Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Stirling Ödülü, David Chipperfield'in Oldu

Mimarlık dünyasının en prestijli ödüllerinden Stirling Ödülü’ne bu yıl Almanya, Marbach am Neckar kentindeki Modern Edebiyat Müzesi’yle David Chipperfield layık görüldü. 20,000 £ tutarındaki ödülünü alan Chipperfield, İspanya’nın Valencia kentindeki America’s Cup binasıyla da aynı ödüle aday gösterilmiş, böylece iki projesiyle birlikte finale

yapi.com.tr



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\ödüller\56823-2.jpg" hspace=5 vspace=5>



Mimarlık dünyasının en prestijli ödüllerinden Stirling Ödülü’ne bu yıl Almanya, Marbach am Neckar kentindeki Modern Edebiyat Müzesi’yle David Chipperfield layık görüldü. 20,000 £ tutarındaki ödülünü alan Chipperfield, İspanya’nın Valencia kentindeki America’s Cup binasıyla da aynı ödüle aday gösterilmiş, böylece iki projesiyle birlikte finale yükselebilen ender mimarlardan olmuştu.

RIBA ( Royal Institute of British Architects) tarafından, The Architects’ Journal işbirliğiyle, yılın ‘mimarinin evrilmesine en çok katkı yapan’ binası ve mimarına verilen Stirling Ödülü, 1926-1992 yılları arasında yaşamış ünlü İngiliz mimar Sir James Stirling’in anısını yaşatmayı amaçlıyor. Stirling Ödülü’nü geçtiğimiz yıl Madrid Barajas Havaalanı’yla Richard Rogers almıştı.

Modern Edebiyat Müzesi

Stirling Ödülü Jüri Notları:









Mimar: David Chipperfield Architects
Müşteri: Deutsches Literaturarchiv Marbach












"Müze, Berlin Duvarı’nın yıkılıp iki Almanya’nın birleşmesinden sonra, Doğu ve Batı Alman yazarların eserlerini ilk defa biraraya getiriyor.
Görkemli girişten müzeye adım atan ziyaretçiler, vadiye bakan açık bir terastan sık merdivenlere, oradan da dev ahşap kapıların buyur ettiği sergi alanına geçiyor. Bu, binanın kendi soyuna gösterdiği yakınlığın anı, seçkin malzeme seçimi ve tepe aydınlatmasıyla, ziyaretçilere daha ilk dakikalarda etkileyici bir deneyim yaşatmaya başlıyor. Sürekli sergiye kadar devam eden bu yolun sonunda ziyaretçileri, fondaki büyüleyici manzaranın önüne yerleştirilmiş, içinde orijinal el yazmaları barındıran cam kutular karşılıyor.




Maliyetleri yüksek olan bir ülkede, metrekare başına 2180£ gibi bir rakamla inşa edilmiş, hayli düşük maliyetli bir yapı oldu. Mimarların her kuruşu dikkatlice harcadığını ve böylelikle olması gerekenin yapıldığını gözlemleyebiliyorsunuz.

Binada övülecek çok fazla şey var: mimarın artık kendi imzası haline gelen malzeme seçimindeki kontrollü ve seçkinci tavrı bunlardan sadece biri. Korunması gereken orijinal malzemelerin zenginliğinin yanında, Chipperfield’in kendi başına bile son derece önemli bir sanatsal deneyim olan tasarımı, edebiyat ulusunun görkemli mabetlerinden biri olarak yerini buluyor. "



David Chipperfield:
1984'te Richard Rogers ve Norman Foster bünyesinden ayrıldıktan sonra kendi ofisini kuran David Chipperfield'ın (CBE) işlerinin çoğunluğu Almanya, Amerika ve Uzak Doğu'da yer alıyor. 2007 Stirling Ödülü'ne, 2 ayrı tasarımıyla aday gösterilen Chipperfield, Soho'daki Wagamama restoranı tasarladı. British Film Institute ve America's Cup Building gibi yapıların da mimarı olan Chipperfield'in İngiltere'de yakın zamanda gerçekleştireceği işler arasında Wakefield ve Margate'taki sanat galerileri yer alıyor.




http://www.yapi.com.tr/yarismalar/stirling-odulu-david-chipperfieldin-oldu_56823.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!