın sonuna doğru başlatılacağı bildirildi. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Zeugma Kazı Başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte bu yıl haziran ayında yapmayı planladıkları bilimsel çalışmaların temmuz ayı sonuna kaydırıldığını, geniş bir

CNN Türk
Zeugma Kazıları Bu Ay Sonunda Başlıyor

/P>

Kazı çalışmaları 3 ay sürecek

Doç. Dr. Görkay, Temmuz ayı sonuna doğru başlayacak olan kazıların aşağı yukarı 3 ay kadar devam edeceğini belirtti. Bu çalışmalarda kent içinde yer alan Dianysos ve Danae evlerinin üst çatı kaplamalarının örtüsünün tamamlanacağını ve buranın artık gezi yapılabilir hale gelmesini amaçladıklarını söyleyen Doç. Dr. Görkay, şunları kaydetti:

"Bunun dışında, geçen yılki kazılarda bulduğumuz oldukça iyi korunmuş bir Roma evi var. Bu evin bütün mekanlarını ortaya çıkaramadık. Çünkü sezon sonuna doğru bulmuştuk. Ama bu kazı döneminde çok kapsamlı bir kazı çalışması gerçekleştireceğiz. Tabi kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon ve konservasyon çalışmaları da gerçekleştireceğiz. Bu seneki esas çalışma alanımız, yeni villa da diyebilirsiniz. 'Muzalar Evi' ya da Esin perileri evi dediğimiz evde gerçekleştireceğiz. Bu sene kazı olarak kapsamı olarak daha da büyüyoruz, alanı genişletiyoruz.
 
Bunu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği maddi katkıları ile gerçekleştiriyoruz. İl Özel İdaresi'nin bu kazı için ayırdığı 350 bin YTL'yi kullanacağız. Şu anda çok iyi korunmuş bu villanın tamamen ortaya çıkarılma kazısı var. Aynı zamanda kamulaştırmalar devam ediyor. Yani biz artık Zeugma'yı arkeolojik bir park haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bize Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Valililiği İl Özel İdaresi büyük katkı sağlıyor. çalışmalarımız kazı ve restorasyon çalışmaları şeklinde geçecek."

Diğer çalışmanın Zeugma'da Agora'nın kuzeyinde yer alan ve Kommagene Krallığı için büyük öneme sahip Antiokhos'un kutsal alanı ve Yuvarlak Planlı Tapınak'ta sürdürüleceğini bildiren Doç. Dr. Görkay, mimari blokları ve üst yapısının büyük bir kısmı baraj gölü altında kalmış olan bu yapının içindeki steller, heykeller ve mimari blokların tespiti için yapılacak olan söz konusu araştırmanın, Ankara Üniversitesi, Arkeolojik Sualtı Araştırmaları Enstitüsü ekibi tarafından yürütüleceğini söyledi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/zeugma-kazilari-bu-ay-sonunda-basliyor_62761.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!