Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bayındırlık Bakanlığı'nın Adı Değişiyor

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının yeni bir isim altında yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Bakanlığın yeni adı için bir kaç olasılık üzerinde duruluyor, bunlar içinde ''Bayındırlık ve Şehircilik Bakanlığı'' öne çıkıyor. Afet İşleri Genel Müdürlüğünün, 17 Aralık 2009 tarihinde faaliyete geçen Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına

Gazete Haber Türk
1 Bayındırlık Bakanlığı'nın Adı Değişiyor

br />
''Denetime ağırlık verilecek''

Bu yetkileri elinde bulunduran Bakanlıkların konuya nasıl yaklaştığı sorusuna karşılık da Bakan Demir, şunları kaydetti:

''Teşkilat Kanununu hazırlıyoruz... Teşkilat kanunumuzda üst ölçek planları tarif edeceğiz ve yapmak, yaptırtmak veya onaylamak diye ifade edeceğiz. Bakanlığımız plan yapma peşinde değil ama kamu adına üst ölçek planların tek elde onayının ve kaydının, koordinasyonunun yapılması elzem, şart. Buna en uygun bakanlık bizim bakanlığımız. Biz, buna en uygun diye Bakanlar Kuruluna sunduğumuzda bir başka bakanlık uygun görülürse... Önemli olan planların bir yerde toplanması. Buna belki kurumsal bir yetki devri konusunda çekinceli bakan olabilir ama bu çok reel olmaz, doğru da olmaz. Bu yetkiyi kullanan bakanlıklarımızın veya ilgili kuruluşlarımızın da çok lehine olan bir yetki değil aslında... Çok başlılık. Bu konuda geçmişteki koordinasyonsuzluktan doğan sıkıntıları yaşıyoruz. Artık burayı tek elde toplamak durumundayız.''

Bakan Demir, alt ölçek, uygulama planları yetkisinin yerel yönetimlerde olduğuna işaret ederek, ''Bunları daraltmayı düşünmüyoruz, daha da güçlendirmek gerekir. Orada belki katılımcılığı daha da artıracak düzenlemelere ihtiyaç duyacağız. Bu imar kanunu ve ikincil düzenlemelerle gerçekleştirilebilir'' dedi. Alt ölçek planların üst ölçek planlara uygun yapılıp yapılmadığını denetlemenin önem taşıdığını kaydeden Demir, Bakanlığın mimar ve mühendislik uygulamalarından başlayarak, planlama, projelendirme, yapım süreçleri, standartlara uygun malzeme kullanılıp kullanılmadığı, ehliyetli ustaların görev alıp almadığı, yapıların projeye uygun olup olmadığı gibi her yönüyle denetime ağırlık vereceğini, sürdürülebilirliğin ön planda tutulacağını anlattı.

Kentsel dönüşüme yönelik eleştiriler...

Söz konusu süreçlerle ilgili ''tüm aktörleri güçlendirmek istediklerini'' kaydeden Demir, mimar ve mühendislerin önünü açmak ve en iyi şekilde çalışabilmelerini sağlamak amacıyla meslek yasaları çıkaracaklarını, usta ve kalfalara yönelik eğitim desteği vereceklerini söyledi. Demir, bu çerçevede, yurtdışındaki kentsel dönüşüm çalışmalarında olduğu gibi mimarlara ve kent dokusunu öne çıkaran projelere ağırlık verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine, kırsal alanla ilgili yöresel mimari çalışmaları bulunduğunu ve Kayseri ilinde yürüttükleri pilot projeyi yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.

Benzer bir projeyi kentsel alanlar için düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine Demir, kentsel dönüşümün ölçekli, büyük projeler olduğunu ifade ederek, ''Bakanlığımızın bu alana kırsaldaki bu yapılaşmayla ilgili ortamla girmesini çok doğru bulmuyoruz doğrusu. Kentsel Dönüşüm Yasasında ana yetkili kurumlar il özel idareleri, belediyeler, bir de TOKİ. Onlardan talep gelirse Bakanlığımızın tüm birikimlerini, üniversitelerle işbirliği içindeki çalışmalarını hizmete sunarız'' dedi. Demir, ''kentsel dönüşümün, yerel unsurları gözardı ederek, tüm kentleri birbirine benzer hale getirdiği'' yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de TOKİ'yi de eleştirenlerin bulunduğunu, kendisinin bu yöndeki eleştirilere ''çok katılmadığını'' söyledi. Demir, ''Eğer varsa böyle bir eleştiri, böyle bir yapılaşmanın, kentleşme dokularının ortaya çıkmasında en büyük eksiklik, ancak katılım eksikliğinden kaynaklanabilir'' dedi. Demir, üst ölçek planlarda muhtemel gelişmeleri gözeten esnek modeller geliştirmenin de önemini vurguladı. Demir, bu konuda bakanlığın yapılanmasıyla ilgili soruyu yanıtlarken de ''Yapmak değil daha çok takip eden, yetkilerini kullanırken planlamada vizyonu, gelecek perspektifi olan, bunun için yeterli verileri temin eden ve kullanan bir bakanlık öngörüyoruz'' dedi.

Personelin öngörülen yapıya uyumuyla ilgili soru üzerine Demir, özellikle yılın ilk aylarında eğitim çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi. Demir, yeni yapıda ihtiyaç duyulacak alanlar için bu yıl 500'ün üzerinde personel aldıklarını da ifade etti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/bayindirlik-bakanliginin-adi-degisiyor_75368.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Bayındırlık ve İmar Bakanlığı da olabilirdi. İmar eski anlamı ile şehircilik demekti. Şu anda Türkiyemizde metropollerin çoğalması, şehirlerin daha çok yerleşilen alanlar olması nedeni ile yeni isim uygundur. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!