Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

2 Bin 100 Yıllık Ana Tanrıça Heykeli Bulundu

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ilk arkeolojik kazılarından biri olan Ordu Kurul Kalesi'nde 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen 110 santim yüksekliğinde mermerden yapılmış Ana Tanrıça Kibele heykeli bulundu.

yapi.com.tr/AA
2 Bin 100 Yıllık Ana Tanrıça Heykeli Bulundu

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ilk arkeolojik kazılarından biri olan Ordu Kurul Kalesi'nde 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen 110 santim yüksekliğinde mermerden yapılmış Ana Tanrıça Kibele heykeli bulundu.

Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 25 arkeolog tarafından kazı çalışmalarının sürdüğü Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazısının yapıldığı Ordu Kurul Kalesi'nde yaklaşık 200 kilogram ağırlığında ve 110 santim boyunda, tahtında oturan Ana Tanrıça Kibele heykeli bulundu.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi sınırlarında yer alan kazı çalışmalarının yapıldığı bölgede inceleme yaparak, bilgi aldı.

Ziyareti sırasında Kazı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt'tan bilgi alan Yılmaz, bu sene kazı için 500 bin lira destekte bulunduklarını belirterek, "Burası Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin maddi anlamda destekleyerek devam ettiği bir çalışma alanıdır. Kazı için geçen sene 1 milyon lira ödenek ayırmak suretiyle çok ciddi hamle yaptık. Bu hamlenin ardından Kurul Kalesi'nde çalışmalar hızlanmış durumda. İnşallah gelecek yıl Kurul Kalesi ve çevresi, ortaya çıkarılan heykel ve eserlerle hem Türk turizmine hem de bölge turizmine kazandırılacaktır. Burası bir açık hava müzesi gibi olup herkes tarafından ziyaret edilecektir." dedi.

Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel

Prof. Dr. Şenyurt ise Türkiye'de bu yıl devam eden kazılar arasında en önemli şaheserin Ordu'da bulunduğuna dikkat çekerek, "Çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. İki gün önce çok güzel bir eser bulduk. Çalışmalarımız esnasında 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen mermerden "Ana Tanrıça Kibele" heykeli bulundu. Gerçekten bizim de beklemediğimiz kadar önemli bir eseri Ordu'da bulup Türkiye arkeolojisine kazandırdık." diye konuştu.

Heykelin Türkiye'de yerinde bulunan ilk mermer heykel olduğuna da dikkat çeken Şenyurt, "Bu çok nadir bir durumdur. Araştırmalarımıza göre bu heykel Kurul Kalesi'ni istila eden Romalı askerlerin işgali sırasında giriş kapısındaki duvarların yıkılmasıyla yerinde kalmış. Heykelin 6. Mithriadat dönemine ve Helenistik Pontus Krallığına ait bir heykel olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bu heykelin muhtemelen Afyon ilinden buraya getirildiğini tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şenyurt, maddi değeri ölçülemeyen heykelin bir süre yerinde kalacağını, daha sonra yetkililerin incelemelerinin ardından Ordu'daki müzeye kaldırılacağını sözlerine ekledi. 

http://www.yapi.com.tr/haberler/2-bin-100-yillik-ana-tanrica-heykeli-bulundu_150894.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!