2014 Yılı Böyle Geçti!



2014, maden ve inşaat sektöründe iş cinayetlerin meydana geldiği, iş güvenliğinin tartışıldığı bir yıldı. 2014 maalesef; Polonezköy’ün, Bozcaada’nın, 5000 yıllık Kayaköy’ün yapılaşmaya açıldığı haberleri ile bir gecede dozerlerin zeytinliklere, tarihi korulara, bostanlara girip, ağaçları kestiği bir yıl olarak hatırlanacak.   

Ekolojik ve kentsel kıyımlar, elbette karşı mücadeleleri de doğurdu. Edirne’de yaşayan Kıymet Teyze, park alanının imara açılmasını önlemek için kepçenin önüne oturarak çalışmaları durdurdu ve sonunda kazandı. İneğini satarak HES mücadelesine başlayan ve kazanan Kazım Delal’i hangimiz unutabiliriz? Fikirtepe’de kentsel dönüşüme tek başına direnen Alaattin Demirel de uzun bir süre konuşuldu. Moda Bostanı'ndaki, Validebağ Korusu'ndaki ve Hevsel Bahçeleri’ndeki betonlaşmaya karşı yapılan mücadeleleri de unutmamak lazım.

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği değişikliği, şehirlerin planlamasını ve inşaat sektörünü derinden etkileyecek maddeler getirdi. Yargının Galataport, Taksim Yayalaştırma Projesi gibi büyük projelerle ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararları da 2014’te gerçekleşti.

Yeni yıla sayılı günler kala, 2014’ün önemli kent ve çevre haberlerini derledik…

Ocak

Polonezköy imara mı açılıyor?

Polonezköy Tabiat Parkı’nı yapılaşmaya açacak imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıktı. Plan ile Polonezköy Tabiat Parkı sınırı içinde kalan köy alanına, “seyrek yoğunluklu konut, düşük yoğunluklu konut ve turizm konaklama alanı” fonksiyonu getirildi.

3. Havaalanı için Acil Kamulaştırma Kararı!

İstanbul 3. Havaalanı projesi kapsamında bazı ilçelerde acele kamulaştırma kararı alındı.

Fikirtepe’de "Yetki" Değişikliği!

Kentsel dönüşüm kapsamında Fikirtepe’deki yetkileri eline alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, harabeye dönen bölgedeki işlemleri hızlandırmak için yetkileri tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bırakmaya karar verdi.

Bozcaada'nın 'Katliam Fermanı!'

Doğal sit alanı Bozcaada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayladığı planla bağevi, tarımsal fabrika ve turizm alanı adı altında yeni yapılaşmaya açılıyor.

Beyoğlu'nun Simgelerinden Biri Daha Satıldı!

Yapı Kredi Koray’ın restore etmek için 2001’de yüzde 15 hissesini satın aldığı ama projeyi gerçekleştiremeyip Narmanlı Ailesiyle davalık olduğu Narmanlı Han el değiştirdi. 1831 yılında elçilik binası olarak inşa edilen Narmanlı Han’ı Erkul Kozmetik’in sahibi Mehmet Erkul ve Eteksan Tekstil’insahibi Tekin Esen 57 milyon dolara satın aldı.

NarmanlıNarmanlı Han

İztuzu’nda İmar Cinayeti!

Nesli tükenmekte olan caretta caretta deniz kaplumbağalarının dünyadaki sayılı üreme alanlarından Dalyan’ın İztuzu Plajı’ndaki 22 dönümlük yerin, kaplumbağalara rehabilitasyon merkezi yapılacağı bahanesiyle imara açıldığı ortaya çıktı.TEMA Temsilcisi Oktay Tirli, “Bu karar cinayettir.Karardan bir an önce vazgeçilmeli.Dünyayı ayağa kaldırırız” dedi.

Bilirkişi Raporu: Haydarpaşa Bölünemez; İstanbul'un Terası!

Haydarpaşa ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, bir çok yapılaşma fonksiyonu getirilen alanın İstanbul’un terası niteliğinde olduğu, doğal afetler sonrasında toplanılacak yer açısından potansiyel oluşturduğuna da dikkat çekildi.

Şubat

Çamlıca Camisi Projesi Tek Şirkete Kaldı

150 milyon lira yatırımla yapılacak Çamlıca Cami ve Kültür Merkezi'ni Gür Yapı tek başına tamamlayacak. Mart 2013 tarihinde hafriyat çalışmaları başlayan ve 6 Ağustos 2013’te temeli atılan Çamlıca Camisi projesinde yola 2 firma ile çıkıldı. Gür Yapı ve Özkar İnşaat’ın yüklenici firma olarak başladığı proje artık sadece Gür Yapı sorumluluğunda. Şantiye alanında bulunan künye bilgilerinde de Özkar adı çıkarıldı. İflas erteleme için 3 Aralık 2013’te başvuruda bulunan ve 13 Aralık’ta tedbir kararı çıkan şirketin mahkemesi 6 Mart 2014’de yapılacak.

Yeni Taksim Meydanı İşte Böyle Olacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, twitter hesabından yaptığı açıklamada, Taksim Meydanı düzenlemesi ile ilgili ihalenin mart ayında tamamlanacağını belirterek, yeni meydanın fotoğraflarını paylaştı.

Boğaz’a Beton Planına Danıştay’dan Ret!

Boğaziçi’nde imar yoğunluğunu artırıcı plan ve plan notlarıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına yapılan itiraz reddedildi. Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu tarafından 2006 yılında onaylanan Boğaziçi’nde imar yoğunluğu düzenlemesiyle ilgili TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nce dava açılmış, 5’nci İdare Mahkemesi 2011 yılında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Karara itiraz eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temyiz başvurusunda bulunduğu Danıştay’dan ret yanıtı aldı. Danıştay, İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı da onadı.

Üçüncü Havalimanına 'ÇED' Şerhi

İhalesini, Cengiz-Limak-Kolin ortak girişim grubunun aldığı 47 milyar dolarlık üçüncü havalimanı projesinde mahkeme, ‘ÇED Olumlu Raporu’nun yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi için yürütmeyi durdurma kararı verdi.Meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının açtığı davaları yetkisizlik kararlarıyla Danıştay’a sevk eden mahkemeler, yurttaşların açtığı davada projenin ÇED Olumlu kararının yürütmesini durdurma kararı verdi. İhale işlemine ilişkin hukuki sürecin bitmesi beklenmeden yapılan 7 bin 650 hektarlık acele kamulaştırmaya ne olacağı belirsizliğini koruyor.

Bakanlığın Fikirtepe Planları Yargıya Taşındı

TMMOB Şehir Plancılar Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fikirtepe planlarını yargıya taşıdı.

Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü Açıldı

Şişhane-Haliç Metro Geçiş Köprüsü-Yenikapı Metro Hattı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Tarihi Sit Alanlarına Yeni Düzenleme Geldi!

Tarihi sit alanlarında bitki örtüsünü, topografyı etkileyebilecek tüm çalışmalarla ilgili yeni bir düzenleme getirildi.

Torba'dan Orman Kıyımı Çıktı!

AKP’nin Meclis’e sunduğu “torba yasa önerisiyle” ormanlara bir darbe daha indirilecek. Orman sınırları dışına çıkarma işlemlerine karşı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na itiraz davası açılamayacak. Bunun yerine davalarda muhatap Hazine ve Orman Genel Müdürlüğü olacak. Orman Genel Müdürlüğü’nün dava açma hakkı da sınırlandırılacak.

Fener Balat'ta Acele Kamulaştırma Durduruldu

Danıştay, Fatih Belediyesi'nin Fener Balat'ta dört mahallede planladığı kentsel dönüşüm için çıkarttığı acele kamulaştırma kararını durdurdu: 'Acele kamulaştırma savaş gibi olaganüstü durumlarda kullanılır.

Derbent'te "Dönüşüm" Mahkemelik Oldu!

Derbent'te kentsel dönüşüm kapsamında mahalleliyi dörtte bir alana sıkıştıran dönüşüme karşı dava açıldı. Mahkeme Başkanı, İl Müdürlüğü'nden gelen teknikere "yetkin yok" dedi. Derbent'te kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak projenin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planının iptali için Derbent Kooperatifi dava açtı.

Haydarpaşa'nın Yeni Planı Askıya Çıktı!

Haydarpaşa Garı için 2012 yılında onaylanan imar planına açılan davada bilirkişinin verdiği "İstanbul'un terası Haydarpaşa bölünemez " raporunun ardından İBB yeni plan hazırlayarak askıya çıkardı. Yeni planda yeşil alan toplu taşıma peronu oldu, yeraltı otopark sayısı da artırıldı.

Mart

ÇED Kararını Artık Vali Verecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde petrol, doğalgaz, kayagazı veya jeotermal arama projelerine ilişkin’ ‘ÇED greklidir ya da ÇED gerekli değildir’ kararı verme yetkisini valiliklere devretti. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce imzasıyla 27 Şubat tarihinde yayımlanan genelge 1 Mart’ta yürürlüğe girdi.

Kuzguncuklular Bostanları için Nöbette!

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Kuzguncuk Bostanı’nı yeniden ihaleye çıkarması sonrasında, Kuzguncuklular direnişte ve nöbette olduklarını açıkladılar.

Devlet Tiyatroları'nda Doğa Katliamı!

Ankara, Macunköy'de Devlet Tiyatroları İrfan Şahinbaş atölye sahnesinin bulunduğu alandaki ağaçlar dün gece saatlerinde hukuksuz bir şekilde katledildi.

Hevsel'de Ağaç Kesimi Durduruldu!

Diyarbakır’da Hevsel Bahçeleri’nde ağaç kıyımına ve doğa tahribatına karşı gençlerin başlattığı nöbet eylemi 10. günü geride bıraktı. Mezopotamya Ekoloji Hareketi üyesi Gültekin Aydeniz, yaptıkları görüşmede, Diyarbakır Valisi’nin ‘Hevsel’de ağaç kesimi durduruldu’ dediğini aktardı.

3. Havalimanı için Yeni ÇED Raporu

İstanbul'’a yapılacak 3. havalimanı için hazırlanan bin 350 sayfalık yeni ÇED Raporu’nda dikkat çeken tespitlere yer verildi. “Proje alanı 76 milyon 500 bin metrekare olup bu alanın 61 milyon 720 bin metrekaresi orman alanıdır” denilen raporda, projenin gerçekleşmesi durumunda alanda floristik açıdan büyük bir habitat ve biyomas kaybı yaşanacağı belirtildi. Raporda C ve D çağındaki karaçam ve kızılçam gibi ağaç türlerinin kesilerek piyasaya arz edilmesinin daha ekonomik olduğuna dikkat çekildi.

Konut Sektörü Alarm Verdi!

Konut sektöründe 17 Aralık operasyonu sonrasında başlayan gerilim şubat ayı rakamlarında adeta ‘alarm’ verdi. Konuttaki kan kaybı, yüzde 67.4’lere ulaştı.

Nisan

Edirne'de 'Kıymet'li Zafer!

Edirne'de 75 yaşındaki çevreci Kıymet Peker'in çocukların oynadığı arsaya giren kepçenin önüne oturmasıyla gündeme gelen inşaatla ilgili mahkeme 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Mimarın Onayı Olmadan Yıkılıyor!

Ankara’nın simgesi olan Atakule’nin çarşısı daha büyük bir AVM için mimarının onayı olmadan yıkılıyor. Yapıyı 1985’te tasarlayan Mimar Ragıp Buluç,“İlla yıkacaklarsa park olarak kalsın” diyor.

Gökçeada'nın Hançerine Yıkım Yolu Açıldı!

Gökçeada’da eski Bademli köyünde tüm hukuksuzluğu ile yükselen Masi Otel’in sit alanında kaldığı kesinleşti. Çanakkale İdare Mahkemesi’nin bu yöndeki kararını Danıştay’da onayınca Masi otele yıkım yolu göründü.

Tarihi Hamidiye Tabyaları’na Kepçelerle Girdiler!

Çanakkale’de tarihi sit alanında yer alan Hamidiye Tabyaları’na Koruma Kurulu onayı olmadan iş makineleriyle girildiği iddia edildi. Araziye spor alanı ve açık hava tiyatrosunun da yer aldığı bir proje yapılıyor.

'Dev Projeler'in Kefili Kamu!

3. köprü, 3. havalimanı, Kanal İstanbul, şehir hastaneleri, körfez geçişi, hızlı tren gibi maliyeti en az 500 milyon olan projelerde özel sektöre 'devlet garantisi' verildi. Ancak düzenleme, 'Hazine garantisi' dememek için 'borç üstlenimi' adıyla yapıldı.

"Narmanlı'ya Ne Olacağı Belli Oldu!

İstiklal Caddesi’ndeki Narmanlı Han’ı satın alan işadamı Mehmet Erkul, yıkılıp tarihi dokusunu kaybedeceği iddia edilen binayla ilgili olarak “Değiştirmek ya da yıkmak niyetinde değiliz” dedi.

Mayıs

Derbent'te Riskli Alana İptal, Projeye Durdurma Kararı

Sarıyer Belediyesi'nin açtığı davada İBB'nin Derbent'te yürüttüğü kentsel dönüşüm projesinin yürütmesi durduruldu. Derbent'i afet yasası kapsamına sokan 'riskli alan' ilanının da mahalle derneğinin açtığı dava sonucunda Danıştay'da iptal ediliği ortaya çıktı.

Taksim'de Topçu Kışlası Tarihe Gömüldü!

Danıştay, İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından Taksim Yayalaştırma Projesi için verdiği iptal kararını önceki gün onayladı.

'Kentsel Dönüşüm' İşte Bu Manzarayı Ortaya Çıkardı!

Kentsel dönüşüm kapsamına alınana Fikirtepe'de firmayla anlaşma sağlayan bina sahiplerinin evleri yıkılırken firmayla anlaşmayan bir yurttaşın evi proje alanının ortasında kaldı.

Türkiye Soma için Ağlıyor

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki Soma Holding'e ait olan kömür madeninde yaşanan faciada 301 işçi hayatını kaybetti.

Mühendis Odaları Bakanlıklarca Denetlenecek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine Bağlı Bazı Odaların İdari ve Mali Denetiminin Yapılması Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haziran

Okmeydanı için 'Riskli Alan' Kararı

Okmeydanı'nın Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa ve Piyalepaşa mahallerini kapsayan yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik bölgeyi ‘riskli alan’ ilan eden karar, Beyoğlu Belediyesi Meclis’inden oyçokluğu ile geçti. Yaklaşık 82 bin nüfusun barındığı Okmeydanı’nda 18 bin 800 konut ile 5 bin 500 ticaret alanı bulunuyor.

3. Havalimanının Saha Bilgileri Açıklandı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul 3. havalimanı projesi genel saha bilgilerini açıkladı.

Robinson Kitabevi 'Elden Ele' Taşındı

Ekonomik zorluklar yaşayan Beyoğlu'nun en önemli bağımsız kitabevlerinden Robinson Crusoe 389, dün 20 yıldır bulunduğu İstiklal Caddesi 389 numaradan, yine aynı cadde üzerinde bulunan SALT Beyoğlu'na 'elden ele' taşındı.

“İmar Planlamada Yeni Dönem”

Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’, şehirlerin planlamasını ve inşaat sektörünü derinden etkileyecek maddeler getirdi. Yeşil alanların yapılaşmaya açılması ve siluetin korunmasında son sözü belediyeler değil artık bakanlık söyleyecek.

3. Havalimanında "Kot" Revizyonu!

3. havalimanı için gereken dolgu malzemesinin karşılanacağı Kanal İstanbul gecikince havalimanı yüksekliği indirilecek.

Zeytinlikler Endüstriye Açılıyor

Hükümet yaz tatili arifesinde çok tartışma yaratacak hükümler içeren bir yasa tasarısını TBMM’ye sundu. Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’da değişiklik yapan tasarı ile zeytinlik sahalarında nükleer santral dahil enerji yatırımı yapılmasının önü açıldı.

İstanbul'a Yeni Bir Proje Daha Geliyor: Limankent!

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının yanına 'Limankent' yapılması için çalışma başlatıldı.

İneğini Feda Etti Ama Mücadeleyi Kazandı

Rize'de daha önce yapımı planlanan hidroelektrik santrali projesinin (HES) ilk bilirkişi incelemesi için ineğini satan, ikincisi için de banka kredisi kullanarak açtığı davayı kazanan Kazım Delal, bu kez Andon Deresi'ne kurulmak istenen santral için başlattığı hukuk mücadelesinden ilk sonucu aldı.

 

3. Havalimanında Hesaplar Değişti

Kanal İstanbul'un hafriyatının üçüncü havalimanına dökülmesinden vazgeçilmesinin maliyette, yaklaşık 1.5 milyar Euro tutarında iyileşme sağlayacağı tahmin ediliyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, kesin rakamın işin bitiminde işletme izni verilirken yapılacak hesaplamayla ortaya çıkacağını belirtti.

Taksim İlk Yardım Hastanesi'nin Yerine Gelecek Proje Onaylandı!

Kapatılan Taksim İlk Yardım Hastanesi yerine yapılacak hastanenin Koruma Kurulu tarafından onaylanan avan projesine göre inşaat alanı 5 kat büyüdü, hastane bahçesi ise 7 katlı blokla yok olacak. Beyoğlu Semt Dernekleri endişeli...

Temmuz

Beyoğlu'nun En Eski Dükkanına 'Boşaltın' Tebligatı

10 yılı dolduran kiracıyı gerekçe göstermeden tahliye etmenin önünü açan yeni yasanın ilk kurbanlarından biri, Beyoğlu'nun tarihi mağazası 'Kelebek Korse' oldu.

Okmeydanı İmar Planlarına Yürütmeyi Durdurma

Riskli alan da ilan edilen ve uzun süredir kentsel dönüşüme karşı mücadele eden Okmeydanı mahallesini kapsayan 1/1000 ve 1/5000'lik imar planlarının mahkeme yürütümesini durdurdu.

Fikirtepe'ye Bakanlık'tan "Acele Kamulaştırma" Tebligatı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kadıköy Fikirtepe için aldığı 'acele kamulaştırma' kararının ardından firmalarla uyuşmazlık yaşayan vatandaşlara tebligatlar, Valilik kanalıyla gönderilmeye başlandı.

Akkuyu'nun ÇED'inde Nükleer Atıkların Boğaz Yolu Unutulmuş!

Akkuyu’da kurulacak nükleer santralin atıklarının Boğazlar’dan geçeceğine ve bunun ÇED raporunda belirtilmediğine dikkat çeken bir rapor yayımlandı. Greenpeace de Boğazlardan nükleer atık geçişi tehdidine dikkat çekmek için İstanbul Boğazı’nda pankart açtı.

Ağustos

Polonezköy'ün Yeni İmar Planı Hazırlandı!

Polonezköy'ün imar planları yeniden hazırlandı. Ancak değişen bir şey yok.

Halkın Direnişi Moda Bostanı'nı Kurtardı

İstanbul Kadıköy'ün Moda semtinin nadir yeşil alanlarından eski sabit pazar alanına yapılması planlanan açık otoparkı protesto eden mahalle sakinlerinin araziye giren dozere karşı önceki gün başlattıkları nöbet eylemi sonuç verdi.

Kentsel Dönüşüme Daha Fazla Direnemedi!

Kentsel dönüşümüm simgesi haline gelen Fikirtepe’deki ev için imza atıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin bir araya getirdiği Vartaş Yapı, ev sahibi Alaaddin Demirel el sıkıştı.

Moda Bostanı Kiralanıyor

Kadıköy'deki Moda Bostanı Kadıköy Belediyesi'ne kiralanacak. Kadıköy Belediyesi ise Moda Bostanı'nı kamu yararına kullanacağını söyledi.

İnşaat-İş Resmen Kuruldu

İnşaat İşçileri Sendikası resmen kuruldu. Resmi kuruluşun ardından sendikanın ilk icraatı iki yıldır ücretlerini alamayan Star Towers işçileriyle birlikte eylem yapmak oldu.

Validebağ Korusu Yapılaşmaya mı Açılıyor?

Üsküdar Belediyesi, İBB’nin desteğini alarak birinci derece SİT alanı Validebağ Korusu’nda “çılgın proje”sini hayata geçirmek istiyor. Korunun yapılaşmamaya açılmaması için gönüllüler nöbete başladı.

Haydarpaşa Garı İşte Böyle Olacak!

Haydarpaşa Tren Garı'nın restorasyon projesi onaylandı. Anıtlar Kurulu'ndan geçen projeye göre Haydarpaşa Hızlı Tren garı olarak kullanılmasının yanı sıra kültürel faaliyetlere de ev sahipliği yapacak.

Eylül

Tarihi Bostana İmar Planı!

Yıkımı durdurulan Yedikule Bostanları'nın dışında tarihi bir bostanın ticaret alanı ve turizm alanı olarak imara açıldığı ortaya çıktı.

Haydarpaşa Garı'nın Projesine Onay Yok!

Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu, Haydarpaşa projenin orijinal olmadığını, garın çatısında cafeterya, asansör, çatı eklemesi yapıldığını belirterek ‘"Biz bu projeyi reddediyoruz. Orijinali hali gelirse onaylarız" dedi.

Göz Göre Göre Facia

Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yapılan inşaat alanında asansör yere çakıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kazada 10 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

5 Bin Yıllık Kayaköy Ranta Açılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla’nın Fethiye ilçesindeki 5 bin yıllık tarihe sahip Kayaköy’ü ranta açıyor. 23 Ekim’de yapılacağı açıklanan ihaleye 2 şirketin teklif vereceği öğrenildi. Yapılacak olan proje sonrasında tarihi dokusunu kaybedecek Kayaköy'e otel yapılacak ve turizme açılacak.

İşte Bozcaada'nın Yeni İmar Planı!

Geçtiğimiz yıl hazırlanan ve Bozcaada’nın neredeyse yüzde 90’ınında yapılaşmayı öngördüğü için ada halkı tarafından iptali için dava açılan imar planı yenilendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/100 bin ölçekli imar planı hazırladı. Akvaryum koyu otellere, bağlar da villalara dönüşecek.

Soma’da İmar Planı Yok, Ağaç Kesmek Var!

Manisa’nın Soma İlçesi'ne bağlı Yırca Köyü'nde, termik santral için acele kamulaştırma süreci devam etmesine rağmen, geçen hafta iş makineleriyle zeytin ağaçlarının sökülmeye başlanması, köylülerin direnişiyle engellendi.

Ekim

Bozcaada’da İtiraz Sonuç Verdi

Bozcaada’da koylara turistik tesis yapılmasının önünü açan imar planlarına halkın tepkisi üzerine Çevre Bakanlığı harekete geçti.

Galataport'a Yürütmeyi Durdurma Kararı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Galataport ihalesiyle ilgili açtıkları davayı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun, yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini açıkladı. Galataport ihalesini 16 Mayıs 2013 tarihinde 702 milyon dolarla Doğuş Holding kazanmıştı.

Kasım

Park Orman ve Galataport için Düğmeye Basıldı!

Park Orman ve Galataport projeleri 2015’te start alıyor. Bu projelerde Doğuş Grubu’yla ortaklığa giden Bilgili Holding’in patronu Serdar Bilgili, “Ocakta Park Orman, şubatta Galataport için düğmeye basıyoruz. İki projede de dev rezidanslar ve yapılar olmayacak. Yapılacaklara karşı çıkan insanlar, günün birinde ‘biz hata yaptık’ diyecekler” dedi.

Soma'da Zeytin Ağaçları Söküldü

Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde, yapılacak olan termik santralin kurulacağı alandaki zeytin ağaçları, sabaha karşı dozerlerle söküldü. Özel güvenlik görevlileri nöbet tutan mahalleliye engel oldu.

Zeytin Ağaçları Kesildi, Karar Geldi!

6 bin zeytin ağaçları özel güvenlik ve iş makinaları ile katledilen Yırcalılar içleri kan ağlarken Danıştay'dan termik santrale durdurma kararıyla buruk bir sevinç yaşadılar...

Beşiktaş Meydanı'na "Yayalaştırma Projesi"

Taksim Meydanı'nın yayalaştırılmasının ardından sırada Beşiktaş Meydanı var. Projeyle meydanda trafik yer altına alınacak, bazı caddeler trafiğe kapatılacak.

O Planlar Topbaş'tan Geri Döndü!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Meclisi’nde görüşülerek kabul edilen, Fatih İlçesi Yedikule Mahallesi ile ilgili “Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Tadilatını” yeniden değerlendirilmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne iade etti.

Aralık

Madencilerle İlgili ILO Sözleşmesi Kabul Edildi

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edildi.

Mühendis ve Mimarlar Odası Artık Dava Açamayacak!

Hükümetin tepki gösterdiği TMMOB'nin yapısı değiştiriliyor; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı ve görüşü alınmadan yönetmelik yayınlayamayacak.

Okmeydanı Planları Yeniden Onaylandı

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Okmeydanı'na ilişkin 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planı'nı oy çokluğu ile yeniden kabul etti. İBB Meclisi'nde 13 Ağustos 2012 tarihinde kabul edilen plana CHP Grubu itiraz etmiş, 6. İdare Mahkemesi 3 Temmuz 2014 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bozcaada'nın Bakir Koyları Özel Sektöre Açıldı

Çanakkale'nin Bozcaada İlçesi'nde bugüne kadar bakir kalan, doğal güzellikleri ve eşsiz denizi ile dünyaca ünlü koylar, 'Tabiat Varlıkları ve Doğal SİT Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkındaki Yönetmelik' kapsamında özel sektöre açıldı.

Sevda Tepesi Kurtuldu!

TMMOB, Sevda Tepesi ve Şişli Meslek Lisesi alanında ayrıcalıklı imar planlarının iptal edildiğini duyurdu.

Reklam Goruntulenme Bolumu