Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri' Sahiplerini Buldu

TURQUALITY® Programı kapsamında bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen 'Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri', 30 Kasım 2012 Cuma günü Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Toplam 410 endüstriyel tasarımdan, 90’ı İyi Tasarım, 14’ü ise Üstün Tasarım Ödülü’ne layık görüldü.

yapi.com.tr

Ödüller

  • Arnica, Üstün Tasarım Ödülü
  • Arzum, Üstün Tasarım Ödülü
  • Gümüş, Üstün Tasarım Ödülü
  • Homend, Üstün Tasrım Ödülü
  • Koleksiyon, Üstün Tasarım Ödülü
  • Komili, Üstün Tasarım Ödülü
  • Korkmaz, Üstün Tasarım Ödülü
  • Silver, Üstün Tasarım Ödülü
  • Sırma, Üstün Tasarım Ödülü
  • Vestel, Üstün Tasarım Ödülü

T.C. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) işbirliğiyle bir TURQUALITY® Programı etkinliği olarak düzenlenen 'Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri', Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle verildi. Törene Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi başta olmak üzere iş ve tasarım dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı.



13 sektörden 410 başvuru gerçekleşti

TURQUALITY®’nin markalaşma çalışmalarını desteklemek için iki yılda bir düzenlenen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’ne bu yıl toplam 410 başvuru gerçekleşti. Dünyaca ünlü tasarım uzmanlarının, ön elemeyi geçen 365 endüstriyel tasarımdan 90’ı ‘İyi Tasarım’, 14’ü ise 'Üstün Tasarım Ödülü'ne layık görüldü.  19 Kavramsal Tasarım başvurusundan ise 2’si ödül almaya hak kazandı. Projeye en fazla katılım ise 70 tasarım ile ev mobilyası, 59 tasarım ile ev ve büro malzemeleri, 51 tasarımla da ambalaj sektöründen oldu. Ödüllere 13 farklı sektörden katılım gerçekleşti.

Ödül alan ürünlerin uluslararası arenada rekabet gücü artıyor

Türkiye’de tasarım algısının yaygınlaştırılması ve uluslararası pazarlarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran iyi tasarımın ödüllendirilmesi amacıyla hayata geçirilen 'Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri', endüstriyel tasarımı Türkiye’de ilk kez sistematik olarak değerlendiren bir program. Bu program kapsamında ödüle değer bulunan tüm ürünler; projenin gücünü, 'Design Turkey' logosu ile ürünlerine taşıyarak, ürünlerinin tasarım değerini ulusal ve uluslararası arenada belgeleyebilecek, sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da markalaşma fırsatını yakalayabilecek.

Zafer Çağlayan: “Marka olmanın sırrı Ar-Ge, inovasyon ve tasarımdır”

Ödül töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin 2023 ve sonrası hedeflerine ulaşmasında olmazsa olmazın tasarım ve marka olduğunu, bu iki alanda sıçrama yapılamadığı sürece büyük ihracatçı ve büyük ekonomi olunamayacağını söyledi.

Katma değerin artmasında kritik fonksiyonun tasarım ve marka olduğuna dikkat çeken Çağlayan, Türkiye’nin kilo başı ihraç fiyatının ve genel ihracatının artmasına karşılık, fiziki olarak ihracatına ağırlık verdiği ürünlerdeki gelirinin son derece zayıf olduğunu kaydetti. Dünyada marka olabilmenin sırrının Ar-Ge, inovasyon ve tasarım olduğunu belirten Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Bakanlık olarak, bütün bu alanları çok önemsiyoruz. Yatırım-üretim-ihracat değer zincirinin tüm halkalarına yönelik oluşturduğumuz teşvik sistematiğimizi, bu hassasiyetlerimizi yansıtacak şekilde kurguladık ve uyguluyoruz. Turquality bunun en iyi örneği. Ancak sadece teşvik etmek yetmiyor. Ülkemizde Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşma konularında kamuoyu oluşturmak, farkındalığı artırmak da çok önemli. Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri, tasarım konusunda farkındalık oluşturmak ve bu kültürü yaygınlaştırmak için düzenlediğimiz en önemli etkinliklerden bir tanesi. Bu ödül programı ile tasarımdan üretime dönüşmüş, piyasaya sürülmüş ürünleri taçlandırıyor, bu ürünleri tasarlayan tasarımcılarımızı ödüllendiriyoruz.”

MehmetMehmet Büyükekşi, Zafer Çağlayan, Ayberk Yağız

Mehmet Büyükekşi: “Design Turkey önemli bir kilometre taşı”

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nin, Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında önemli bir kilometre taşı olduğunu anlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2011 yılında 135 milyar dolar ihracat yapmıştık. 2012 yılı için de 150 milyar dolar hedef koymuştuk. Yılın ilk 10 ayında yüzde 12 ihracat artışı yakaladık. 125 milyar dolar ihracat yaptık. Son 12 aylık ihracatımız şu anda 148,5 milyar dolar oldu. Hedefe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. İhracatımızı her geçen yıl büyütürken, yeni pazarlara giriyoruz. Daha önce ayak basmadığımız topraklara ihracat gerçekleştiriyoruz. Bunu yaparken de ihracatımızı dönüştürüyoruz. Artık üretirken daha fazla tasarım odaklı düşünüyoruz. Tasarıma, Ar-Ge’ye daha fazla önem veriyoruz. Bunun sonucunda da katma değeri yüksek ürünlere doğru yönelmeye başladık. Tasarımı ve inovasyonu teşvik etmek, bizim Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak en büyük önceliğimiz. Biz tüm ihracatçı sektörlerimizi tasarım yarışmaları yapmaları için teşvik ettik. Onlara cesaret verdik. Bunun sonucunda sektörlerimiz art arda tasarım yarışmaları düzenliyorlar. Bu yarışmalarda Türk gençleri tasarım dehalarını sergiliyorlar. Design Turkey de tasarım ile ilgili Türkiye’de başlatılan en kapsamlı ve profesyonel proje olarak ülkemize büyük katkıda bulunuyor” dedi.

Ayberk Yağız: “Ürünlerin niteliği ve başvuran ürün sayısı her yıl artıyor”

Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Başkanı Ayberk Yağız ise, Design Turkey organizasyonunun kendisinin de büyük bir tasarım ve imalat başarısı olduğunu kaydetti. Design Turkey Ödülleri’nin verilmeye başlandığı 2008 yılından beri her yıl ivmesini yükselterek başarısına başarı kattığını belirtti. Yıllık başvuru sayısındaki artış oranının yüzde 193 olduğunu söyleyen Yağız, 2010 yılında 296 olan başvuru sayısının 2012’da 410’a yükseldiğini ifade etti. Design Turkey’nin başarısının sadece katılımcı sayısında değil katılımcı ürünlerinin niteliğinde de göze çarptığını belirten ETMK Başkanı Ayberk Yağız, 2012 yılında ödül alan ürün sayısının 2012 yılında 106’ya yükseldiğine dikkat çekti.


Dünya Endüstriyel Tasarım Otoriteleri Design Turkey İçin İstanbul’da Buluştu

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nin jürisinde, F1 için Formula One otomobilleri tasarlayan Peter Stevens, Malezya Tasarım Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ahmad Haji Zainuddin, Samsung Yenilikçi Tasarım Laboratuarı kurucularından, Lenovo ve Huawei gibi Uzak Doğu’nun parlayan firmalarına danışmanlık yapan ABD'li tasarımcı Gordon Bruce, özellikle İskandinavya ülkelerinde tasarım odaklı firma ve tasarımcılar üzerine araştırmaları ile tanınan akademisyen Birgit H. Jevnaker ile National Taiwan University of Science and Technology’deki Yaratıcı Tasarım Merkezi’nin CEO’su, uluslararası birçok tasarım ödülüne sahip Wen-chi Chang gibi endüstriyel tasarımın çok sayıda duayen ismi hazır bulundu.

Koleksiyon,Koleksiyon, Üstün Tasarım Ödülü

Türkiye'yi yurtdışında başarıyla temsil eden Koray Özgen, Özgür Taşar ve Türkmen Cem Cansu gibi tasarımcıların, deneyimli akademisyen, uzman ve endüstriyel tasarımcının yer aldığı Seçici Kurul, başvuruların her geçen yıl arttığı Design Turkey’deki tasarımları değerlendirdi. Ödül töreni öncesinde aralarında jüri üyelerinin de bulunduğu tasarım alanında ünlü yerli ve yabancı konuşmacılardan oluşan, “Tasarım ile Yaşam İçin Değer Yaratmak” temalı konferans gerçekleşti.


Design Turkey dünyanın en saygın ödül programları arasında

Design Turkey sektörel ödül programı endüstriyel tasarım konusunda, uluslararası en büyük çatı kuruluş olan ICSID (Uluslararası Endüstriyel Tasarım Örgütleri Konseyi) tarafından onaylı bir program olma özelliğini taşıyor. Design Turkey kapsamında öncelikle “iyi Tasarım” ve “Üstün Tasarım” sektör ödülleri veriliyor. 13 farklı sektörde en geç 2010 Ocak ayında piyasaya çıkmış ürünler farklılık ve yenilikçilik, kullanıcıya sağladığı fayda, estetik katkı, sağlık ve güvenlik, üretim için tasarım kalitesi, sürdürülebilirlik ölçütlerine göre değerlendirildi.

DeltaDelta Ofis, Üstün Tasarım Ödülü

“İyi Tasarım” kazanan ödüllerden “Üstün Tasarım” ölçütlerine sahip olan ürünlere de “Üstün Tasarım” ödülü layık görüldü. Design Turkey “Kavramsal Tasarım Ödülleri” ise endüstride gelecek için yön gösterecek yaratıcı fikirleri teşvik etmek amacıyla her seferinde belirlenen tema çerçevesinde üretim için programa alınmamış tasarım projelerine veriliyor. Design Turkey’in bu yılki Kavramsal Tasarım teması ise “Biyomimikri” yani “Doğadan Öğrenen Tasarım” temasını taşıyor.  

Ödül alanların tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/design-turkey-endustriyel-tasarim-odulleri-sahiplerini-buldu_103205.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!