Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

10 Yılda 5 Bine Yakını İade Edildi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı son 10 yılda 5 bine yakın tarihi eserin yurt dışından iadesini sağladı.

yapi.com.tr
10 Yılda 5 Bine Yakını İade Edildi!

Radikal Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre, Atilla Koç döneminde başlayan, Ertuğrul Günay ile hız kazanan iade çabaları Ömer Çelik döneminde de sürüyor.

Ülkemizden yasal olmayan yollarla kaçırılan eserler için Türkiye önceki yıllarda sadece Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla bildirim yapıyordu. Sadece Karun Hazinesi Elmalı definesi gibi birkaç eserle ilgili dava süreci başlatmış ancak bu davalar çok uzun süre aldığı ve de çok maliyetli olduğu için diğer eserlerin peşine düşülmemişti. Ancak son 10 yıldır bakanlık taktik değiştirdi ve eserleri takibe aldı.

Özellikle Ertuğrul Günay döneminde ülkemizde kazı yapan yabancı arkeologlara ve o ülkenin bakanlıklarına "ya eserleri geri verirsiniz ya da arkeolojik kazılarınızı sonlandırırız" tarzındaki yaklaşım etkili oldu. Başta Boğazköy Sfenksi olmak üzere Herakles Heykeli üst kısmı bu yöndeki yaklaşım ile iadesi sağlandı.

Diğer yandan ülkemizdeki eserler ile sergi açmak isteyen MET, British Museum, Victoria Albert’s ve Berlin Müzesi gibi büyük müze direktörlerine de, "Önce sizdeki kaçak eserleri iade edin daha sonra sergi için anlaşalım" denildi. Bu da ciddi sonuçlar verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta UNESCO olmak üzere uluslararası platformlarda bu ülkeleri suçlayıcı ve eserleri iade etmeye zorlayıcı açıklamalar yapıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/10-yilda-5-bine-yakini-iade-edildi_123328.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!