Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zeytinburnu'nda TOBB Hazineli Arsayı Aldı, Piyango Ev Sahiplerine Vurdu

TOBB Zeytinburnu'nda içinde "hazine" olduğu iddia edilen araziyi 392 milyon dolara satın alması, ilçedeki emlak fiyatlarını patlattı. İstanbul genelinde metrekare fiyatının ortalama yüzde 1,7 artmasına karşılık, Zeytinburnu'nda aylık bazda fiyat artışı yüzde 17,5 oldu.

Referans Gazetesi



b>Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Zeytinburnu'nda içinde "hazine" olduğu iddia edilen araziyi 392 milyon dolara satın alması, ilçedeki emlak fiyatlarını patlattı. İstanbul genelinde metrekare fiyatının ortalama yüzde 1,7 artmasına karşılık, Zeytinburnu'nda aylık bazda fiyat artışı yüzde 17,5 oldu.

TOBB'un yeni bir merkez yapmak için geçen ay Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın 73 bin metrekarelik arsasını yüzde 18 KDV hariç 392 milyon YTL tutarında teklif vererek satın almasının ardından, bölgede gayrimenkul sektörü de hareketlendi. Ulusal gazetelerdeki ilanlardan yola çıkılarak hazırlanan Pozitif Emlak Endeksi'nin sonuçlarına göre, İstanbul genelinde metrekare fiyatının ortalama yüzde 1,7 artmasına karşılık, Zeytinburnu'nda aylık bazda fiyat artışı yüzde 17,5 oldu.

Türkiye'de birinci derecede deprem bölgesinde bulunan ve 17 Ağustos depreminden en fazla hasar gören ilçelerinden biri olan Zeytinburnu, şu ana kadar en kapsamlı kentsel dönüşüm projesinin sürdürüldüğü bölge olma özelliğine sahip.

Evi yıkılanlar İkiteli'ye
Bölgede 1200 hektar alan kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek. Bunun için Meclis'ten bir yasanın çıkması bekleniyor. Bu yasa, kentsel dönüşümü uygulayacak olan yerel yönetimlerin uygulama sırasında karşılaştıkları sorunları aşmaya yönelik maddeler içerdiği için, ilçedeki projenin hayata geçmesi de kolaylaşacak.

Projenin pilot uygulaması 2008'in başında hayata geçirilecek. Öncelikli olarak Sümer Mahallesi'nde bulunan bazı kısımlar yıkılıp yerlerine yenisi yapılacak. Evleri yıkılan vatandaşlara ise İkitelli'de ev tahsis edilecek. Dönüşüm tamamlandıktan sonra ev sahiplerine eski yerlerine dönme imkânı sağlanacak. Fiyat artışlarını değerlendiren emlak sektörü uzmanları, kentsel dönüşüm kanunun kısa sürede meclisten çıkacağı beklentisinin yanısıra TOBB'un da yüksek bedel ödeyerek bölgeden arsa almasının, satıcıları malını daha yüksek fiyata satma konusunda cesaretlendirdiğini söylüyor.

TADEM Gayrimenkul Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çetin Önder, denize yakın olması ve şehir merkezinde bulunmasının haricinde, Zeytinburnu'nun diğer ilçelerden çok farkı bulunmadığını ama Meclis'te bulunan Kentsel Dönüşüm Kanunu'ndan birinci derecede etkilenecek bir bölge olduğunu söyledi.

Hızlı fiyat artışı sürmez
Önder, "Bu yasanın yakın zamanda çıkacağı kesinleşti. Bölgede yaşayan halk artık o bölgenin bir şekilde dönüşeceğini biliyor. Biz de bir çalışmamız esnasında fark ettik ki insanlar bu tür haberlere teyakkuz halindeler. İlçenin çehresinin değişmesi ile gayrimenkullerin değerinin de artacağına inanıyorlar. Son olarak TOBB'un da bölgeye ilişkin bazı planlarının açıklanması onları cesaretlendirmiş olmalı" dedi. Önder, eylül ayında ilçenin basında çok yer almasının da etkisiyle fiyatların bir anda yukarı çekildiğini, ancak bu derece hızlı artışların sürmesinin beklenmediğini dile getirdi.

2006 yılında ortalama metrekare fiyatı bin YTL'nin altında seyreden Zeytinburnu'nda eylül ayı itibariyle fiyat bin 376 YTL seviyesinde bulunuyor. Beş Telsiz Mahallesi'nde 125 metrekare sıfır bir daire için 185 bin YTL, sobalı 90 metrekare bir daire için 85 bin YTL; Nuripaşa Mahallesinde 120 metrekare daire için 95 bin YTL ve Çırpıcı'da da 580 metrekare bir dükkan için 350 bin YTL bedel talep ediliyor.

İlçede yılın en yüksek fiyatı
Pozitif Emlak Endeksi sonuçlarına göre, Zeytinburnu’nda satılık konutun metrekare fiyatı ortalama yüzde 17,5 artışla bin 376 YTL’ye çıktı. İlçede yılbaşından bu yana oluşan getiri ise ortalama yüzde 26 seviyesinde. Yılbaşında bin 92 YTL’de seyreden fiyatlar 2007 yılındaki en yüksek seviyesine eylül ayı ile birlikte ulaşmış oldu eylül ayında Antalya’da en fazla yükselişin kaydedildiği Merkez ilçesinde ve İzmir’in Balçova ilçelerinde artış oranı yüzde 12,1 olurken, Ankara Altındağ’da ise yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleşti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeytinburnunda-tobb-hazineli-arsayi-aldi-piyango-ev-sahiplerine-vurdu_56786.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!