Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

1999 – 2010; Tam Olarak 11 Yıl Geçti, Ne Değişti?

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi yürütücülüğünde İTÜ İşletme Fakültesi C101 Konferans Salonu’nda dün (12 Ağustos 2010) gerçekleştirilen “1999 – 2010 İstanbul ve Deprem” konulu panelde, TMMOB'ye bağlı meslek Odaları 11 yılın muhasebesini yaptı. Asıl yanlışın siyasi sistemde olduğu bir kez daha dile getirildi, deprem güvenliği için

yapi.com.tr
1999 – 2010; Tam Olarak 11 Yıl Geçti, Ne Değişti?

BR>
Teknik İzaha Uymayan Yapı Stoku

Panele ‘Kentsel Dönüşümün Değişen Yasal Boyutu ve Deprem Gerçeği’ başlıklı konuşmasıyla katkı sağlayan Tayfun Kahraman, Türkiye’de 1950’li yıllarda yoğunlaşan kentleşmeyi etkileyen etmenlerden söz etti. 1946’dan bugüne gerçekleştirilen 14 imar affı ile kaçak yapılaşmanın meşrulaştırılmasından bahseden Kahraman, 1980’lerde iktidar değişikliği ve ekonomik krizin patlamasıyla inşaat sektörü üzerinden yaratılan ekonomiye dikkat çekerek, mimarlık ve mühendislik faaliyetlerinden yararlanılmaması ile kentsel rantın artmasına değindi. Kahraman, bunların etkisiyle hazırlanan ıslah imar planlarıyla beraber ise müteahhitlerin inşaat yapma kabiliyetlerini sergilemek uğruna, teknik izaha uymayan bir yapı stoku ortaya çıkardığını vurguladı. Yasal boyut açısından 3194 sayılı kanunla birlikte sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre yaratmaktan öte, imar etme durumunun söz konusu olduğunu; mevcut yasal değişiklerin ise kentsel dönüşüm odaklı olduğunu belirtti. Bu 11 yıllık sürecin sonunda da depremin kanıksanmaya başlandığını sözlerine ekledi.

Malumun İlanı Konuşmalar

Cemal Gökçe başkanlığında gerçekleşen ikinci oturumda ‘Deprem, Dönüşüm ve İstanbul’ başlıklı görsel bir sunum yapan Mücella Yapıcı, dönüşümün deprem odaklı yapılması gerektiği söylenirken, gerçeğin pek de öyle olmadığını gözler önüne serdi. Yapıcı, kentsel boş alanların ranta açılması ya da TOKİ’nin gerçekleştirdiği planlı alanların üzerine tekrar plan yapıp proje tasarlamasının depreme dayanıklılık amacıyla yapıldığı söylenirken, asıl amacın kentsel rant yaratmak olduğunu vurguladı. Mücella Yapıcı konuşmasına Milton Friedman’ın sözleriyle, aslında akıllarda soru işareti bırakarak ‘malumun ilanı konuşmaları’na son verdiğini söyledi; “Bir topluma felaket sonrasında her türlü politikayı rahatlıkla uygulayabilirsiniz.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/1999--2010-tam-olarak-11-yil-gecti-ne-degisti_81929.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!