Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

1 Milyar Liralık Yatırımla Modernize Edilecek

Özelleştirilen elektrik santrallerinin modernizasyonuna yönelik yatırımlar vergi teşvikinden yararlandırılacak. Modernizasyon çalışmaları için 1 milyar 63 milyon liralık sabit yatırım öngörülüyor

yapi.com.tr/AA
1 Milyar Liralık Yatırımla Modernize Edilecek

Özelleştirilen Hamitabat, Yeniköy ve Kemerköy elektrik santrallerinin modernizasyonuna yönelik yatırımlar vergi teşvikinden yararlandırılacak.

Elektrik üretim tesislerinin büyük oranda özelleştirilmesinin ardından söz konusu tesislerin modernizasyon çalışmalarına başlandı. Santrallerin yeni işletmecileri, devir işlemleri sonrasında geliştirilen modernizasyon projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Devlet de söz konusu projeleri yatırım teşvikleri kapsamında değerlendirerek, tesislerin kapasite ve verimliliğinin artırılmasına katkıda bulunacak.

Ekonomi Bakanlığının verilerine göre, Limak Grubu tarafından devralınan Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin modernizasyonu için 1 milyar 60 milyon liralık sabit yatırım öngörülüyor. Söz konusu yatırım için 308 milyon 169 bin dolarlık makina ve teçhizat ithalatı yapılması planlanıyor. 

Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin modernizasyonu KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetlerinden yararlandırılacak.

Türkiye'nin en eski doğalgaz çevrim santrali olan Hamitabat'ın, modernizasyonuyla yılda 600 milyon metreküp civarında daha az doğalgaz ithal edilmesi hedefleniyor.

Santralin verimlilik oranını yüzde 38'den yüzde 62'ye çıkarmayı amaçlayan projenin, 2017'de tamamlanması planlanıyor.

İstanbul'un Avrupa yakası başta olmak üzere Trakya Bölgesi'nin enerji talebini karşılayan Hamitabat Santrali, bölge ve Türkiye'nin enerji güvenliği açısından da stratejik önem taşıyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2 yıl önce ihalesini yaptığı santral, 1 Ağustos 2013'te Limak Grubu tarafından devralınmış, uluslararası altyapı yatırım fonu InfraMed, 31 Aralık 2014'te santrale yüzde 25 hisseyle ortak olmuştu.

Yeniköy ve Kemerköy de modernize edilecek

IC Enerji Grubu tarafından devralınan Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde de kazan rehabilitasyonu yapılacak. Bu yatırım için 3 milyon 240 bin 485 liralık sabit yatırım öngörülüyor.

Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri, Muğla'nın Milas ilçesinde yerli linyit kömürünün elektrik üretimi amacıyla kullanımına yönelik olarak sırasıyla 1987 ve 1995'te devreye alınmıştı. Santrallerin toplam kurulu gücü bin 65 megavat düzeyinde.

Hamitabat, Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin modernizasyon çalışmaları için toplam 1 milyar 63 milyon liralık sabit yatırım öngörülüyor. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/1-milyar-liralik-yatirimla-modernize-edilecek_131511.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!