Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2010 Ajansı 'Kültürel Mirasın Korunması-Kentsel Projeler' için 160 Milyon TL Harcadı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, kentin 'Avrupa Kültür Başkenti' ilan edildiği 2010 sürecinde hayata geçirilen 'kültürel mirasın korunması ve kentsel projeler' alanında yapılan çalışmalar için 160 milyon 501 bin 912 TL harcadı. Sağlanan bütçenin 125 milyon 684 bin 474 TL'si restorasyon, onarım, yapım işleri, 13 milyon 313 bin 710 TL'si

yapi.com.tr / AA
2010 Ajansı 'Kültürel Mirasın Korunması-Kentsel Projeler' için 160 Milyon TL Harcadı

BR>
Ayasofya
    
Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtlarının başında gelen 1473 yıllık mimari harikası Ayasofya, 900 yılı aşkın süre kilise, 481 yıl cami olarak kullanıldıktan sonra 1935 yılında Atatürk'ün isteğiyle müze oldu.


    
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından Ayasofya'nın ana kubbesinin restorasyonuna verilen destekle tamamlanan çalışmalar sonrasında 17 yıldır içeride bulunan 180 tonluk dev iskele söküldü. 1993 yılından beri süren Ayasofya ana kubbe mozaiklerinin restorasyon çalışmaları, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının 2009 yılında kuzeydoğu çeyreğinde gerçekleştirdiği mozaik restorasyonu ve konservasyonuyla tamamlandı. Müzenin kuzeydoğu kubbesinde yer alan ve 160 yıl sonra gün yüzüne çıkarılan tahminen 700 yaşındaki altı kanatlı melek yüzünün ortaya çıkması, Ayasofya'yı yeniden dünya gündeminin üst sıralarına taşıdı.
    
Ayasofya iç narteks tonoz yüzeylerinde bulunan yaklaşık 600 metrekare mozaik ve mozaik taklidi yüzeylerde konservasyon ve restorasyon gerçekleştirildi. Mozaikleri Justinianus dönemine tarihlenen iç nartekste uzun yıllar sonra ilk defa yapılan bu çalışmalar sayesinde dünyada eşi benzeri olmayan mozaiklerin korunmasına yönelik ciddi bir adım atıldı.
    
Çalışmalar kapsamında müzenin iç mekanını aydınlatan kandillikler ve maksurelerin restorasyonu da yapıldı. Fransız avizeci Marsiye'den alınan kandilliklerden yenilenen 70'i küçük biri büyük kandillik için toplam 3 bin 512 adet cam fanus yenilendi.
    
Ayasofya'da Kazasker Mustafa İzzet Efendi'ye ait 7,5 metre çapındaki 8 hat levhasının restorasyon ve konservasyon çalışmaları da tamamlandı. Yüzeylerinde is ve kir oluşmuş, taşıyıcılarında ve altın varaklarında bozulmalar meydana gelmiş hat levhaların yüzeyleri temizlendi ve hatların altın varak yüzeylerinin restorasyonu yapılarak taşıyıcıları takviye edildi.
    
Ayasofya Müzesi kandillikleri ve hat levhalarının restorasyonu, konservasyonu ve acil onarımının yapılması için 1 milyon 341 bin 273 TL, cephe acil onarım işi için 1 milyon 215 bin 75 TL bütçe ayrıldı. Müzenin diğer projeleri de eklendiğinde bütçesi 3 milyon 990 bin 753 TL oldu.
    
Topkapı Sarayı
    
İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği müzelerin başında gelen Topkapı Sarayı da zamanın yarattığı tahribattan kaçamadı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, bu önemli mirasın gelecek nesillere aktarılması için yapılan koruma çalışmalarına destek verdi.
    
Topkapı Sarayı Müzesi bünyesinde bulunan, dünyanın en zengin koleksiyonlarından biri olan Çin ve Japon porselenlerinin sergilendiği mutfaklar bölümünde yer alan koleksiyonun bir bölümü, 1999 depreminden sonra kaldırıldı. 1 milyon 871 bin 633 TL'lik bütçe kapmasında sürdürülmekte olan çalışmalarla Topkapı Sarayı Müzesi mutfaklar bölümünün restorasyonu ve deprem performansının değerlendirilerek bu kültürel mirasın olası bir depreme karşı güçlendirilmesi, Çin ve Japon porselenlerinin çağdaş tekniklerle sergileneceği bir mekan yaratılması amaçlandı. Sarayda restorasyon sonrasında açılacak olan ''Osmanlı Mutfak Kültürü'' sergisinde, padişahın sofrası, ziyaret sofrası gibi sofra düzenleri, kahve ve helva kültürü gibi bölümler bulunacak.
    
Topkapı Sarayı'nda 2010 enerjisiyle restore edilen yapılar arasında Osmanlı konut ve saray mimarisinin bütün özeliklerini taşıyan Bağdat, Revan, Sofa köşkleri, İncirlik ve Lala bahçeleri, Sofa Camisi, Mecidiye Kuleleri Kapısı da bulunuyor. Müzenin geleceğe taşınması için hazırlanan tüm projelerin toplam bütçesi, 6 milyon 697 bin 342 TL'yi buluyor.
    
Süleymaniye Külliyesi ve Darüşşifası
    
Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1550-1557 yılları arasında Mimar Sinan'a yaptırılan Süleymaniye Külliyesi, merkezinde cami bulunan sıbyan mektebi, 4 medrese, darülhadis, darülkurra, tıp medresesi, darüşşifa, imaret, kütüphane, sebil, tabhane, mülazım hücreleri, hamam ve 36 dükkandan oluşuyor. Mimar Sinan'ın en önemli eserlerinden biri olan darüşşifa binasının restorasyon çalışmaları 12 Haziran 2009 tarihinde yürütülmeye başlandı. Darüşşifanın, kullanım hakkının Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi'ne verilmesiyle birlikte kütüphane bünyesinde bulunan yazma eserlerin restorasyonunun yapılacağı mekanların oluşturulması ve yapının yazma eserler üzerinde çalışan uzmanların araştırmalarını yapabilecekleri bir enstitü olarak işlevlendirilmesi amaçlandı. Kuruluşunda her türlü hastalığın tedavi edildiği bir hastane olan ve İstanbul'daki diğer darüşşifaların ilaçlarını temin ettiği büyük bir ecza deposu bulunan darüşşifa, restorasyonların tamamlanmasının ardından günümüzde yazma eser hastanesi olarak, kültürel mirasın bir parçası olmaya devam edecek. Süleymaniye Külliyesi Darüşşifası'nda yürütülen restorasyon çalışması, 4 milyon 256 bin 619 TL'ye mal olacak.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/2010-ajansi-kulturel-mirasin-korunmasi-kentsel-projeler-icin-160-milyon-tl-harcadi_86329.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!