Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Bozcaada’da İtiraz Sonuç Verdi

Bozcaada’da koylara turistik tesis yapılmasının önünü açan imar planlarına halkın tepkisi üzerine Çevre Bakanlığı harekete geçti.

yapı.com.tr
Bozcaada’da İtiraz Sonuç Verdi

Bozcaada’da koylara turistik tesis yapılmasının önünü açan imar planlarına ada sakinleri bine yakın itiraz dilekçesi ile karşı çıktı.

Taraf'tan Ayfer Çalıkıran'ın haberine göre harekete geçen Çevre Bakanlığı yerinde inceleme yapmak üzere adaya 9 kişilik uzman bir ekip gönderiyor

CHP’li Çevre Komisyonu üyesi İstanbul Milletvekili Melda Onur, Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Çanakkale milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan Bozcaada’nın imara açılmasına ilişkin yerinde gözlemler ve görüşmeler yapmak üzere basın mensupları ile birlikte gezi düzenledi. Gerçekleştirilen gezide itiraz edilen 1/1000’lik imar planlarında imara açılması düşünülen alanlara gidildi. Adada imara açılmak istenen yerlerin bölgenin en bakir alanları, ağaçların en yoğun bulunduğu ve koyların içinde olduğu görüldü. Akvaryum Koyu’ndan başlayan proje Beylik Koyu’na kadar yaklaşık 3 km uzunluğunda, 1 km derinliğinde alanı ve diğer tarafta Sulubahçe Koyu’ndan Habbele’ye uzanan 1.5 km’lik alanı kapsıyor. Bölge aynı zamanda 3. derece doğal sit alanı.

‘Kentler kimlikleri ile var’

Bozcaada Kaymakamı Abdülgani Mağ yapılan ziyarette: “Kentlerin yaşayabilmesi açısından bir kimliği olması gerekiyor. Bu nedenle adanın bu şekliyle korunması gerekiyor. Biz butik doğa turizmini önplana çıkarmaya çalışıyoruz. Herkes aynı duyguyu paylaşıyorsa sıkıntı yaşanmayacaktır” dedi.

Adaya yapılan turistik ziyaretlerin Türk Rum ilişkilerindeki mistik havayı ve bağcılığı göstermek için düzenlendiğini söyleyen CHP’li Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz: “Bozcaada’ya dair planlara dikkat çekmek için Kasım ayında ekolojik film festivali yapacağız. Festivalde 13 yabancı 7 Türk filmi yarışacak. Üzüm, bağcılık ve zeytin konusunda panel yapacağız. Ayrıca Bulutsuzluk Özlemi grubu da sahne alacak” dedi.

Denize sıfır arıtma tesisi

Bozcaada’nın bir diğer sorunu ise önceki Demokrat Partili belediye döneminde seçimlerden bir ay önce alelacele ihale edilerek yapımına başlanan arıtma tesisi. Alternatif yerler bulunmasına rağmen tesis vatandaşların denize girdiği, yerleşime yakın olan ve su sporlarının yapılıp, yatların demir attığı denize sıfır noktasında Poyraz Limanı’nda inşa edilmeye başlandı. Belediye Başkanı Yılmaz: “Arıtma tesisi projesi 2007 yılında gündeme geldi. İller Bankası bu projeyi finanse edecekti. Fakat bir önceki belediyenin deniz kıyısına projeyi yapmak istemesi üzerine İller Bankası projenin oraya yapılmasına itiraz eden bir yazı gönderdi. Ancak belediye İller Bankası’nı devreden çıkartarak geçtiğimiz yerel seçimlere bir ay kala projeyi belediyenin bütçesinden ödenecek şekilde ihaleye çıkardı. 1.3 milyona ihale edilen projeyi, iç kısımdaki alternatif alanlara yapmak yarım milyon lira daha masraf demek. Ama öyle yapılırsa tesis sulama için de kullanılabililir. Ayrıca tesisin inşasının yapıldığı alan turistik bir liman. Buraya gelen turistin kıyıda gördüğü ilk şey bu devasa arıtma tesisi olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan müfettiş geldi. Raporun bu limanı kurtarmaya yönelik olmasını diliyoruz” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bozcaadada-itiraz-sonuc-verdi_125401.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!