Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zorlu Holding 2012'de Var Olan Büyük Çaplı Yatırımlarına Devam Edecek

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, ''2011 yılında ortaya çıkan belirsizliklerin önümüzdeki yıl da devam etmesini beklememek lazım. Bu açıdan en kötüsünün geride kaldığını söyleyebiliriz. 2012 yılında var olan büyük çaplı yatırımlarımıza devam edeceğiz. Projelerin 2012 yılına denk gelen yatırım harcamaları toplamının 1 milyar doları

yapi.com.tr / AA
Zorlu Holding 2012'de Var Olan Büyük Çaplı Yatırımlarına Devam Edecek

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, 2011 yılını değerlendirdi ve 2012 beklentilerini açıkladı. Ekonomide en kötü şeyin belirsizlik olduğuna dikkat çeken Zorlu, ''2011 yılında ortaya çıkan belirsizliklerin önümüzdeki yıl da devam etmesini beklememek lazım. Bu açıdan en kötüsünün geride kaldığını söyleyebiliriz. Küresel ekonomiye ilişkin, özellikle Euro bölgesine ilişkin kararların daha fazla ertelenemeyeceğini düşünebiliriz. 2012'de küresel ekonominin yaralarını nasıl saracağı netleşmiş ve uygulama yolunda adımlar atılmış olması olasılığını daha yüksek görüyoruz'' yorumunu yaptı.
    
''Türkiye işsizlik problemini ancak yatırımla çözebilir''
    
Zorlu, Türkiye'nin gerek yabancı yatırımların çekilmesi, gerekse ülke içinde yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda son yıllarda büyük bir çaba içinde olduğunu ifade ederek, ''Türkiye işsizlik problemini ancak yatırımla çözebilir. Tabii ki yabancı yatırımın, istihdam ve üretim boyutunun ötesinde bir de cari açığın finansman kalitesini yükseltme boyutu var. Bu bakımdan önemli'' şeklinde değerlendirme yaptı.

Burada konuşulması gerekenlerin, aslında yatırımları cezbetme hususunda Türkiye ile rekabet eden ülkelerin neler yaptığı ve ülkenin nasıl bir esneklik içinde benzeri uygulamaları devreye sokarak bu yarışı lehine çevirebileceği olduğunun altını çizen Zorlu, birinci planda bunun bulunduğunu, ikinci planda da yabancı sermayeye sağlanan avantajların piyasa koşullarını ve serbest rekabeti bozmayacak şekilde yerli sermayeye sağlanacak yatırım avantajlarıyla dengelenmesi konusunun geldiğini belirtti.
    
Ahmet Zorlu, Holdingin 2012 yılı yatırım bütçesi ve yatırımlarına ilişkin de şu bilgileri verdi:

''2012 yılında var olan büyük çaplı yatırımlarımıza devam edeceğiz. Gayrimenkulde Zorlu Center ve Zorlu Levent projeleri, enerjide Denizli-Sarayköy'de jeotermal, Pakistan'da rüzgar ve Rusya doğalgaz çevrim yatırımlarımız önümüzdeki sene devam edecek yatırımlarımız arasında. Madencilik yatırımımız ise 2012'de daha da hızlanarak devam edecek. Vestel'de ise kapasite artırımına değil, yeni modellere ve ARGE'ye yönelik yatırımlara odaklanacağız. Bu projelerin 2012 yılına denk gelen yatırım harcamaları toplamının 1 milyar doları geçeceğini söyleyebiliriz.''

''Türk şirketleri bir süredir kabına sığmıyor''
    
Zorlu, yabancıların Türkiye'de mülk edinmesi, özellikle konut edinmesi konusundaki bazı düzenlemelerin ağırlıklı olarak Orta Doğu'dan ciddi bir taleple karşılanacağını, bunun mobilya, beyaz eşya gibi konutla bağlantılı sektörlere bir ivme sağlayacağını vurguladı.

Türk şirketlerinin yurt dışı açılımlarıyla ilgili de Zorlu, şunları kaydetti:
    
''Türk şirketleri bir süredir kabına sığamıyor. İyi bir büyüme ivmesi yakalamış şirketlerin, fırsatları da değerlendirerek yurt dışına yatırım yapmaları kuşkusuz bir portföy çeşitlemesi yaratıyor ve farklı gelir kaynakları, gelir alanları yaratarak dalgalanmaları minimize ediyor. Bu açılımlar kimi sektörlerde Türkiye'ye yeni markalar da kazandırıyor. Örneğin biz Vestel'de, 2011 içinde Avrupa'nın kendi bölgelerinde lider beyaz eşya markaları olan Servis, Electra, New Pol ve Atlantic'i satın aldık. Öte yandan krizden görece daha az etkilenen Rusya, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri bizim yeni büyüme alanlarımız. Bu bölgelerde de önemli pazar payları elde ediyor ve bu paylarımızı artırmayı hedefliyoruz.''

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, özellikle ihracatın gelirlerinde önemli bir yer tuttuğu şirketlerin bir süredir alternatif pazarlar konusunda çok ciddi çalışmalar yaptığının bilindiğine değinerek, ''Kaynaklarımızı en iyi sonuçları alacak şekilde kullanma konusundaki titizliğimizi daha da arttıracağız. Dövizle borçlanmalar konusunda temkinli olacağız ve gereksiz açık pozisyon taşımamaya dikkat edeceğiz. Vatandaşlarımızın ise dövizle borçlanmaktan uzak durması şart. Türk lirası borçlanmada bile temkinli davranmak, fazla açılmamak, gelire uygun bir harcama planı yapmak, hatta aile bütçesi yaparak 2012'yi geçirmek yerinde olur'' şeklinde yorum yaptı.

ETİKETLER: ekonomi firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/zorlu-holding-2012de-var-olan-buyuk-capli-yatirimlarina-devam-edecek_90294.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!