Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Haliç'teki Tarihi Eserlere Ne Olacak?

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Haliçport projesinin yapılacağı alanda bulunan tescilli yapılar ile kazı esnasında çıkacak tarihi eserlerin korunacağını söyledi.

yapı.com.tr
Haliç'teki Tarihi Eserlere Ne Olacak?

Milliyet'ten Meriç Tafolar'ın haberine göre, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Haliçport adıyla bilinen Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’yle bölgenin denizcilik faaliyetlerinden uzaklaşacağı iddiasını, “Yapılacak yat limanlarıyla denizcilik faaliyetlerine devam edilecek” sözleriyle yanıtladı.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’un Haliçport’a ilişkin soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, Haliç Tersaneler Bölgesi olarak adlandırılan ve Tersane-i Amire olarak bilinen bu alanın 3 tersaneden oluştuğunu, tersanelerin ilkini 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan tarihi Haliç Tersanesi olduğunu, ikincisinin Haliç Tersanesi’nin yanındami Taşkızak Tersanesi olduğunu, son olarak Camialtı Tersanesi’nin inşa edildiğini kaydetti. Yılmaz, şunları kaydetti:

‘Tersaneler atıl durumda’

“1455’te Fatih döneminde yapılan Haliç Tersanesi halen faal olup İstanbul Deniz Otobüsleri tarafından kullanılıyor. Bu tersane Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ‘Haliçport Projesi’ içinde yer almıyor. Taşkızak ve Camialtı Tersaneleri uzun zamandır atıl durumda. Mevcut projeyle bu alanda hem denizcilik faaliyetlerine devam edilmesi hem de geri sahasında sosyal ve kültürel alanların oluşturulması hedefleniyor.”

Yılmaz, şöyle devam etti:

‘Ekonomiye kazandırılacak’

“Atıl durumdaki bu alanın canlandırılarak ekonomiye ve istihdama fayda sağlaması amacıyla Maliye Bakanlığı tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na tahsisi gerçekleşti. Yüksek Planlama Kurulu da Haliçport’un Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilmesi için bakanlığa yetki verldi. İhalesi yapıldı ve sözleşmesi imzalanarak yer teslimi gerçekleştirildi. Sözleşme hükümlerine göre bu alanda bulunan hiçbir tescilli yapıya kesinlikle dokunulmayacak ve bu tescilli yapılar onarılarak koruma altına alınacaktır. Proje alanı olan ve atıl durumdaki Taşkızak ve Camialtı Tersaneler bölgesinin, Haliç Tersane Bölgesi ile hiçbir ilgisi bulunmadığı gibi proje alanında hiçbir gemi üretim ve bakımı da yapılmıyor.”

‘Yeniden tersane olamaz’

Yılmaz, şu bilgileri verdi:

“Bu proje ile sözkonusu alanın denizcilik faaliyetlerinden uzaklaşacağı iddiası doğru olmayıp, yapılacak yat limanları ile bu alanda denizcilik faaliyetlerine devam edilecektir. Haliç üzerine önceki yıllarda yapılan köprüler ve deniz derinliğinden dolayı sözkonusu alan, sadece küçük ve orta çaplı deniz taşıtlarının bakım ve onarımına imkan vermektedir. Bu nedenle bu alanın tersane gibi çok ciddi ve büyük bir hizmeti yapabilmesi mümkün değildir.”

‘Tarihi eserler korunacak’

Bakan İsmet Yılmaz, proje alanında bulunan tescilli yapılar ile ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca bir çalışma yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

“İhale şartnamesinde bu yapıların korunacağı hususu belirtilmiştir. Yapılacak olan kazı işlemleri sırasında çıkabilecek her türlü tarihi eser niteliğindeki kalıntılar içinde mer-i mevzuat hükümleri çerçevesinde işlemleri yapılacaktır. Atıl durumdaki

Taşkızak ve Camialtı’nda halen istihdam yok. Proje hayata geçince, oldukça fazla istihdam kaynağı elde edilecektir.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/halicteki-tarihi-eserlere-ne-olacak_122260.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!