Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Zeugma'da Jet Kurtarış

Zeugma Mühürleri Guiness Adayı

Gaziantep'in Nizip İlçesi yakınlarındaki Zeugma antik kentinde yapılan kazılarda, arşiv binası olarak kullanılan bir odada bulunan 100 bini aşkın m

Hürriyet



b>Gaziantep'in Nizip İlçesi yakınlarındaki Zeugma antik kentinde yapılan kazılarda, arşiv binası olarak kullanılan bir odada bulunan 100 bini aşkın mühür baskısı (Bulla), Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye aday.

Özel, saf ve arıtılmış kilden yapılan ve metal ile baskısı yapıldıktan sonra fırınlanan mühür baskıları, M.S. 200 yılında, Zeugmalı tüccarlar ve resmi görevliler tarafından kullanılıyordu.

Mühür baskıları, Zeugma'nın çok zengin bir ticaret merkezi olduğunu da ortaya koyan belgeler olarak değerlendiriliyor.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Hamza Güllüce, Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurarak bu rekoru tescil ettirmeyi düşündüklerini ve bu amaçla hazırlıkların tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Zeugma öncesine kadar, Delos Adası'nda 35 bin mühür baskısı çıkaran Yunanistan'ın dünya rekorunu elinde tuttuğunu belirten Güllüce, ''Zeugma o rekoru üçe katladı. Bu haklı gururumuzu, Guinness Rekorlar Kitabı aracılığıyla arkeolojiye gönül veren herkesle paylaşmak istiyoruz'' dedi.

''Zeugma 2000'' adını verecekleri kitabın hazırlığının sürdüğünü bildiren Güllüce, ''Zeugma'dan çıkarılan eserlerle ilgili ayrıntılı bilgilerin yer alacağı kitap, 2003'te yayımlanacak ve Guinness Rekorlar Kitabı'nda yer almak amacıyla başvurumuzu yapacağız'' diye konuştu.

BULLA NEDİR?

Bulla, bir yere gönderilmek üzere hazırlanan dokümanların kapatılması için, bugünkü anlamda noter görevlileri ve şahitler huzurunda, kil çamuruna yüzük taşı, resmi mühür veya parmak izi basılarak oluşturuluyordu.

Resmi bullalarda kral, imparator, Zeus ve şehir tanrıçalarının; özel bullalarda ise kişilerin sevdiği objeler, tanrılar, tanrıçalar veburçların betimleri kullanılıyordu.

Gaziantep Müzesi, 100 bini aşkın bulla ile dünyanın en büyük bullakoleksiyonunun sahibi oldu. Bu unvan, 3 yıl öncesine kadar, 35 bin bulla bulunan Yunanistan'ın Delos Adası'ndaydı.

Arkeolog Mehmet Önal'ın bulup incelediği ve doktora konusu olarak seçtiği bullalar, Zeugma'nın çevre kentlerle yakın ilişkisini ortaya koydu. Bullaların tamamının incelemesi sonrasında, bölgeye ve Zeugma'ya yönelik önemli ipuçlarına ulaşılacağı belirtiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeugma-muhurleri-guiness-adayi_1498.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!