Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

1600 Yıllık Tedavi Merkezine Restorasyon

Anadolu topraklarında ilk olma özelliğini taşıyan 1600 yıllık tedavi merkezinin restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

yapi.com.tr
1600 Yıllık Tedavi Merkezine Restorasyon

DHA'nın haberine göre, Denizli'nin Pamukkale İlçesi'ne bağlı Karahayıt Mahallesi'nde arkeologlar tarafından bulunan ve Anadolu topraklarında ilk olma özelliğini taşıyan 1600 yıllık tedavi merkezinin restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Pamukkale'nin kırmızı suyuyla ünlü Karahayıt Mahallesi'nde geçen yıl Denizli Müze Müdürlüğü arkeologlarının bulduğu termal tedavi merkezi restorasyona alındı. Anadolu topraklarında ilk kez karşılaşılan ve termal suyla tedavi amacıyla inşa edildiği tespit edilen yapının büyük bölümü ayağa kaldırıldı.

Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, yapının milattan sonra 3 ya da 4'ncü yıla ait olduğunu ve tamamen tedavi maksatlı olduğunu söyledi. Korkmaz, "Kazı çalışmalarında toplam 4 havuz ve yıkanma yerleri ortaya çıkarıldı. M.S. 4. ve 5. yüzyıla tarihlenen yapının yuvarlak planlı olan orta mekanında sağlık amaçlı kullanılan havuz ortaya çıkarıldı. Basamaklı olan havuzun yüzme amaçlı değil, tedavi amaçlı kullanıldığı belirlendi" dedi.

Merkezi sistem ısıtma

Binada o dönem ender rastlanan merkezi ısıtma maksatlı hipokaust sistemi bulunduğunu da kaydeden Korkmaz, "Bu sistem bir yapının zeminine inşa edilen bir fırınla işliyordu. Fırının ürettiği sıcak hava sütunlardan oluşmuş 'hipokaust' adlı kanallardan geçiyor ve buradan da bir bacayla evin duvarlarına veriliyordu. Genel olarak halka açık hamamların ısıtılmasında kullanılsa da soğuk aylarda evlerin ısıtılmasında da kullanılmıştır" diye konuştu.

Karahayıt'ın geçmişten bu yana tedavi merkezi olarak kullanıldığının kanıtı niteliğindeki binanın restorasyonunun bu yıl içinde tamamlanacağını belirten Korkmaz, "Anadolu topraklarında ender bulunan ve günümüzde halen devam eden Karahayıt bölgemizin 4 - 5. Yüzyıl'dan bu yana sağlık amaçlı kullanılan bir turizm merkezi olduğu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müze arkeologları tarafından bu yaptığımız çalışmalarda elde edilen bilgi ve belgelerle ortaya çıktı" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/1600-yillik-tedavi-merkezine-restorasyon_124443.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!