Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tümülüsün Dibine Maden Ocağı!

Çanakkale’de Koza Madencilik’in açmak istediği maden ocağı, 1.derece arkeolojik sit alanına yalnızca 750 metre uzaklıkta. Alanda erken Helenistik döneme ait olduğu tahmin edilen 38 tümülüs tespit edildi.

yapi.com.tr
 Tümülüsün Dibine Maden Ocağı!

Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Çanakkale Çan’da Koza Madencilik tarafından açık işletmecilik yöntemiyle yapılacak altın, gümüş ve kurşun madeni projesinin ÇED süreci başladı. Açılması planlanan maden ocağı Karadağ ve Dondurma Köyleri arasında yer alan 1.derece arkeolojik sit alanına kuş uçuşu yalnızca 750 metre mesafede. Bölgede yapılmak istenen madencilik faaliyeti için Çanakkale Müze Müdürlüğü’ne yapılan başvurunun ardından alanda yapılan yerinde incelemede, bölgede yoğun seramik ve Roma Dönemi mezar kiremitlerine rastlanarak alanın nekropol alanı olabileceği gerekçesiyle tespit ve tescil çalışmaları başlatıldı. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mayıs 2014’te 38 adet tümülüsün tespit edildiği bölgeyi 1.derece arkeolojik sit alanı ilan etti. Proje alanı ise bu alanın 750 metre ötesinde belirlendi.

Koza Madencilik’in ÇED Başvuru Dosyası’na göre cevher arama için iki ayrı işletme sahası planlandı. Toplam 30 hektar olan alanda açık işletme yöntemi ile delme patlatma yapılarak altın, gümüş ve kurşun madeni üretilecek. Çevre Düzeni Planı’nda, proje alanı orman ve tarım alanı olarak gözüküyor. Açılacak sahalardan 16 hektarlık olanın tamamı ise orman alanından oluşuyor. Proje alanının yaklaşık 2 buçuk kilometre uzağında ise Bakacak Barajı yer alıyor.

‘Su havzasına siyanür’

Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Prof. Dr. Türker Savaş, açık ocak işletmeciliğiyle alandaki bitki örtüsünün onarılamayacak şekilde tahrip olacağını ve projenin bölgedeki su havzasını tehdit ettiğini belirtti. Savaş, “Kazdağı Biga yarımadasının tamamını besleyen muazzam bir ekosistem. O alanın bütünü Çanakkale kentine su sağlayan baraj havzasında yer alıyor. O bölgede açılan maden ocakları için yapılan sondajlar bile köylerin su kalitesini bozdu. Siyanürle yapılacak işlem sonrasında ağır metaller çevreyi kirletecek. Kazdağı’nda bir ton kayaçtan bir buçuk gram altın çıkaracaklar diye ormanların yok olmasına izin vermeyeceğiz. Hukuki girişimlerde bulunacağız” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/-tumulusun-dibine-maden-ocagi_127803.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!