Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

İktisat Hocalarına Göre En Önemli Sorun Cari Açık ve İşsizlik

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği'nin (İEAD) yaptığı 'Hocaların Gözüyle 2013 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması'nda, iktisat hocaları 2013 yılında Türkiye ekonomisini bekleyen en önemli sorunların cari açık ve işsizlik olacağını belirtti.

yapi.com.tr / AA
İktisat Hocalarına Göre En Önemli Sorun Cari Açık ve İşsizlik

İEAD tarafından Aralık ayında profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanlarına sahip 331 iktisat hocasının katılımıyla gerçekleştirilen 'Hocaların Gözüyle 2013 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması'na göre, 2012 yılında görülen iyileşmeye rağmen 2013 yılında Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu cari açık ve işsizlik olacak. Ekonomide belirgin bir canlanma beklemeyen hocalara göre, durgunluk diğer bir önemli sorun olmaya devam edecek.
     
Katılımcıların yarısı 2013 yılında en çok kazandıran yatırım aracının altın olacağını tahmininde bulundu. ''Hisse senedi en çok kazandırır'' diyenlerin oranı yüzde 30'un üzerinde olurken, yüzde 70'e yakın katılımcı İMKB'deki pozitif ayrışmanın 2013 yılında da devam edeceğini bekliyor. Petrol fiyatlarına ilişkin beklenti ise mevcut düzeyin korunması ve artış şeklinde gerçekleşti.
    
Avrupa'da umut yok, Türkiye iyi yolda
    
Anket sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada İEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, önceki yıla göre iyimserlikte artış olmasına rağmen iktisat hocalarının dünya ve AB ekonomisi için oldukça kaygılı olduklarını ifade etti. Ankete katılanların yüzde 77,7'sinin 2013 yılında dünya ekonomisinde belirgin bir iyileşme beklemediğini aktaran Bilgin, Avrupa borç krizinde iyileşme beklemeyenlerin oranının yüzde 74,6 olduğunu, katılımcıların yaklaşık yüzde 70'inin de Avro Birliği'nin dağılmasını ya da küçülmesini beklemediklerini kaydetti.

Anket sonuçlarına göre, dünya ve AB ekonomisine ilişkin karamsar beklentilere karşın, katılımcılar genel olarak Türkiye ekonomisinin gidişatından memnun oldukları yönünde görüş bildirdi. Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunu ''iyi'' olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 37, ''normal'' olarak değerlendirenlerin oranı ise yüzde 43,6 oldu.

Diğer yandan, küresel durgunluk ve riskler karşısında Merkez Bankası'nın duruşu da genel olarak başarılı bulundu. Küresel kriz, cari açık ve büyüme konusunda Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar, hocaların yarıya yakını tarafından ''iyi'' olarak değerlendirdi. Merkez Bankası'nın politikalarını ''kötü'' olarak değerlendirenlerin oranı yüzde 11 olurken, akademisyenlerin yüzde 60'tan fazlası faizlerde azalış beklediğini bildirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/iktisat-hocalarina-gore-en-onemli-sorun-cari-acik-ve-issizlik_103725.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!