Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TAV Havalimanları'nın Yüzde 38'i Satıldı

TAV Havalimanları'nın yüzde 38 hissesinin 874 milyon dolar karşılığında Aeroports de Paris Grubu'na satışını öngören anlaşma imzalandı. Konuya ilişkin gerçekleştirilen basın toplantısında verilen bilgiye göre, satış bedeli şirketin en son kapanış fiyatının yüzde 32 üzerinde belirlendi.

yapi.com.tr / AA
 TAV Havalimanları'nın Yüzde 38'i Satıldı

Foto: Erhan Elaldı (AA)

TAV Havalimanları Holding ve TAV Yatırım Holding'de, Tepe İnşaat, Akfen Holding ve Sera Yapı, sahip oldukları hisselerin bir kısmının Aeroports de Paris'in (ADP) tamamına sahip olduğu iştiraki Aeroports de Paris Management'a (ADPm) satışıyla ilgili sözleşmeleri imzaladı.

Söz konusu hisse alım sözleşmeleriyle öngörülen işlem sonucunda, TAV Havalimanları Holding'in sermayesinin yüzde 38'ini temsil eden miktarda hisse 874 milyon dolar karşılığında satılmış olacak.

Satış işleminde TAV Havalimanları'nın piyasa değeri, hisse başına 11,3 TL'ye karşılık gelecek şekilde 2,3 milyar dolar olarak değerlemeye tabi tutuldu. Bu değer, TAV Havalimanları Holding hisselerin son kapanış değerine göre yüzde 32'lik bir prime karşılık geliyor.

Ayrıca, TAV İnşaat hisselerinin tamamına sahip olan ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding'in de sermayesinin yüzde 49'unu temsil eden miktarda hissesi, yaklaşık 49 milyon dolar karşılığında satılmış olacak.

Satış işleminde TAV Yatırım Holding'in piyasa değeri de 100 milyon dolar olarak değerlemeye tabi tutuldu.

TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, görevlerine devam edecek. TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu 11 kişiden oluşacak. Yönetim Kurulu'na Tepe ve Akfen 3 üye aday gösterecek. İcra Kurulu Başkanı olarak Sani Şener, Yönetim Kurulu üyesi de olacak. Aeroports de Paris, Yönetim Kurulu için 3 üye aday gösterecek. Yönetim Kurulu'nda 4 de bağımsız üye yer alacak.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın: ''Ben, olaya en büyük kızımızı evlendirdik diye bakıyorum''

TAV Havalimanları'nın yüzde 38 hissesinin 874 milyon dolar karşılığında Aeroports de Paris Grubu'na satışını öngören anlaşma imzalanırken, TAV Havalimanları Holding ve TAV Yatırım Holding'de sahip oldukları hisseleri satan Tepe İnşaat, Akfen Holding ve Sera Yapı ile hisseleri alan Fransız Aeroports de Paris'in (ADP) tamamına sahip olduğu iştiraki Aeroports de Paris Management (ADPm) yöneticilerinin katılımıyla basın toplantısı gerçekleştirildi.

Akfen Holding ve TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, toplantıda yaptığı konuşmada, satış sonrasında da yönetimde değişiklik olmadığını, aynen devam edeceklerini söyledi.

Bu anlaşmadan sonra Akfen olarak yatırımlara devam edeceklerinin altını çizen Akın, ''Türkiye'ye altyapıda hizmet veriyoruz. Bu konuda özelleştirmeden çıkacak işler dahil olmak üzere, yeni yatırımlarımıza devam edeceğiz. Büyüme ve daha fazla istihdam sağlamak, bizim için en önde gelen hususlardan bir tanesi. Bugün TAV'ın 25-26 bin çalışanının ilerde 40 bin-50 bin sayısına ulaşacağından hiç şüphem yok'' şeklinde konuştu.

Mersin Limanı'nın büyütülmesinin söz konusu olduğunu, bunun yanı sıra otel, enerji alanındaki yatırımlarının devam ettiğini anımsatan Akın, ''Yeni ihalelere girmek için yaptığımız konsorsiyumlar var. Özelleştirme işlerinin yakından takipçisiyiz. O nedenle oralarda bu kaynağı kullanmayı düşünüyoruz'' dedi.

''İki grup olarak dünyada ikinci olacağız''

Aeroports de Paris Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Pierre Graff da işlemin ''bir mantığın sonucunda'' gerçekleştirildiğini belirterek, her zaman geleceği göz önünde bulundurmanın önemli olduğunu düşündüklerini söyledi.

Graff, ''Özellikle OECD ülkelerinde yer alan havalimanlarında yatırım yapmak istiyoruz. Önemli bir boyuta sahip havalimanlarında yatırım yapmayı arzu ediyoruz. Bu yüzden TAV'da hissedarlar değişikliğine gidildiğini duyunca, bunun tarihi bir fırsat olduğunu düşündük'' şeklinde konuştu.

''TAV'ın etkili olduğu yerlerde geri planda kalacağız''

Şu anda TAV'ın stratejisinin zaten dışarıya açılım stratejisi olduğunun altını çizen Graff, bu stratejiyi desteklerini, TAV'ın birçok ülkede iyi konumda bulunduğunu, bu ülkelerde TAV'ın öncelikli pozisyonda olmaya devam etmesini istediklerini kaydetti.

Graff, ''Başka ülkeler var ki bizim şu anda halihazırda olduğumuz ülkeler. Bu ülkelerde de daha çok Aeroports de Paris'in devam edeceğini düşünüyoruz. Ama bunun geri kalanında tabii ki yapılacak yatırımlara ilişkin aramızda görüşmeleri yapacağız. Fırsatları en iyi şekilde yakalamaya çalışacağız. TAV'ın mevcut etkisinin bariz olduğu ülkelerde önceliği TAV'a bırakacağız. Aeroports de Paris, buralarda geri planda kalacak'' şeklinde değerlendirme yaptı.

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanına dair soru üzerine de Graff, ''3. havaalanı muhtemel inşaat tarihi, sözünü ettiğimiz 10 yıllık süre zarfına sığmıyor. Dolayısıyla üzerine düşünecek vaktimiz olacak. Öyle bir mesele söz konusu olursa bakarız, değerlendiririz. Yine de stratejik olarak böyle bir konuya eğilmek için vaktimiz olduğunu düşünüyorum'' yorumunu yaptı.

ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/-tav-havalimanlarinin-yuzde-38i-satildi-_91104.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!